Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz hege8888 #64937 üzenetére

    Nagy tutor nem kell hozzá. PCem emulátorban telepítettem fel a DOS-t, majd fogtam ezt a virtuális lemezképet, és linuxos dd paranccsal felírtam a külső SSD-re. Windows alatt a Rufus-szal lehetett volna még felírni.

    A másik módszer ugyanerre, hogy VirtualBox-ban telepíted fel, de virtuális merevlemez helyett a külső meghajtót adod oda a virtuális gépnek, így arra települ fel a DOS, amit így utána fizikai hardveren is be lehet bootoltatni. Ezzel a módszerrel anno MS-DOS 3.30-at telepítettem (bár VirtualBox helyett linuxos QEMU-t használtam), ez a legkorábbi DOS verzió, amit kvázi modern gépen még elindul, és ezt is csak úgy, hogy a BIOS-ban a merevlemezvezérlőt AHCI-ről IDE-re kellett állítani. A DOS 6.22-t nem zavarja az AHCI.

    Na meg arra kell figyelni, mikor fizikilag megy a bebootolás, akkor Legacy MBR bootra (sok BIOS Legacy-nek vagy CSM-nek nevezi) kell állítani a BIOS-t. UEFI-n nyilván a DOS nem tud bootolni.

    Minden ugyanúgy kell csinálni, ahogy retró gépen is. Nyilván hang nem lesz, mert modern hangkártyákhoz és hangchipekhez nincs DOS-os driver. PC speaker hibátlanul szól. PS/2-es egeret, billentyűzetet, laptopos touchpadet, pöcökegeret hiba nélkül kezeli a FreeDOS-os Cute Mouse driver. Az USB-seket is, ha a BIOS-ban van Legacy USB opció.

    Amit még érdemes használni, az a DOS-hoz mellékelt POWER.EXE. A DOS valós módú, nincs benne idle process, ami a procit NOP utasításokkal pihentetné, meg semmilyen más módszer, ami energiatakarékos állapotba vinné le. Ennek megfelelően a proci 1 magja mindig 100%-on pörög, akkor is, ha a DOS vagy a futó DOS-os progi épp nem csinál semmit, csak egy billentyűleütésre vár. Nyilván ennek nincs értelme, hogy a proci ott izzítsa magát a semmin, meg a hűtő csak úgy süvítsen rajta, hogy ne legyen 90+ fokos.

    A proci lelassítható valamennyire a DOS-os setmul utility-vel, de ez gépfüggő, hogy az L1, L2 cache közül mit lehet kikapcsolni meg a proci multiplyert tudja-e állítani. Alkalmas gépen downclockolni is lehet a BIOS-ban a procit. Ez mondjuk a nagyon régi progikon nem szokott segíteni, pl. Q*Bert, azok továbbra is túl gyorsan futnak.

Új hozzászólás Aktív témák