Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz envagyok #61983 üzenetére

    A P4 3.4 GHz meg az Extreme Edition drága, mert ritka, a maga korában sem gyártottak sokat, hiszen mindkettő prémium termék volt. Plusz én kerülném, mert melegszik, mint a fészkes fene. A C2Q meg igaz, hogy Vista-Win7-Win10 vonalhoz való inkább, de működik XP-vel is, és sokkal erősebb, kevésbé melegszik, jobb az ár/teljesítmény mutatója.

    Persze, annak idején jónak számított a P4, nekem is volt 2,6 GHz-es NW-om (FSB800 HT-s), szerettem, de lássuk be, hogy teljesítményre ma már nevetségesen gyenge, meg melegszik, drága a hűtő hozzá, ehhez képest aránytalanul drágák. Ennek alapján írtam, hogy az egész nem ér annyit. A P4 egyébként arra jó, ha valaki ultimate Win98-as gépet akar építeni (olyan játékokhoz, amik már XP-n is problémásan futnak), a 478-as platform volt az utolsó emlékeim szerint, amihez volt chipset driver Win98-hoz, meg a bele való AGP-s kártyákhoz is. A 775-ös platformhoz már nem szokott lenni Win9x-es driver, az min. XP-hez való, bár ki tudja, chipsete, GPU-ja válogatja, 1-2-höz lehet van Win98-as driver is.

    A Vistával nekem sem volt bajom, de a Win7-Win10 feleslegessé tette. Azon a gépen, amin a Vista jól megy, azon a Win7 meg a Win10 is használhatóan fut. Emiatt én nem tenné fel retró gépre a Vistát, hacsak valakinek az esztétikája miatt kell, de ha retró, akkor a Win98-nak meg az XP-nek van értelme, azok driverek híján nem futnak normálisan modern gépeken.

    Minden OS-nek, érának megvan a maga legjobb ár/értékarányú konfigszintje. Pl. DOS-os játékokhoz a legjobb valami P1-P4 vagy ezeknek megfelelő Celeroncs, vagy AMD K5/K6/AthlonXP, mindegy, csak piszok olcsó legyen, olyan lappal, amin még van ISA foglalat, és megy benne a ISA-s SB/SB-klón. Hiába vannak SB kompatibilis PCI-os Creative kártyák, a gyakorlat azt mutatja, hogy sok DOS-os játéknak nincs hangja, hiába a SB kompatibilitás, meg jók a port/IRQ/DMA beállítások. Illetve néhány DOS-os játéknak a modernebb proci túl gyors, de setmul-lal be lehet lassítani, meg overclockolni is lehet, úgy nem okoz gondot. De pl. már az ISA-s hangkártyák is egyre ritkábbak. Az eredeti SB, GUS kártyák már megfizethetetlenül drága ereklyék, de a klónkártyák is kezdenek egyre drágulni, nem gyártják, egyre kevesebb van belőle. Pedig a vicc az, hogy a DOS elfut bármin, még a legmodernebb i7-es, Ryzen-es gépeken is, ha van a SATA vezérlőnek IDE kompatibilis módja, csak a hangkártya problémás, de az nagyon.

Új hozzászólás Aktív témák