Új hozzászólás Aktív témák

  • copass

    veterán

    válasz Lassú Víz #59354 üzenetére

    csak úgy tudod bizonyítani ha lefotózol vagy videózol,hogy én feléd fotóztam. de így csak azt bizonyítod hogy én lefotózhattalak...én persze megmutatom a rendőrnek hogy nem fotóztalak le, mert együttműködök a hatósággal (nemvagyokhülyeazérténse). de akkor meg érted én is mondhatom hogy hát akkor miért fotóztál/videóztál le engem?

    "Az ORFK sajtóosztály hivatalos állásfoglalása:
    “A rendőrnek a jelenleg hatályos jogszabályok alapján nincs olyan jogköre, amellyel a fényképfelvétel készítőjét annak helyszíni törlésére, megsemmisítésre kötelezhetné.
    Abban az esetben, ha a fényképfelvétel készítője a cselekményével szabálysértést vagy bűncselekményt valósít meg, akkor a rendőrség a fényképfelvételt, illetve az azt tartalmazó adathordozót – a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény, a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény, illetve 2018. július 1-jétől a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény rendelkezései szerint – tárgyi bizonyítási eszközként lefoglalhatja, illetve ideiglenesen elveheti.
    Amennyiben a rendőrről hozzájárulása nélkül, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 2:48. § (1) bekezdésében foglaltak megsértésével készítenek fényképfelvételt, és nem állnak fenn az Alkotmánybíróság 28/2014. (IX. 29.) AB határozatában említett feltételek (tehát ha a felvétel nem olyan rendőri intézkedésről készül, amely a jelenkor eseményeiről szóló vagy a közhatalom gyakorlása szempontjából közérdeklődésre számot tartó tájékoztatásnak, közügyet érintő képi tudósításnak minősül, illetőleg az a sajtószabadsággal történő visszaélést valósít meg), akkor a rendőrt magánjogi érdekeinek védelmében ugyanazok a lehetőségek illetik meg, mint bármely más magánszemélyt. Így a Rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. törvény 24. § (4)-(6) bekezdései értelmében lehetőség van a jogsértést megvalósító személy igazoltatására és adatainak kiadására abból a célból, hogy a rendőr a Ptk. által biztosított jogvédelmi lehetőségeket igénybe vehesse. Ilyen esetben a jogsértő módon, hozzájárulás nélkül készített fényképfelvétel megsemmisítését a bíróság rendelheti el.”

    "amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"

Új hozzászólás Aktív témák