Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz frescho #64449 üzenetére

    Nekem elég, ha a funkciót másolja, helyettesíti, vagy belemegy azonos foglalatba. A felépítésbeli egyezés nem követelmény, bár azért némi hasonlóság legyen. Hangsúlyozom: nálam. Így az AMD 5x86 486-os klónproci, a Cyrix 6x86 Pentium klónproci. Persze lehet velem egyet nem érteni, meg más szót használni rá, ez az én véleményem. Sok klónproci elég határeset, pl. a Cyrix 6x86-ot nagyon szigorúan lehet 486-os klónnak is tekinteni, hiába áll felépítésben közelebb a Pentiumhoz, nem támogatja a pentiumos utasításokat, ezért CPUID-ben 486-osnak azonosítja magát. Bár én hajlok arra, hogy a 64 bites adatbusz és a felépítésbeli hasonlóság miatt Pentium klónnak tekintsük.

    Abban egyetértek, hogy normális játékfejlesztő közepes gépet vesz figyelembe, és lehetőleg egész gyenge gépekre is optimalizál (még ha csak butított grafikai módban, butított grafikával is). Kivéve extrém esetek, általában 3D-s játékoknál, fps-eknél, és bár ott is megcsinálták, hogy azért elterjedtebb, átlagnak megfelelő gépen menjen, de adott esetben csak ultraalacsony felbontásban, alacsony fps-sel, levett rendermérettel (Doom 386-oson). Pont a Doom volt az, amit ráadásul nem is átlagos PC-n fejlesztettek, hanem NexGen Workstation-ökön, olyannyira nem az átlagra mentek. Nyilván azért optimalizáltak nagyon erősen, mindenféle trükköt bevetve, hogy 386-oson is menjen.

    Hogy a játékot teljes pompájában élvezhessük ezeknél az extrémebb játékoknál, akkor a mindenkori csúcsot kell figyelembe vennünk, ezért írtam az évszámokhoz azt a proci/RAM besorolást. Szóval 1993-as játéknál már figyelembe lehet venni a Pentiumot, nem túlzás alárakni.

    Ez még a MIDI-nél is így van. A Doom ugye tud MT-32-őt meg talán General MIDI-t is hajtani. Nagyon kevés embernek volt ilyen, a legtöbben Adlib meg Sound Blaster valamelyik verziójával vagy klónjával tolták. De ha a legjobb hangzást akarod Doom alatt elérni, akkor de, kell az extrém MT-32 vagy egy komolyabb hullámtáblás hangkártya. Elmegy ugyan olcsóbb kártyákon is, de csak OPL2 vagy OPL3 FM MIDI-ben. Ez egy másik szép példa, hogy nem az akkori korszakban általánosan elterjedtet toljuk, ajánljuk alá. Ma már megtehetjük, mivel rendelkezésre áll.

Új hozzászólás Aktív témák