Új hozzászólás Aktív témák

  • #54625216

    törölt tag

    válasz s:zozo #32499 üzenetére

    Itt nem arról van szó, hogy regisztrálsz egy online szolgáltatásra és ha megszeged a szabályzatát, akkor elbukod az accountodat esetleg a vásárlásaiddal együtt.
    Ez nyilván mindenhol így van, a korábbi Oculus modell is ilyen volt.
    Itt az a gáz, hogy egymással semmilyen összefüggésben nem álló szabálysértések gyanúja(!) esetén is bukhatod az egészet.
    Minden szabályozás legalapvetőbb tulajdonsága (kellene, hogy legyen), hogy csak az élet egy jól körülhatárolt részére vonatkozik és csak egy adott területen szankcionálhat.
    Közlekedési kihágásért be lehet vonni a jogsit, lehet kiszabni pénzbüntetést, de mondjuk nem kapcsolhatják ki a lakásodban az áramot. Ha pedig nem fizeted a villanyszámlát, akkor nem vehetik le a kocsid rendszámát vagy rúghatják ki a gyerekedet az iskolából.
    De még bűncselekmény esetén is csak limitált lehetősége van az államnak, hogy mely jogaidban korlátozhat és csak a törvényben részletesen leírt szankciókat alkalmazhatja.
    A kötelező Facebook regisztráció ezt az alapvető jogelvet sérti.
    Ráadásul 100%-ban a Facebook megítélésén múlik, hogy mikor, miért és hogyan szankcionál. Nincs semmilyen fórum, ahol a vitás eseteket ki lehetne tárgyalni, még csak figyelmeztetniük sem kell account törlés előtt.
    Ez persze a legtöbb online szolgáltatásnál is így van és alapvetően azért nem kell tartani a visszaélésektől, mert a szolgáltató és az ügyfél között kölcsönös érdeken alapuló kapcsolat van, azaz a szolgáltatónak nem érdeke ok nélkül megválnia az ügyfeleitől.
    Csakhogy a Facebook esetében olyan szerteágazó szolgálatás rendszerről és olyan átláthatatlan és követhetetlen érdekhálóról van szó, hogy nem tudhatod, hogy mikor kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor minden együttműködésed ellenére a Facebooknak érdekében áll kicseszni veled.

Új hozzászólás Aktív témák