Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz Winner_hun #33666 üzenetére

    "Laminált, hajópadló vagy svédpadló lesz"

    Hát, ha ennyire homályos még a dolog, akkor laminált lesz :)

    Nálam igen bonyolult volt a történet. Felszedtem a bükk mozaikot, akkor már egyértelműen látszott, hogy kb 2-3cm szintkülönbség van a beton aljzatban.Először hozattam egy gyémántos betonmaró gépet, amivel úgy ahogy sikerült a dombokat legyalulni. Utána nagyon alaposan feltakarítottam az egészet, porszívóval, felmosással pormentesre. Utána jött egy stabilizáló lötty a betonra, majd aljzatkiegyenlítő. Erre jött egy kétkomponensű ragasztó és rá egy bizonyos jatoba svédpadló.
    De a fa az ugye fa, én meg az összes anyagt egyenként sublerrel szétválogattam három vagy négy különféle méretre, mert bizony a svédpadló elemek szélessége messze nem volt egyforma. Talán egy mm különbség is adódott, amit ha így tettem volna egymás mellé nagyon szörnyen nézett volna ki. Ezek után méret szín és hossz szerint én adogattam egyenként a parkettás kezébe a darabokat és így ragasztotta őket. De ugye fáól van szó, ami a legritkább esetben egyenes, egy 120cm hosszban egy kis hajlás már csúnya eltérésekre képes. Lényeg az, hogy mindez már a költözésünk után zajlott és a sok könyvünk dobozokban állt. Így aztán a leragasztott padlóelemeket, ahol kellett dobozokkal súlyoztam ki. A fiúk ragasztottak, vágtak, illesztettek, én meg adtam a kezükbe a darabokat és terheltem a már leragasztott de púposodásra hajlamos részeket.
    Nagyot harcoltam a parkettás srácokkal, nem volt valami jó a hangulat, de a lelkük mélyén ők is tudták, hogy igazam van és sokkal jobb lett így az eredmény mintha nélkülem úgy rakták volna le, ahogyan rutinból (bár olyan nagy rutinjuk nem volt egzóta svédpadlóban...) tették volna.
    A padló 8 éves, a ragasztással nincs gond, tudom, van egy két pont, ahol a ragasztó nem fog rendesen, ott másképpen szól kopogtatásra, de a 98%-a nagyon tuti. Viszont azt nem árt tudni, hogy az egzóta még jobban változtatja a méretét, mint az európai keményfák. Én legalábbis így gondolom. A 9cm széles padlóelem képes 1mm-t zsugorodni! Télen nálunk baromira alacsony a páratartalom, képes 20%-ra lemenni a fűtés miatt. És még az is gyönyörűen kirajzolódik, hogy a nappali egyik fele alatt egy fűtetlen garázs van, a másik fele alatt meg egy kazánhelység sok csővel, tehát fűtött helység. Efölött ilyenkor télen nagy rések vannak, a garázs feletti részen kisebbek. tehát még ez is számít!
    Ami nagyon fontos lehet, hogy megfelelő pillanatban legyen letéve a parketta. Ha például ez én padlóm most kerülne lefektetésre, amikor elvileg a legjobban van összezsugorodva, nyárra ki tudja hogyan lenne képes megdagadni?
    Az van, hogy számomra a lakásban az egyetlen luxut a parketta jelentette. Úgy voltam vele, hogy ezen járunk, nekem nagyon fontos, hogy ne egy mozgó úsztatott akármi legyen a lábam alatt hanem valami kemény, fix, stabil dolog. Ami ráadásul nem nyikorog.
    Tehát nagyon szeretem ezt a svédpadlót, ugyanakkor ez olyan rohadt sötét fa, hogy ha nem lenne nagyon világos a szoba, akkor csak rontaná az összképet. de a legfőbb probléma, már akinél ez probléma, hogy minden por, morzsa nagyon meglátszik. itt nem lehet nem takarítani :)

Új hozzászólás Aktív témák