Új hozzászólás Aktív témák

  • Synthwave

    HÁZIGAZDA

    válasz unclefucka #20584 üzenetére

    AA-ra írt véleményemből (Macross Plus);
    ----------------------------------------------------------------------
    A Plus követi a klasszikus, "fajsúlyos" Macross-receptet, miszerint a szerelmi sokszög a zenén keresztül felvezetve erőszakba torkollik.

    Az OVA-k megértéséhez nem előfeltétel az eredeti sorozat és a Zero ismerete, bár egy-két helyen extra élményt nyújt, ha már láttad azokat (pl. amikor Guld a katonai adatbázisban Isamu kartonját vizsgálva megpillantja forró fejű főhősünk Roy Focker díjait, amikor Kate a Watashi no Kare wa Pilot-ot énekli a karaoke-bárban vagy mondjuk amikor tudjuk, hogy a végén a Macross (hajó) hogyan került a mesterséges Macross-tó közepére - meg, hogy mi is (volt) az a tó valójában).

    Az art igényes és hiperrészletes, a mecha- és dogfight-ok kemények. Természetesen az animáció - a 90-es évektől megszokottan - kézi megoldás. Pergő, brutális csaták, a pusztítás látványos. Lelke van. Manapság már nem készítenek ilyeneket, inkább fokozatosan a szürke streilségbe és sablonok garmadájába süllyedünk.

    A zene szintén zseniális. Néhány soundtrack Koukaku Kidoutai-os, enyhe disztópikus jegyekkel átitatott cyberpunk feeling-et sugall, van köztük olyan, ami meglehetősen érzéki benyomást áraszt, mások pedig komplett zenekari művek. Nem csoda, Kanno Yoko, a minőség garantált.

    Az elfojtott érzések és ki nem mondott szavak, valamint a robotokká alakulni képes vadászgépek intenzív csatái mellett a Mesterséges Intelligencia létjogosultsága és elemi szintre letisztított pszeudo-asztrális késztetései is középpontba kerülnek, helyenként már-már musical-szerű körítésben.

    Igazán egészet a Macross Plus MOVIE EDITION filmmel alkot, mert abban kicsit jobban elmélyednek a karakterek közti kapcsolatokban, ill. konfliktusokban és bemutatásra kerülnek azok a részletek, amik a 4 40 perces OVA-ból picit hiányoztak, valamint érthetőbbé válik (vagy éppen átértékelődik) a szereplők néhány reakciója.

    Talán még egy-két OVA jó lenne, ami némileg behatóbban taglalná az Isamu - Myung - Guld trió 2040 előtti életét, hogy hármuk egymáshoz fűzödő viszonya még jobban elmélyüljön, de ez már csak az én nyavajgásom.

    Mindenképpen alapmű. Mondom ezt úgy, hogy a mecha-műfaj alapvetően nem igazán a kenyerem. De ez ugye Macross.

    -----------------------------------------

    Összegezve; valamilyen formában a zene mindegyik Macross-nak a középpontjában áll. Bővebb magyarázatot ehhez azért nem fűznék, mert az egyes adaptációk során már spoiler-kategória lenne. Legyen elég annyi, hogy van, amelyikben "körítés" (de ott is van háttértartalom), van amelyikben szerves része a megoldásnak - igaz, inkább ez utóbbi a jellemző. YACK DECULTURE! :))

    De a Sharon Apple koncertre, hogy "lassú".. :N

    -----------------------------------------

    "A Ranka Lee koncert és a Sheryl Nome koncert jó volt, főleg a másodikban a fekete ruci "

    Ranka. <333

    Dúl a LÁV.

    [ Szerkesztve ]

    Full hiánytalan, kék Keychron Q9 knob ISO barebone billentyűzet ELADÓ – 25k + FOXPOST, 60 db Cherry MX1A Red kapcsolóval és Cherry profilos HK Gaming Milkshake dye-sub PBT-ABS blend kupakszettel 34k, és a FOXPOST-ot állom.

Új hozzászólás Aktív témák