Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz vzozo #34061 üzenetére

    Ha még nem rohantál el :)
    Lakkok közül azért javasolták a parkettalakkot, mert ez igen kopásálló. Bírja a gyűrődést. mert mondhatnám azt, hogy vegyél a tescoban egy spray formátumú lakkot és azzal fújd le (kitakarva a nem lakkozandó részeket) De ezek a lakkok inkább dekor célúak, nem igazán szeretik a gyűrődést (ugyanakkor az én négygyermekes tapasztalatom az, hogy a gyerekek mindent csak ideig-óráig használnak, aztán gyorsan megunják, kinövik. Szóval egy gyengébb lakk is megfelelhet, hiszen akkor sem történne semmi, ha kezeletlenül hagynád a fát.

    Fedőfestéket azért nem érdemes használni, mert ha eltakarod a fát, attól nem lesz jobb senkinek, ráadásul ha az kopni kezd, akkor csúnyán meglátszik.

    Ha olajozni akarod akkor viszont tudnod kell, hogy csak úgy ímmel-ámmal csiszoltad le azt a fát vagy rendesen? Mert ha lakkozva volt, akkor vagy látod, vagy nem, hogy eltávolítottad-e a lakkréteget. Ha nem, akkor az megakadályozza, hogy az olaj beszívódjon. Miután az olajtól sötétebb lesz a fa színe, így foltos lehet a végeredmény. Ha olajozod, akkor arra vigyáz, hogy átkenés után 5-10-15 perccel feltétlenül töröld szárazra a fát, mert ha megáll rajta az olaj (több mint amit a fa képes beszívni) akkor egy soha megszáradni nem akaró ragacsos felületet kapsz. meg az olaj(+viasz is illene) nem félnapos sztori, azt illik hagyni pár napig amíg szikkad.

    Szóval, én nem biztos, hogy mindenáron a felületkezeléssel bajlódnék és ha a kollégák nem tiltakoznak ellene hangosan - én egy 1000Ft-os spray-jel oldanám meg a feladatot. Ha valami olajat+viaszt szeretnél venni, nem kapsz kis kiszerelésben és többe fog kerülni, mint a használt hintapaci.

Új hozzászólás Aktív témák