Új hozzászólás Aktív témák

  • frescho

    addikt

    válasz DarthSun #103724 üzenetére

    Belemenjünk a részletekbe? Elég kritikusan állok az IBM-hez és az Applehez is, na és a C= managmentjéhez is, ja és a...

    S100-as busz és CP/M = ISA és MS-DOS.

    A gép felépítése a korabeli Z80 alapúakat másolja. Azért is választották a 8088-at, hogy fel tudják használni az olcsó és jól bevált 8 bites társ vezérlőket. Ez okos húzás volt, de ebben semmi tehetség, vagy forradalmi nem volt. Más gépekben bevált kapcsolások és adatlapi példakapcsolások halmaza az IBM PC.

    Az oprendszer sem MS igazán, hanem egy fejlesztőtől vették meg potom pénzért. Bevallottan egy CP/M klón, de abból kihagyták pl. a user és jogosultság kezelését. Mondhatjuk úgy is, hogy egy butított valami. Tökéletesen illet rá a quick and dirty ahogy elnevezte az írója. Az első 2 fő kiadás, de pontosabb azt írni, hogy a 3.3 verzióig finoman fogalmazva is kihívásokkal teli volt.

    Az IBM az én olvasatomban összelapátolt egy az akkori üzleti célra használt CP/M-nek megfelelő gépet 16 bites procival, de hibrid 8 bites felépítésben. Valami oknál fogva a vas felépítését nem védték le, mert nem gondolták, hogy ez ekkora érték, később a PS szériánál már megtették ezt a MC-lel.

    Az egész PC sorozat fejesztésén is látszik, hogy mennyire tétovák voltak vele: Ez az üzleti piacon beágyazott óriás elkezdte eladni a gépet. Volt hozzá támogatás és sok-sok marketing. Aztán jöttek a klónok és a tyúklépésben fejlesztés. Az első szériánál voltak hiányosságok, ezt az XT-vel javítgatták. Nagyobb táp, HDD kezelés, alaplapon több RAM... De a procihoz nem nyúltak, 1 MHz-et nem emeltek rajta, pedig eltelt 1.5 év. Újabb 1.5 év kellett az AT-hoz, elsőre EGA-val és még egy kis idő a VGA-hoz. PCJr-be közben belebuktak. Amíg totojáztak a PCJr másolattal a Tandy jó bevételre tett szert. A klónok is a fejükre nőttek, a 386-ot sem az IBM hozta ki. Aztán még próbálkoztak, de már nem ők diktálták az iramot. Olyan ziccereket hagytak ki, hogy a fal adta a másikat.

    Az IBM-nél nagyobb lúzereket csak a Commodore-nál lehetett találni a 80-as évek közepétől.

    [ Szerkesztve ]

    https://frescho.hu

Új hozzászólás Aktív témák