Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz stgellert #14350 üzenetére

    Miután nem nagyon ismerem az ökölszabályokat, meg a fizika képleteivel sem tudom igazolni a dolgokat, így maradnak a megérzéseim:
    a napokban kérdezted, hogy melyik anyagrész essen a fűrészlap és a steller közé, amire az volt a válasz, hogy attól függ... Nos, ha nem arról van szó, hogy tucatszámra kell szeletelned, akkor én mindenképpen úgy oldanám meg a dolgot, hogy a munkadarabot (amennyiben az eleve kis méretű) hozzáragasztanám egy nagyobb méretű, pontos geometriájú segédanyaghoz. Egy nagyobb anyagot a méreténél és a tehetetlenségénél fogva is könnyebb kezelni. Szerintem, ha ilyen vékony anyagot szeletelsz, akkor a szelet az ne a steller és a fűrészlap közé essen! Nekem már szemre is olyan zavaró a kettő közelsége, mert azt érzem, hogy az a vékony anyagdarab amit leválasztasz, az ping-pongozik ide-oda, kap egy pofont a fűrészlaptól és azonnal egy másikat a stellertől és mindezt addig csinálja, amíg le nem áll a fűrészlap vagy ki nem vágódik az anyag.
    Én az ilyesmit úgy oldom meg - ehhez persze kellően nagy méretű asztal kell, hogy tulajdonképpen két stellert alkalmazok. A "rendes" steller és a fűrészlap közé a maradó darab esik (azért javasoltam, hogy a munkadarabhoz ragassz hozzá egy segédanyagot, ami végig megmarad akkorának, hogy biztonsággal foghasd) A másik steller csak az asztal elejénél van, nem ér el a körfűrész kezdetéig, vagyis ahol elkezded leválasztani a vékony anyagot, az már a levágás után nyugodtan eldőlhet oldalra, nincs ott semmi, ami hozzáfeszítené a fűrészlaphoz.
    Remélem, érthető mert egyszerű, éppen csak elmagyarázni körülményes. A csonka steller (ami tk. egy szorítóval rögzített fadarab) adja meg tehát a vágás vastagságát. Ehhez igazítod a munkadarabot, illetve az így illesztett munkadarabhoz ütközteted a végigfutó stellert, ami értelemszerűen minimálisan nyisson hátrafelé. De csak minimálisan, főleg ha kézzel biztonságosan tudod tolni az anyagot. mert olyankor nem csak tolod, de nekifeszíted kicsit a stellernek is, vagyis, hogy "elálljon" a fűrészlaptól. Én jobb szeretem, ha kellően nagy a munkadarab és kényelmesen kézzel tudom vezetni, egyszerre két ponton leszorítva, mert a tolófa könnyebben megcsúszhat bizonyos helyzetekben illetve rövid munkadaraboknál előfordulhat, hogy a munkadarab feléd eső végét hiába szorítod le a tolófával, a másik végét megemeli a körfűrész és ugyanúgy kivágódik csak nem egyenesen száll, hanem pörögve :)

    Tudom, ez a ragasztós dolog macerás (bár működik kétoldalassal is), de ha egy fényképezőgép házához kell egy kiegészítés, és nem valami szériáról van szó, akkor működhet.

Új hozzászólás Aktív témák