Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz ViktorSz #66293 üzenetére

    Nem az én dolgopm megmagyarázni, hogy miért ilyen rohadt drágák például a Mitutoyo mérőeszközök, de a marketingen túl arról azért nem szabad megfeledkezni, hogy azok a célgépek is valószínűleg nagyon drágák, amiken ezeket a tűréshatárokat biztosítani tudják. Arról nem beszélve, hogy a bennük dolgozó szerszámokat is drága mulatság előállítani és főleg gyakorta(!) cserélni. Azt is el tudom képzelni, hogy a kényes minőségellenőrzés miatt sok lehet a selejt is. Vagy, hogy ne legyen sok, állandóan mérni, ellenőrizni kell. Ami feltételezhetően mikroszkóp alatt történik. Szóval, ez azért olyan kényes terület mint az optikában bizonyos spéci felhasználások.
    Egy lézerrel kivágott lemezdarab is megfelelő vinkli lehet, főleg ha képesek belekalkulálni, hogy a lemez hogyan deformálódik a vágás és a hő hatására. De bármennyire is tudjanak pontosan dolgozni, a lézervágott felület már önmagában értelmezhetetlenül "recés" felület.
    Az ilyen pontosságú fémmegmunkálás azért egy nagy szaktudást igénylő meló.
    Én egyszer gyártattam magamnak egy fém betétet az asztali marómhoz, hát, megszenvedtem vele, sok volt a tanulópénz és gyakorlatilag csak azt tanultam meg, hogy nem érdemes laikusként belevágni, mert még a szakik döntő többsége sem ért hozzá. Ahányszor hozzányúltak a fémhez, annyiszor deformálódott a 8-as lemez. Már nem is emlékszem, először talán kivágattam lézerrel, utána egy CNC-n megmarták, utána síkköszörültettem mert nem volt sík, utána (én barom) még fúrattam rá egy 18mm-es lyukat, amitől megint dobott egy hátast a lemez és kezdhettem elölről...
    Szóval, nem egyszerű ha az ember a tizedmm alatt szeretne ügyeskedni.

Új hozzászólás Aktív témák