Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #12020 üzenetére

    Egyszer lefotóztam Nektek a fa garázst, amely vállalkozásomból kialakult ez a fajátékosdi. Annak minden deszkájából ki kellett fűrészelni éppen 10mmx10mm léceket. Lucfenyőt használtam, mondván, hogy lelketlenség a szép borovira rámázolni ezt a randa xiladekort. Tekintélyes mennyiségű 10x10-es lecem keletkezett, amit sokáig szellőzőlécnek használtam, majd elajándékoztam. Úgy az öt százaléka nem maradt egyben. Ez nem egy nagy veszteség.
    Most is pihen nálam 20 szál hibátlan szinte göcsmentes 4m-es 150-es luc palló, amit az Erdérttől szereztem be netto 28 ezer pénzért - igaz, fél teherautónyi fát pakoltam át, míg ezt kiválogattam.
    Itt, a tuzséri Erdértnél csak lucból úgy 20-25 féle választék van folyamatosan - és ebbe az anyag mérete szerinti sorolást nem számoltam bele. Netto 20 ezer forinttól netto 50 ezerig 2-3 ezer forintonként válogathatsz - néha egy plusz 2 ezer forintos m3-kénti felárért ugrásszerűen jobb minőséget kapsz. Van itt borovi OF anyag műszárítva netto 120-ért is. Az annyira hibátlan és tiszta, hogy a fiúk, akik válogatják, napi 15-25 vagon fa feldolgozás mellett többnyire mindössze 50-60 szálat tudnak ide sorolni.

    Hogy Tifelétek csak ilyen tűzrevaló luchoz lehet hozzájutni, az szerintem nem az Erdért simlisége, hanem a helyi vaskalaposok telhetetlensége. Már többször volt alkalmam konstatálni, hogy sok fakereskedő a IV. osztályú anyagot adja a minőségi árán. Tuzséron most 1m3 szép luc palló ára nettó 30-32 ezer pénz. A negyedosztályú ára nettó 22-25 ezer forint. Nagyon sok kereskedés nem is hallot még arról, hogy asztalos, meg építő minőség. Pedig az osztályba sorolást egzakt módon rögzíti a szabvány, amiről minden kereskedőnek tudnia kell, aki hivatalosan ipart űz.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák