Új hozzászólás Aktív témák

  • aswyx

    csendes tag

    válasz instantwater #27813 üzenetére

    3 havonta emeles:
    Ez ugye nem automatikus :) Kerni kell, keszen kell allni elsetalni, ha nem adjak meg. (Ez nagyon fontos, volt mar olyan, hogy nem adtak meg amit kertem, befejeztem, amit csinaltam, lejart a szerzodes, masnap nem mentem dolgozni. Este hivtak, hogy bocsant, megis van penz.) Es addigra mar mutatni kellett valamit, hogy ne akarjak, hogy ott hagyd oket.

    Fizetni altalaban 1 het - 1 honap kozott szoktak. 1 honapnal tobbet meg nem vartam. Az elso szamla kifizetese lehet gond, mert valoszinleg tapasztalatlan leszel es elrontasz valamit. Most hetente szamlazok es havonta fizetnek.

    Amit meg figyelembe kell venni, hogy az a penz nem a tied, a cegede. Ebbol kell meg corporation taxot fizetni, a konyvelot, stb es a maradekot vagy fizetes (kisebb resz) vagy osztalek formajaban kivenni a cegbol. Emiatt, emg az elso kiffizetes esetleges csuszasa miatt amikor kezdel erdemes kb 2 honapra eleg tartalekkel rendelkezni

    Nem talalkoztam kotelezo tuloraval, ha tobbet kellett dolgoznom, egyreszt en dontom el, hogy van e ra idom, masresz mindig szamlazom. Errol persze elore szolok.

    Az hogy mi a realis es mi nem az adott ido alatt, az fuggetlen attol, hogy contractor vagy, vagy nem. Ha latod, hogy valami nem lesz kesz, az elso adando alkalommal szolsz, hogy nem lesz kesz. Elmondod mi a problema, hogy mit kell kihagyni, hogy a hatarido realis legyen, a product team-el egyutt kerestek MVP-t, stb. Amikor probalnak meggyozni, hogy "nem lehetne megis", "nem kell tesztet irni", "majd kesobb kijavitjuk", akkor nemet mondasz es elmagyarazod, hogy az miert lenne a ceg szamara rossz. Ha ez nem mukodik, ott kell hagyni az egeszet, fuggetlenul attol, hogy alkalmazott vagy vagy contractor. Egyszerubb otthagynik contractorkent.

    A cegek akik contractorokat alkalmaznak, ugyanazok akik permanenteket is alkalmaznak, a hatarido nem attol valtozik, hogy ki dolgozik rajta :)

    Kerdezted meg, hogy miert hagyjak abba sokan. Erre a valaszt nem tudom, mert 20+ haverbol, ismerosbol aki contractor eddig ketten hagytak abba. Egyikuk mint mar emlitettem, a baratnom.
    O azert mert:
    - nem szereti, hogy 1-2 evente uj munkahely kapcsolatokat kell keresni
    - szereti a ceget es az embereket ahol most dolgozik
    - nokent ritkan kapja meg a megbecsulest amit senior developerkent megerdemel (itt viszont igen)
    - igertek, hogy tanulhat uj dolgokat (beleunt az androidba, szeretne java backend iranyba menni)
    - tervezunk gyerekeket, es jo ha van hely ahol visszavarjak
    - tettek egy megfelelo ajanlatot :)

    A masik ember egy blockchain startuphoz ment 100k + equity-ert. O ugy gondolja, hogy 1 even belul vagy latja, hogy sikeresek lesznek, es akkor az equity er valamit vagy 1 ev utan megy vissza contractorkodni mostmar blockchain tapasztalattal, ahol a contractok mar £650-£700/nap.

    Tehat az alapjan a kis minta alapjan a kovetkezoket tudom tippelni:
    - tanulasi lehetoseg
    - nem szereti a gyakori valtasokat
    - karriert akar epiteni -> manager es lead poziciok
    - es bar ilyet meg nem lattam, esetleg nem szereti a folyamatos teljesitesi kenyszert

    Az en esetem nem atlagos volt, de lehet ilyen gyorsan is:
    Hetfon bejelentettek, hogy elkuldenek 40+ embert a cegtol. Kedden alairtuk a papirokat, kifizettek, eldontottem, hogy 1 honapot pihenesre szanok. Szerdan este eppen soroztem a haverokkal, jott egy hivas, hogy egy ismerosom engem ajanlott egy 3 honapos contract poziciora. Csutortok interju, 2 oraval kesobb megegyeztunk, hetfon kezdek. Pentek ceg-alapitas, konyvelo kereses, ceges bankszamla ugyintezes. Hetfon mar melo, kedden megjottek a cegalapitasi papirok, szerdan banki papirok alairasa, penteken kuldtem az elso szamlam.

    A kovetkezo contractos kerdeskre mostmar egy sor mellett valaszolok :)

    Én vezettem, azt mondd meg, én vezettem?!?

Új hozzászólás Aktív témák