Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Armahun #11754 üzenetére

    "hol megy be a lakásba a szénmon"

    Te, ez nekem is találós kérdés. De bejön.
    A kazán lent van a ház alatt. Cirka egy hónapja, amikor beüzemeltük, még zöldfülűvé sem nőttem fel. Azt gondoltam, az a legspórolósabb tüzelés, minél jobban visszafolytjuk a tüzet (ahogyan a pipások pipálnak), az annál tovább tart, és akkor nem a setét eget melegítjük a kéményen által, hanem több rész jut a hőenergiából ide be a szobába. Bizonyos keretek között ez teljesen igaz is. Egészen addig, míg nem képződik több CO, mint amennyit a kémény el tud húzni. De mi is történik, ahogy vesszük elfele a levegőt? A huzat egyre gyengül, az égés pedig egyre tökéletlenebb. Egy határon túl már nem csak gazdaságtalanba, de életveszélyesbe fordul át a dolog.
    No, én ezt a határt nem ismertem. Meg kellett tapasztalnom. Jól elzártam hát a szellőt a tűztől, hogy tartson nekem minél tovább a tüzelő a kazánban. Füst volt a lakásban, a kazán pedig egy szinttel lejjebb van. Keresgéltem, hogy hol a pitshába tudott az ide feljönni. Nézegettem a radiátorcsöveket, hogy melletük milyen szag van, szagolgattam a kéményt, hogy nem a kötőanyag tökéletlen-e a téglák közt, és az egyetlen feljáró ajtó is gyanú alanya lett. Gondoltam, majd kiszellőzik, majd kialakítom valahogy ezt a füstszag dolgot. Ekkor hazajött a feleségem a hosszú műszakjából. Szokatlanul nyugtalan volt. Nem örült az új kazánnak, hanem füstölgött Ő is, akárcsak a kéményünk. Azt gondoltam, kicsit sokkolta, hogy majd egy millió ment ki a kezünkből - majd napirendre tér felette. Ugyanez történt másnap is, harmadnap is. Megkérdezte: Nem fájt a fejem? De fájt, mondom, hát tudod, hogy amikor front van, mindig fejgörcsöm van. Ekkor kifakadt, és ezt mondta:
    - Tibi! Neked nem a fronttól van fejgörcsöd, hanem a szénmonoxidtól. Nem megyek nyugodtan dolgozni, nem merem a gyereket így itthagyni veled. Volt már nem egy esetem szénmonoxid mérgezettekkel. (Sürgősségi szakorvos.) Valamit csinálni kell, mindegy, mennyibe kerül. Első körben is meg kell rendelni egy szénmonoxid riasztót, aztán meg kell találni, mi miatt jön be a lakásba. Ekkor magam is utánaolvastam a szénmonoxid mérgezésnek. Rémisztő volt, hogy pontról pontra felismertem, hogy nekem nem a fronttól volt fejgörcsöm, nem a fáradtságtól, túlhajszoltságtól voltam annyira gyenge, hogy néha már csak vonszolni bírtam magam. Megijedtem, és lázasan bújni kezdtem minden írást a fűtés egyetemes tudományáról. Ahogy haladtam előre az olvasnivalókkal (A párom is nyomtatta nekem a netről összehalászott tudnivalókat a kórházban két beteg közt.), úgy hagyott alább a lakásban a füst. Ma már egyértelmű számomra, hogy a galibát a túl kevés levegő utalványozása okozta a tűztér számára. Ám még ma sem tudom, hogy a füst hol jött be? A szakirodalom a gázfűtés közben keletkező CO-t kiemeli, mint legveszélyesebb mérgezési formát, mert láthatatlanul öl, s mire az áldozat eszmél, hogy sürgősen pucolnia kell a szabad levegőre, addigra már eszméletlen. A szilárd tüzelésűek előnyben, mert a füst szaga szokatlan helyen jelzi, hogy ott a szénmonoxid. Hogy én mennyi mindent tettem, míg megszűnt a füstszag a lakásban, nem sorolom fel, mert ahhoz már tényleg egy fűtős topic kellene. Ma már begyújtok, dagasztom a tüzet akár úgy, hogy nyitva van a pincefeljáró ajtaja, sosincs füstszag, elmúlt. De nem tudom pontosan, hogy hol jött be, és nem tudom pontosan, hogy mivel szüntettem meg. Látványos javulás történt, amikor a huzatszabályozó végállás kalibráló csavarját jócskán beljebb hajtottam, hogy ne tudjon az automatika teljesen fojtani. Múlik ez a kinti levegő sűrűségén, a szélcsenden, a ködön túl még annyi dolgon is, hogy ember legyen a talpán, aki pontosan tudja, hogy mi miért történik ilyen esetekben. És sajnálom, hogy nincs fűtő topic, mert ott én mostanában gyakori vendég lennék. Igyekszem, haladok, és reményeim szerint a következő szezonra már a komoly kezdők közé sorolhatom magam.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák