-
Fototrend
Az ajánlott gépek listájához, a gyakran használt beállításokhoz és
karbantartási tippekhez olvasd el összefoglalónkat!
Új hozzászólás Aktív témák
-
coolabácsi
tag
-
coolabácsi
tag
válasz inf3rno #3981 üzenetére
Mind a 2 van az MM-ben:
Olcsóbb : [Stilosa EC235.BK ] ~ 35K ESE pod (kávépárna) is tud
Drágább : [Dedica Style EC 685.M ] ~ 55K ESE pod, Ennél lehet programozni vízkeménységet, vízhőmérsékletet, mennyiséget, kikapcsolás időzítőt, vízlágyító szűrőt lehet hozzá venni .
De azért nézd meg te is, hogy mik a különbségek, mik fontosak neked. -
coolabácsi
tag
válasz inf3rno #3983 üzenetére
Hát nem tudom, nekem a Delonghi szimpibb a 2 Gaggia-tól, de ez teljesen szubjektív.
A Krups az kapszulás, olyat nem akarsz.A kotyogós meg ugye nem espresso-t köpköd ki magából, ahogy a mester is írta :
#899
"de a Szarvasi a másik véglet, a kátrányos, pakurás, égett zsíros, szenes, formalinos, jobb esetben parafás, gyantás, pézsmás ízeket hozza ki, jóval töményebb, erősebb kivonatot ad, kotyogóshoz áll közel."
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz inf3rno #4063 üzenetére
Ha jól rémlik, foszfátra a nehézfémeket, ólom stb. cserélik, ami eleve kisebb mennyiség, illetve nálunk amúgy sincs a hálózati vízben. Régen voltak ugyan ólomcsövek, mára lecserélődtek. Az amerikai piacon van szerepe olyan területeken, ahol ez még probléma.
A nátriumos és a H+ ionra cserélő van szokásban, legutóbbi infóim szerint. Ivóvízre főleg a H+, noha az automata gépek gyártói alkalmazzák a nátriumost is olyan konstrukcióban, hogy csak részlegesen vegye ki a Ca / Mg ionokat, mert ezek nélkül a kávé minősége nem vállalható szerintük. Vagy inkább tartanak a vásárlók "haragjától", hogy vacak kávét készít a gép és annak rossz vége lesz.
[ Szerkesztve ]
-
konzumpro
Topikgazda
válasz inf3rno #4063 üzenetére
Van itt egy cikk a vízlágyításról, nem tudom mennyire szakszerű.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz inf3rno #4068 üzenetére
Igen. Túl kemény vízzel a kávé is valahogy olyan, mint amikor túl sokáig áll a tea és fanyar lesz. Amikor kezd kimerülni a gyanta, akkor egyre mattabb, ízetlenebb, főleg a finomabb illatok tűnnek el.
Én nem vettem észre hirtelen átesést a víz lágyságában, egy patron három hét után már kezd gyengülni de csak lassan romlik a minősége. -
konzumpro
Topikgazda
válasz inf3rno #4071 üzenetére
Úgy néz ki ez a megoldás a Catlerhez, a forgalmazó nem árul tartozékokat, a szakszerviz Sage patront ajánlott, ami nem jó hozzá.
Kb. 1300-ért van online 1 liter kationos gyanta, ami regenerálható is. De lehet hogy van itt valami fizikai bolt is ahol árulnak ilyesmit. Ráér, de érdekes hogy mennyire nincs megoldva a szerviz, senki se keresi. Graefnél találtam szilikon kartömítést, az majd kelleni fog jövőre.
Az automatánál meg még nem tudom, most nem használom, csak egy ötlet hogy lehetne házilag fillérekért lágyítani a vizet.
-
konzumpro
Topikgazda
válasz inf3rno #4076 üzenetére
Igazából van egy open source espresso machine nevű projekt, aminek épp egy Dedica az egyik hozzávalója.
Jó lenne egy hackelhető firmware-ű automata is, ami mechanikailag rendben van, sokáig lesz alkatrészellátottsága, elfér benne egy vezérlő. Raspberryvel meg lehetne oldani a vezérlést, programokat, (plusz) displayt, pid-et.
-
Rolly
veterán
válasz inf3rno #4078 üzenetére
csak nem tudom ki fogja kivenni a tejet a hűtőből, a mézet hozzáadni ... és utána vissza is pakolni ezért nem foglalkoztat engem a smart kávéfőzők (1-2 típust már láttam ami telefonról indítható) ...
Illetve pár hónapjra reklámozzák az okos magas nyomású mosót... amit telefonról lehet állítani... ennek se tudom mi értelme mikor ott a pisztoly a kezembe és azon is elég ha tudom állítani