Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz atesss #16437 üzenetére

    A PTT intel platformon van, az fTPM meg AMD-nél. Ha esetedben az utóbbi van, akkor adott a lehetőség megnézni a BIOS/UEFI beállításait, hogy ott van-e ilyen opció.
    Az MBR sémánál max. 4 db elsődleges partíció lehet, vagy 3 db elsődleges és 1 db kiterjesztetten belül több (sok) logikai partíció.
    A GPT sémánál csak elsődleges partíciók vannak, amiből alapesetben max. 128 db lehet, ami ugye bőven elég lehet és nem kell logikai partíciókkal vesződni.
    A Windowsoknak alapesetben elsődleges partíció szükséges a telepítésnél, a Linuxokat lehet akár logikai partícióra is telepíteni (példa), ha nagyon muszáj és elfogyott a 4 db elsődleges partíció, vagy ha egyesek mindenáron az MBR-hez ragaszkodnak.
    Ha UEFI-s a PC, akkor normál esetben eleve adja magát arra UEFI/GPT séma szerint Windowst és Linuxot telepíteni, meg ugye a Windows 11-nél a hivatalos rendszerkövetelmény az UEFI /GPT séma szerinti telepítés és a bekapcsolt Secure Boot.
    A GPT sémának és az UEFI-s telepítésnek eleve vannak előnyei az elavult MBR-rel és legacy (CSM) móddal szemben, már csak ezek miatt is érdemesebb az előbbit használni.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák