Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz FF23 #64469 üzenetére

    Majdnem. A Wikipedia szerint a 2004. decemberében megjelent s775-ös Pentium 505 volt az első Intel proci, ami tartalmazta a XD/NX bit támogatást. De az a Pentium M 770 sem sokkal később jelent meg, szerintem 1 hónap sem volt a kettő között, annyira szoros.

    Illetve annyiból tekinthető elsőnek az Intelnél, hogy az első s479-es proci, ami támogatta.

    De az AMD64 megelőzte (ezzel is) őket 2003 áprilisában.

    Az, hogy elmegy rajta a Win10 (és a Win8.x is), csak azt jelenti, hogy fut. Köszönet nem lesz benne, olyan lassú lesz, meg nem lesz az alápakolt hardvereknek sem drivere. Puszta technikai érdekességnek elmegy.

    És itt most 32 bites Win10-ről van szó, mert a 64 bitesnek elég kacifántosak a követelményei, nem csak 64 bitesnek kell lennie a procinak, hanem 64 bites LAHF/SAHF, CMPXCHG16B, PREFETCHW-t is támogatnia kell ezeken felül. Ezekben viszont az Intel lehet megelőzte az AMD-t, mivel a korai AMD64-ekből ezek egyike-másika hiányzott. Természetesen ez az Intel részéről nem technikai bravúr, mert ezek a MS nyakatekert követelményei miatt kellenek, nem a 64 bites OS futtatásához. A windowsok korábbi 64 bites verziói, 64 bites Linux, BSD, stb. nem igényli ezeket a kacifántos plusz utasításokat, elég azoknak a sima 64 bites támogatás.

Új hozzászólás Aktív témák