Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz pali923 #22758 üzenetére

    Egyelőre még nincs megvéve a gép. A szűkítőbetétért nem fogok az ebay-on abajogni, megveszem az öreg Boronkay-tól - legalább nem vándorol ki a pénzem, hanem az országban marad tisztességes zsebekben.

    Hát köszi ezt a nagy lingvisztikai csetepatét mindenkinek - igazából csak az érdekelt, hogy mennyire használható a gyakorlatban egy ilyen adafter. Ha mégis Angliából veszek Triton-t, megpróbálok hozzá kérni gyári 12-es patront, a kicsibe meg gyári 8-ast, hátha az is járható út.

    Most újfent fő a fejem felsőmaróilag. Az imént megállt a Bosch POF 1100 AE. Valószínűleg szénkefés lett mert nem indul el.
    Még ilyet nem bagóztam.
    Nagyon enyhe szagot szimatoltam munka közben. Nem tudtam, hogy forró kályhacsőre ülő finom por szaga ez, vagy a gépé. Inkább leállítottam, hogy megnézzem, nehogy az utóbbi legyen. Hát valószínűleg az volt. Kikapcsoltam a gépet. Az meg csak pörgött tovább. Rendesen elfogyott a türelmem, hogy megvárjam, míg leáll. Nagyon sokáig pörgött (vagy egy perc után még mindig ment hangtalanul), az volt az érzésem, hogy valami kóboráramot kaphat. Rátettem a tenyerem a gépházra, hogy nem túl forró-e (mert tennap az egyik B&D háza majdnem izzott, nem bírtam kézzel megfogni, hogy kivegyem a kést belőle). Hát ez gyenge langyos volt. Próbáltam ki/bekapcsolni, hogy valami legyen már, induljon el, vagy álljon már meg végre. Semmi. Nem indult, és nem is állt le. Nna, gondoltam, ez tipusos kétoldali szénkefe betegség lesz - a fene egye meg.
    Kimentem rágyújtani, mert fájt nézni ezt a perpétumobilt. Visszajöttem, addigra leállt. Meghajtottam kézzel. Hát abszolút ellenállás nélkül ismét pörögni kezdett. Valahogyan valahova eltávozott mindenféle súrlódási együttható, meg ilyen tudományos dolgok, és én a nagy materialista, csak pislogtam, hogy ezt most a jóisten tartja mozgásban, vagy a világűrbe kerültem volna?
    Mivel még ilyet soha életemben sehol nem tapasztaltam, gyanítom, hogy akkor most az lehetett, hogy a szénkefe nem engedte generátorként működni a motort, vagy mifene? Gyanakodnom kell a csapágyra is tehát. De már ezzel úgy leli lett a tököm, hogy két nap alatt három felsőmaróm adta be egyszerre az unalmast, hogy füstölnek a füleim is.
    Most mi a francot csináljak. A munkának mennie kellene, nincs idő most javításokkal sz@rakodni, meg vásárláson hezitálni.

    Tulajdonképpen nem csodálkozok. Mindhárom gép 5-6 éve már megy, robotol, és nem is ipari kategória volt pedig egyik se. Nem voltak nekem ezekkel illúzióim, csak most olyan egyszerre jött mindez.
    Legegyszerűbb az lenne, ha elszaladok a Praktikerbe, és leveszek a polcról ismét egy ugyanilyen gépet. Akkor csak ki a régit, be az újat, és mehet a munka ismét.
    De mégse igazán tetsző dolog ez nekem két okból. Rögtön az első az, hogy én ezt a gépet potom húszért vettem, most meg a világban jár az ára. Még a használtpiacon is 25-27 ezreket kérnek érte. De erre rátudnék, nem vagyok annyira faszari.
    Hanem ennek a gépnek az volt a feladata, hogy R=9,5 mm-es rádiuszt vájjon a bükkre. Tette is egy fél évtizeden át szegénykém, de már a legelső alkalommal se tetszett még öt-hat éve, ahogy tette. Mivel nincs fordulattartó elektronika rajta, szabályosan nyávogva végezte a dolgát.

    Most tanácstalan vagyok. Leltem egy új BOSCH GOF 900 CE marógépet a használpiacon, ráadásul itt van az én falumban. Ebben van konstans elektronika, ipari gép, új gép. Igen ám, de csak 900W. Vajon elég lesz az arra, hogy tartósan vágjon az R=9,5 mm-es rádiuszkéssel? :F Mert ez a kés az 1100W-ot megfogta rendesen konstans elektronika nélkül.

    Tudom, a puding próbája az evés, csakhát kicsikét drága próba lenne, ha nem jönne be ez a 900W...

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák