Új hozzászólás Aktív témák

  • kacsa7

    őstag

    Egy kis tapasztalat megosztás. Kipróbáltam ugyanabban a rendszerben a JVC R90BT és az Alpine CDE-178BT fejeket. 3pár 4-5V RCA és időkorrekciót tud mindkettő, aktív vágás nincs, bt kihangosítás van. 70eFt körüli árkategória.
    A rendszer a következő elemekből áll:
    Első szett: Kicx 6020 Pro bi-ampban, mélyközép erősítő: Soundstream Reference 500, magas erősítő: Phoenix Gold ZX200, mélynyomó: Alpine SWE1044 (25literes zárt ládában), mélynyomó erősítő: Alpine 3544.
    Tapiztam már 80PRS-t is, számomra külső anyaghasználatot tekintve az is csalódás volt. Gagyi műanyag az egész. Sajnos ez igaz ezekre a fejegységekre is. Az Alpine lakkfekete bevonatot kapott, egész bizalomgerjesztően mutat, viszont a Source gomb már annyira nem. Konkrétan az összesen lötyög. A hangerő tekerő gombja az első érintés után olyan, mint ha karcos lenne. Ezeket leszámítva egész egyben van. A JVC még bazáribbnak tűnik elsőre. A hangerő tekerőgomb ezüstös színe kiemeli az előlapból, fémes hatást kelt. A többi gomb viszont ugyanúgy hordozza a gyenge műanyag jegyeket. Első érintésre egyik sem tűnik igazán tartós darabnak. Működnek, de ennyiért én többet várnék...
    Az Alpine esetében 4 kijelző-gomb színből választhatunk, viszont ezek közül mindegyik használható, a kijelző alapvetően jól látható, néhány helyzetben a háttérfénye erősebb, mint ami indokolt lenne, ezt leszámítva óriási problémám nem volt vele. A JVC esetében már nem ennyire fényes a helyzet. Számos gomb és kijelző szín közül választhatunk, illetve egyedileg keverhetünk. Ez a gombsor esetében nagyon jól mutat, a kijelző esetében viszont használhatatlan. Gyakorlatilag a fehér-fekete kombinációt leszámítva számomra az összes kijelző szín idegesítő és átláthatatlan. Konkrétan ocsmány.
    CD olvasási sebességet tekintve mindkét fej hasonló, USB-ről használva viszont az Alpine-nak egy 16GB-os telerakott pendrive beolvasása kb. 5 másodperc, ez a JVC esetében legalább fél perc. Ha keresünk a mappákban, akkor az Alpine ezt fürgén teszi, akadásmentesen, a JVC viszont folyamatosan utánakeres annak, hol is járunk épp. Ezeket a tulajdonságait szokni kell...
    Az Alpine 1 telefont tud egyszerre kezelni BT-n, míg a JVC kettőt.
    Mindkettő fejegység kezelése néhány perc után egyszerű, igazából ésszerű, nem okoz különösebb problémát.
    Jöjjön a lényeg, a hangi adottságok. Mindkét fej időkorrekciós. A JVC esetében a beállítása rémesen egyszerű, csak meg kell adni a hangszórók távolságát a hallgatótól, a többit a fej megoldja. Az Alpine esetében már nem ennyire egyszerű a dolog. A legtávolabbi hangszóró a 0 és az összes többi hangszórónak a legtávolabbi hangszóró mínusz az adott hangszóró hallgatótól mért távolságát kell megadni. Ezt nem értem minek kellett így megbonyolítani. A fej nem tud elvégezni egy kivonást? Mindkét fejegység esetében jól beállítható az időkorrekció, a végeredmény egy elég pontos színpad. Ebben a tekintetben nincs igazán különbség. Pontos színpad, részletező hang jellemzi őket.
    Az Alpine esetében 9 sávos parametrikus EQ áll rendelkezésre. Ez elég jó testreszabhatóságot jelent. A JVC-nél 5 sávos grafikus EQ van (tehát nem lehet a kiemelési frekin változtatni, amit a gyárban beállítottak, az van...), ez inkább korlátozza a lehetőségeket.
    Az Alpine mp3-at játszik, a JVC USB-ről WAV-ot is. Ennek a gyakorlatban meg is van az eredménye. Ebben a kategóriában Audio CD-t hallgatva már egyértelműen hallható az MP3 korlátja. Hiába a flac-ből vagy WAV-ból konvertált 320kbps-es mp3, egyszerűen sem az alja, sem a teteje nem olyan, mint Audio CD-ről. Ez a JVC-nél nincs jelen, köszönhetően a WAV lejátszási képességnek.
    A JVC hangkaraktere természetesebb, kiegyenlítettebb. Nem annyira hangsúlyos az alja, nem csilingel a teteje, de valahogy hangszeres zenén mégis nagyon jó hallgatni. A finomkodóbb műfajok jól állnak neki. Elektronikus zenén és rockon viszont vérszegény. Lejátsza, ott van minden, lemegy-felmegy, de valahogy hiányzik belőle az igazi dög. Az Alpine pont az ellentéte. Az alja jobban húz, a teteje jobban csilingel, viszont a középtartománya laposabb. Ennek eredménye, hogy hangszeres, finom zenéken nem szól rosszul, megvan a színpad, ott a tér, de valahogy olyan érzésem van, hogy valami hiányzik. Nem tudom megmondani igazán mi, mert minden megvan, az összes hangszer jól elhelyezhető, szeparált, jelen van, az énekes is jól fókuszált, de valahogy mégis hiányzik a zene lelke. Elektronikus zenén és rockon viszont alig lehet abbahagyni a hallgatását. Ott előjön belőle az igazán dögös hangzás.
    Összességében mindkettő egy jó hangú fej, megszokható kompromisszumokkal. Elboldogulnak minden zenei stílussal, de a kettő közül mégis a hallgatott stílusok alapján választanék. Olyan zenéknél, ahol számít a lélek, a levegősség, az élet a zenében, oda egyértelműen a JVC ajánlottabb, míg a kicsit keményebb, dögösebb hangzású zenékhez viszont inkább az Alpine javasolt. Ezekhez egyszerűen a JVC lagymatagabb.

Új hozzászólás Aktív témák