Új hozzászólás Aktív témák

  • Hencso

    Ármester

    válasz rambustibi #61978 üzenetére

    minap olvastam egy cikket az uj AM4 es procik ról. ha minden igaz ott is lesz hyper threading a 16 magos procik nála ami annyit takar hogy virtuálisan 32 mag tehát lehet át térünk a zintel féle világra ?:D a gyorsulás még rejtély számomra....

    "Az AMD következő generációs CPU architektúrája, ami a hamarosan debütáló Excavator után juthat szerephez, meglehetősen ígéretes megoldásnak tűnik.

    Mint ismeretes, az AMD a Bulldozer architektúra óta különleges, modulos felépítésű megoldásra állt át, amelynél a kétmagos modul belsejében a processzormagok osztoznak egymással a lebegőpontos egységen, azaz az FPU-n, illetve a másodszintű gyorsítótáron is. Eme elgondolás köré már több CPU architektúra is épült, ám a jelek szerint a Zen bemutatkozásával visszaáll a Bulldozer előtti rend: az egyes processzormagok saját erőforrásokat kapnak. További fontos előrelépés, hogy a Zen érkezésével SMT támogatás is helyet kap a repertoárban, ami alapjaiban véve hasonlít majd az Intel Hyper-Threading technológiájára – már ami a koncepciót illeti.

    A Zen architektúra köré épülő első APU egység meglehetősen komoly technikai paraméterekkel rendelkezik majd, hiszen nem kevesebb, mint 16 processzormagot vonultat fel, amelyek egy időben akár 32 programszálon is képesek lesznek dolgozni, hála a fentebb említett SMT-nek. A processzormagok egyenként 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral gazdálkodhatnak, a megosztott harmadszintű gyorsítótár pedig 32 MB-os lesz. Utasításkészletek tekintetében komoly változások jönnek, ugyanis a régi, kevésbé használt technológiákat nyugdíjazzák, helyükre pedig újak kerülnek.

    És ezzel még nincs vége az érdekességek sorának. Az első Zen architektúra köré épülő APU egység fedélzetén négycsatornás DDR4-es memóriavezérlő is helyet kap, az iGPU mellé pedig HBM (High-Bandwidth Memory) vezérlő kerül – utóbbi így maximum 512 GB/s-nyi memória-sávszélességhez juthat, azaz aligha lesz sávszélesség-limites. Az iGPU egyébként új, Greenland-osztályú stream egységek köré épülhet.

    A fentiek elsőre komoly előrelépésnek tűnnek, de hogy a papíron rendkívül vonzó tulajdonságokat sikerül-e majd tényleges teljesítményfölénnyé konvertálni, az csak a későbbiekben derülhet ki – hiszen ezzel egy időben az Intel szakemberei is gőzerővel fejlesztik az új "csodafegyvereket".

    Jó lenne, ha újra lendületbe jönne a vállalat, és képes lenne valódi, rendkívül komoly konkurenciaként tevékenykedni – ebből a vásárlók is profitálhatnának."

    [ Szerkesztve ]

    Samsung Galaxy Note 20 Ultra

Új hozzászólás Aktív témák