Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #33740 üzenetére

    "Én ha nagy ritkán ilyet csinálok, akkor igyekszem rágyógyítani a rönkre vezető deszkákat (mondjuk a parkside-os ragasztópisztolyommal)"

    Ajjajj!

    Nem szívesen szólok a felnőttek dolgába, de most kényszert érzek.
    Jó dolog ez a melegragasztó, de én lebeszélnélek arról, hogy fűrészeléshez így rögzíts fát. Egy kisebb balesetemből tanultam meg, hogy mennyire fontos a steller és a tolandó anyag megfelelő rögzítése. Ez a műgyantás dolog könnyen elválhat fűrészelés közben. Látszólag olyan erős az a kötés csupán, és ezmiatt csalóka.
    A világ legegyszerűbb kalodája, hogy előkapunk egy (akár hulladék) darab alkalmasan hosszú deszkát, és arra egyszerűen felcsavarozzuk/szegezzük pl a kisebb rönköt, vagy görbe deszkát, amit egyenessé gondolunk tenni. Nem több macera, mint a ragasztópisztolyt előkotorni, megvárni, míg felhevül, aztán megvárni, míg kihűl, és eltehető.
    Ötlet egyszerű és gyors kaloda készítéséhez:
    Készíts két kb három cm élű kockát keményfából. Vízszintes irányban fúrj bele egymás mellé két 4-6 x 35-ös Reissercsavart úgy, hogy fél centinyit kiálljon a hegyük egy lapjából a kockának. Most függőlegesen fúrd át csavarmérettel ezt a kockát középen, amibe beleesik egy olyan reissercsavar, ami hosszabb bő egy centivel a kocka élénél. Ha egy deszkára teszel pl egy karvastag rönkdarabot, akkor a két végén fent írt kockákkal gyorsan rögzíthető a "bot" a deszkára tetszőleges pozícióban az alábbiak szerint:
    Lefúrod az egyik kockát az egyik végnél "tökig". Odateszed a felfogatandó fadarabot, és ütsz egyet rajta. Így a két kiálló csavarvég könnyen befúródik a bütübe. A másik végen a kockát úgy kell letenni, hogy kicsit ferdén állva a csavarvégek feltartsák a kocka alsó élét. A kockát egy mozdulattal odacsavarozva kellően feszesen és stabilan rögül a munkadarab ahhoz, hogy már tolhassuk a fűrészen.

    Leírni, értelmezni lassú és nehézkes ezt. Ha módomban állna videón bemutatni, két-három másodperc alatt átmenne a lényeg. Hátha így is átment.

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák