Új hozzászólás Aktív témák

  • Tharkoul

    tag

    Sziasztok!

    Bocsánat, hosszú lesz.

    Egy másik posztban volt egy hosszabb költeményem arról, hogy a gigabites DIGI-s net etherneten betonstabil, legfeljebb 10.000 packetenként van 20 loss, azonban az AC66U B1-en keresztül küldött Wi-Fi jelek már kevésbé. Gyakorlatilag pár eszközzel és minimális adatforgalommal meg lehet akasztani az internetet, CPU kihasználtság is könnyen felszökik 99-100%-ra, és onnantól vége.

    Igyekszem nagyon röviden összefoglalni:
    -összes létező hálózat- és frekvenciatartományt végigpróbáltam már
    -AIDisk és hasonló okosságok mind ki vannak kapcsolva
    -próbáltam több DNS szervert
    -próbáltam több firmwaret, köztük Merlint
    -levettem hálózatról az access pointjainkat is
    -néztem gyári beállításokkal

    De nem jutottam semmire, így csak az maradt, hogy hiába lett nem régiben frissen vásárolva egy másik ugyanolyan eszköz, mint a régi modell, illetve voltak a réginek is hasonló problémái (csak az direktbe kötve is gyengén teljesített), Merlin mutatta, hogy gyakorlatilag alapjáraton is 70 fokos a processzor az új eszköznél, így hát gondoltam legyen, leadom gariba ezt is és veszek egy teljesen másik típust.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Így a netes találatokat végigjárva egy Asus AC86U mellett döntöttem.

    De dettó ugyanaz a helyzet... Vagy talán még rosszabb. Ugyanúgy szakadozik a Wi-Fi kapcsolat mindkét sávon, ha több eszköz használja egyidejűleg, miközben az ethernettel semmi gond.

    Édesapámnál (ahol 535Mbps-ot mér az 5GHz-es kapcsolat sebességének a Windows) mindösszesen öt torrent fut - de még csak seed sincs, csak állnak üresen -, édesanyám pedig csak böngészik, YouTube-ot néz.

    Mindeközben pl. nekem meg ehhez hasonló jut a laptopomon. Ha PC-hez hasonlóan ebbe is direkt kötöm a netet, nem vezetéknélkül csatlakozom a routerre, akkor ezek mind megszűnnek.

    Próbáltam azt, hogy édesapámat teljesen kilövöm a rendszerből, ezzel bebizonyítva, hogy a hiba miatta áll fent, torrent a ludas, de nélküle, csak telefonokkal is előfordul ez, csak ritkábban és rövidebb időközökre. Meg hát ilyen szakadások bárkinél előfordulhatnak. Ha ennél egy fokkal jobban le lenne terhelve a rendszer - pl. én is videót szeretnék nézni, vagy talán én is töltenék valamit, családból valaki éppen Dropboxot szinkronizálna -, akkor mindenkinél ilyen másodpercekre van csak néha-néha kapcsolat.

    Ez az egész az utóbbi időben lett igazán frekventált, korábban nem volt ennyire vészes. Alkalmanként el-el ment a net, de nem így.

    A DIGI-től kapott ONT nem szór jelet, ezt a funkciót a router látja el. Azért gyanítom csak, hogy konkrétan azzal nem lehet gond, merthogy nekem direktbe kötve sincs problémám, meg úgy általában egyik eszköznek sem. Ha akarnám, átmenetileg mindenkit ráköthetnék közvetlenül a routerre vagy akár még szerezhetnék plusz switchet is, onnan akkor is stabil lenne - de természetesen ez hosszútávon nem járható út, ezért is szeretnének Wi-Fi-n lógni.

    Kaptam tippeket arra, hogy Wiresharkkal ragadjak meg packeteket és figyeljem, de több órányi YouTube és leírás olvasások után sem értem, hogy ebből nekem miként kellene kiszűrnöm bármit is, még akkor sem, ha ténylegesen tudnám, hogy mit kotorászok benne.

    Tekintettel arra, hogy 3 routerrel is fennáll a hiba, már nagyon silány és gyenge adatátvitellel (eszközönként 400Kbps) is van downtime, nagyobb adatátvitellel ez csak tovább növekszik, megszakad a kapcsolat, így bizonyára én rontok el valamit.

    Pillanatnyilag így van konfigurálva:
    2.4GHz
    N Only
    20MHz (csak régi eszközök mennének rá, úgy olvastam azokhoz ez jobb választás)
    CH 11 (semmi interferencia nincs, közelébe nincs senki másé, csendes kertes terület)

    5GHz
    N/AC Mixed
    40MHz (volt 80 is, de ahogy olvastam csak akkor van haszna, ha közel vannak az eszközök, de nincs mesh rendszer és bridging sem)
    CH 136 (olvastam arról is, hogy a a legjobb az "UNII1-2" szabvány CH36 és 64 között, ami de snbforums-on mások nagyobb sikereket értek el a magasabb frekvenciával, annak ellenére, hogy hivatalosan az alsó és felső értékek már ugyanolyannak minősülnek teljesítményre)

    Airtime fairness mindkét banden bekapcsolva.
    MU-MIMO mindkettőn kikapcsolva.
    TX Bursting mindkettőn kikapcsolva.
    IGMP Snooping mindkettőn kikapcsolva (nem streamelek, nincs chromecast, illetve nincs más olyan eszköz, amihez fontos lenne)
    UPNP kikapcsolva, AI Disk, AI Protection és QoS szintén kikapcsolva

    Van pár fixen kiosztott DHCP, leginkább IP kamerák miatt, de gyári beállításokon is ugyanezt produkálja, szóval annyira nem számottevő.

    Mi lehet a hiba, mit kellene tennem? Létezne, hogy ilyen hibák előforduljanak egy ONT / köztes kábel hibájából eredően?

    Nekem direktbe kötve tényleg csak az a minimális packet loss van, illetve hogy néha ledobál a Blizzard kliens, mondván megszűnt az internetkapcsolat, de hát StarTrinity sem igazolja ezt, illetve közismert, hogy az egész Modern Warfare úgy rossz, ahogy van, rengetegen panaszkodnak erre a hibára.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák