Új hozzászólás Aktív témák

  • szmayer1

    senior tag

    Ide is kiírom a tapasztalatom, ha nem gond.

    Sziasztok.

    Először is köszönöm a lehetőséget P. Péter-nek a Nikkor 70-300-as, és köszönöm tnilabk-nak a Tamron 70-300-as objektívek kipróbálására, összehasonlítására. Nekem egy D3300-as vázam van.
    Sajna nem két ugyan azon a helyen tudtam kipróbáli az obikat, tehát az elkészült képek más-más helyen, illetve környezetben lettek készítve.

    Először Keszthelyen a Nikkor objektívet próbálhattam ki, egy strand közeli parkolóban, mivel még ekkora obi nem volt a kezemben, először a súlya ami meglepett, hát nem egy könnyű darab, igaz a mérete sem kicsi. A vázra felraktam és lőttem pár képet. Ami elsőre érdekes a stabilizátor, félig lenyomott expó gomb mellett a VR szinte folyamatosan, és nagyon halkan dolgozik benne, az autófókusz is gyors, és szinte hangtalan. A VR nagyon jól megfogja a képet, szinte alig lehet kimozdítani, "gondoltam is hogy a Tamron stabilizátorját amennyire dicsérik, akkor ennél jobb hogy lehet?" Erről még később.

    Még pár perc beszélgetés és tapasztalat csere után irány Hévíz.

    Hévízen egy gyönyörű szép családi házhoz mentünk, telis-teli szebbnél szebb virágokkal. Tehát a téma adott volt, illetve az utca is jó hosszú volt tele autókkal. Vázra felpattintottam a Tamron obit, és mehetett a kattingatás. Na a stabilizátor az valami állat, de komolyan, beszarás. A képet nem csak megfogja, hanem szinte oda is fagyasztja, szinte kimozdíthatatlan, de tényleg. Néha már zavaró volt, ha pl egy távoli dologra fókuszáltam, és egy kicsi odébb szerettem volna vinni a képet, akkor félig lenyomott expo gombbal szinte lehetetlen, mert úgy ott tartja a képet hogy csak na. Tehát ha kicsit odébb akartam fordulni a géppel, akkor bizony az expo gombot el kellett engednem, mert különben nem nagyon engette a stabi. Ami igaz, és sok ember is hangoztatja az a stabi hangja, eléggé furcsa, nem is tudom igazán mihez hasonlítani, de szerintem csak szokni kell, mer a működést nem befolyásolja.

    Mind a két obival készítettem videót. Azért a Nikkor fókuszmotor hangja is belehallatszik kicsit, de a Tamron-é lényegesen jobban. Videózás közben a stabilizátor mind a kettőnél tökéletesen helyt áll.
    A fókuszálási sebessége is szinte ugyan az a kettőé.
    A súlyuk, hosszuk is majdnem megegyezik.
    A kis kapcsolók is jól működnek, talán a Tamroné kicsit könnyebben jár.
    Mivel én kezdő amatőr vagyok ezér nekem nagy rutinom nincs, de a képeket elnézve szinte semmi olyan külömbség nem látható, ami miatt egyből el lehetne dönteni, hogy melyik objektív a jobb, a képek alapján.
    Mondják sokan, hogy a Nikkor képe 200mm felett már nagyon lágyul, hát én ilyet nagyon nem tapasztaltam, nekem tökéletesen megfelel még 300mm is. A Tamron képe is ugyan olyan jó, és éles minden tartományban. Gondolom aki már évek, vagy évtizedek óta fotóz, Ő már látna külömbséget az elkészült képek között, vagy bizonyos tesztekkel is lehet kimutatni eltérést, de szerintem a mindennapi használat során számottevő külömbség nincs. DE EZ CSAK AZ ÉN EGYÉNI VÉLEMÉNYEM!

    Mielőtt meghoztam a végleges döntést, sok mindent mérlegeltem. Itthon többször is kielemezgettem a képeket, megnéztem a videókat, stb.

    Végül a használt Nikkor mellet döntöttem, tudom erre nincs 5 év gari, meg ennyi pénzért már majdnem kaphattam volna egy zsír új Tamront, de ez az én döntésem volt.

    Remélem aki ilyesmi dillemában van mint én voltam, annak ez a kis írás nyújt némi segítséget.
    Köszi, ha végig olvastad, és mégy egyszer köszönöm a lehetőségeket a kipróbálásra.

    Ha valakit érdekel akkor rakok fel, vagy küldök át neki nyers képeket.

    Üdv Robi

    iPhone12, MBA2016, MBP2015, i7-13700K, Gigabyte Z790, RTX 4070Ti, 64GB DDR5 RAM stb, Sony A7iii, Tamron17-28 f2.8, 70-180 f2.8 Sony 85 f1,8 stb.

Új hozzászólás Aktív témák