Új hozzászólás Aktív témák

  • Abu85

    HÁZIGAZDA

    válasz frescho #1179 üzenetére

    A Bulldozer ennek az alapja a proci oldaláról. Az alaparchitektúra kész. A GPU oldaláról a GCN kell, de az is megjelenik pár hónapon belül. A nagy melónak már vége. Most az integrálás kell, ami a kisebbik meló hardveresen. Az alaparchitektúrákat továbbfejleszteni nem olyan nehézkes. Mindig könnyebb egy fix alapra építkezni, mint valami radikálisan újjal előállni. A szoftverek jönnek maguktól, az ARM teljesen ott áll az AMD elképzelése mögött, még az FSA támogatásában is. Az NVIDIA is ilyet képzel el a hardver oldaláról, csak ők le akarják zárni a CUDA-val, de ettől függetlenül támogatni fogják a C++ AMP-t is, hiszen számukra az jó, ha a CPU-nak egyre jelentéktelenebb szerep jut.

    Attól függ, hogy mit tekintesz asztali vonalnak. A Llano azért ilyen, mert már rég nem a nagyobb tornyokba szerelt PC-kből megy el a legtöbb. Ami növekszik az az egybegépek, az SFF és a nettopok piaca. Az egybegépekbe az Intel olyan szabványt tervezett, aminél nincs lehetőség VGA beépítésére. Ez az a terep, ami az AMD-nek való most az APU-val.
    A VGA-piac lényegtelen ilyen jövőkép mellett. Bármennyire meg akarja tartani az AMD és az NV ez szerintem lehetetlen lesz. A PCI Express busz azt a terhelést, amit ezzel az integrálással rápakolnának nem bírja ki. Arra jó, hogy a CPU átadjon pár nem túl nagy mennyiségű adatott a GPU-nak, de arra nem, hogy aktívan legyen ide-oda kommunikáció. Erre szolgálna ez a "don't move the data" felhívás, mert az AMD is látja, hogy az összekötésre szolgáló busz durván vérszegény lesz arra, amit mindenki elképzelt a heterogén érában. Szóval ezt könnyű mondani, hogy ne mozgasd az adatot, de ki tudja, hogy mennyire akarják ezt a fejlesztők. Az biztos, hogy egy fizikai busz a mostaninál jelentősen nagyobb terhelést nem bír ki, márpedig jelentősen nagyobb terhelés várna rá. Legjobb esetében megmarad a VGA, és a fejlesztők követik azt amit az AMD mond. Legrosszabb esetben nem követik, és akkor a VGA elsősorban teljesen post-process effektekre lehet jó, ezzel a piac hangkártya szintű szegmensé zsugorodik. Ezt egyébként látja az AMD és az NV is. Elképesztő mennyiségű post-process effektet dolgoznak ki, és ezeket is viszik full post-processre, hogy lehetőleg a végső képkockán kívül semmi mást ne kelljen átadni. Ez amolyan vészterv, ha esetleg mégis ebbe az irányba megy a dolog, és ne kelljen azonnal bedönteni a piacot. Jelenleg egyébként a VGA-k leáldozása tűnik valószínűbbnek. Igazából tragédia nem történik, mert a VGA-k most sem termelnek értékelhető profitot.

    [ Szerkesztve ]

    Senki sem dől be a hivatalos szóvivőnek, de mindenki hisz egy meg nem nevezett forrásnak.

Új hozzászólás Aktív témák