- antikomcsi: Való Világ: A piszkos 12 - VV12 - Való Világ 12
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Szevam: Érzelmi magabiztosság/biztonság - miért megyünk sokan külföldre valójában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
De nem ismeri a-t és b-t. Csak azt tudja, hogy mennyi kívülről a kerület és milyen vastagok a falak.
Ebből ismeri a fekete vonal hosszát és a fekete és piros vonalak közötti távolságot, és ebből szeretné megtudni a piros vonalak hosszát, illetve a piros vonalak által határolt rész területét.
A megoldás egyébként hogy a külső kerületből célszerű levonni a falak vastagságát (élenként kétszer ugye), és abból mehet terület, kerület.
[ Szerkesztve ]
''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
philoxenia
MODERÁTOR
Ez nem elég, négyzetes formánál teljesen más a kerület terület arány, mint téglalapnál...
Például kerület 40m, falvastagság 30 cm, az négyzetes formánál 9,4x9,4=88,36m2, míg 6m széles külső falakkal, 5,4x13,4=72,36[ Szerkesztve ]
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
nagyúr
válasz philoxenia #8553 üzenetére
Aszonta téglalap.
''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
nagyúr
válasz philoxenia #8556 üzenetére
Ezt most nem értem. Mármint azt értem, amit írsz, és valóban így van, ahogy mondod, csak azt nem értem, hogy jön ez ide. Mármint a terület és kerület aránya. Ha jól értelmeztem, az volt a kérdés eredetileg, hogy ha ismeri a ház külső méreteit és a falak vastagságát, abból hogyan tudja kiszámolni a falak belső hosszát, illetve a benti rész területét. Nyilván úgy, hogy levonja a falvastagságot, és akkor már ismeri a belső a-t és b-t. Oszt azokból már számolhat kedvére. Vagy vmit rosszul olvastam?
''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
krizmo_
addikt
válasz philoxenia #8550 üzenetére
Még nem próbáltuk, de nem is láttam még sehol tönkölylisztet, ahol eddig jártunk.
A kenyérliszt keveréket, azért nem szeretjük mert, amelyiknek eddig megnéztük az összetevőit voltak benne ízfokozók meg mindenféle E. Mondjuk ez már elég régen volt...(#8547) Anulu79
Valamit kihagytam az előbb:
Amúgy, szerintem nem sok idő, legalábbis kevesebb időbe telik, mint lemenni és a boltba venni kenyeret.
Én 5 perc alatt már megdagasztom, csak várni kell, amíg megkel, aztán irány a sütő.
Mi már 6 éve sütjük így, és ezért nem sok idő, már annyira nagy a rutin, nem kell figyelni, pl. a sütőt sem nyitogatom már, mert az illatán érzem mikor jó.Úgy gondolom erre mindig kell, hogy legyen idő. Aki szeret jót,egészségeset enni, annak érdemes rá szánnia egy kis időt. Mert legalább tudod mit eszel. Most legutóbb a pitát is kipróbáltam, hát az valami isteni, és egyszerű elkészíteni, több napig bent állhat a hűtőben a tészta, minden nap lehet frisset csinálni belőle...és mennyivel olcsóbb, mit a boltban....ahogy a teljes kiőrlésű kenyér is.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz krizmo_ #8559 üzenetére
Bioboltokban van tönkölyliszt, van teljes őrlésű és normál verzió is. Mondjuk én mostanában teljes őrlésű zablisztet is teszek bele. Régebben puffasztott amarántot is vettem a bioboltban a kenyerembe, de az aránylag hamar avasodik, bár nagyon sok benne a magnézium stb....
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
Lompos48
nagyúr
válasz philoxenia #8556 üzenetére
Átfogalmaznám:
Minél "laposabb", keskenyebb a téglalap, annál kisebb az ugyanakkora kerülethez tartozó
képest aterülete...[ Szerkesztve ]
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz Lompos48 #8561 üzenetére
Ez sem igazán jó, mert akkor már a "kerületéhez tartozó" , de ez csak egy fórum, igazán szabatosan fogalmazni nincs mindig idő...
Bár én általánosabban fogalmaztam, mondhatjuk azt is, hogy bármely téglalap terület-kerület aránya annál kedvezőbb, minél közelebb áll a négyzethez... Ez sem matematikai nyelvezet, de gondolom érthető.
Nem tudom, van-e ilyen matematikai "törvény" ami a téglalap kerületének és területének arányáról szól, az oldalhosszúságok arányainak függvényében.[ Szerkesztve ]
Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...
-
wolfman
veterán
Az a szitu, hogy főnököm kiküldött, hogy fel kell mérjem a cég épületeit vidéken valami központi építésügyi hivatalnak, falak kerülete, belső padló kerülete, területe, falvastagság stb. na most jegyzeteltem én mindenhol, de egyik helynek valamiért nincsenek meg az adatai, csak a külső kerület, meg a falvastagságot tudom, mert mindenhol 38cm-el számoltunk. Ki meg már még egyszer nem tudok menni, mert céges kocsi nincs, üzemanyaga meg allergiásak, szóval próbáltan nagyjából kisilabizálni.
De akkor értem. Szóval az oldalak hosszából kivonom a falvastagságot 2x (mert minden fal két végén van merőlegesen egy újabb ugye) majd összeadom a kapott összegeket. Ez ok, de nekem az egyes falak hossza sincs meg. Ha visszaosztom 4-el a kerületet(mert ennyi fal van), ha jól tudom mindegy, hogy az épület kocka vagy sem, ezt nem kérdezik amúgy sem. Osztás utáni értékből kivonom a falvastagságot, majd összeadom, így lesz a kerület, ha pedig a*b, akkor a padló területét.
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
-
Phvhun
őstag
válasz wolfman #8563 üzenetére
Nagyon egyszerűen megfogalmazva:
Belső kerület: kivonod a külső kerületből a falvastagság nyolcszorosát. Ezt egyszerűen át tudod látni, ha egy négyzetrácsos papíron lerajzolsz egy példát magadnak.
Terület számítása: kerületből nem fog menni, mert ha veszünk példaképp egy 20-as kerületet, akkor az lehet 10*10=100, vagy 5*15=75.Szerk: ha vannak forók a helyszínről, akkor meg lehet becsülni a falak hosszának arányát.
[ Szerkesztve ]
-
Anulu79
addikt
Kedves kenyeresek asszem kezdem magam meg győzni, hogy mindenféleképpen ki kell próbálnom az otthoni kenyeret. Csak még annyit, hogy a fóliás módszernél szerintem nem folpakk kell hanem alufólia.
-
krizmo_
addikt
válasz Anulu79 #8565 üzenetére
A fóliás módszer jó, én találtam ki, meg is van a történeteszerintem alufóliával ez nem jó.....de ha megcsinálod, és nem sikerül, akkor ne felejtsd el, hogy én nem javasoltam.
Szóval a módszerem jó, évek óta így sütöm.... és sok mindent kipróbáltam már, ezért is mertem javasolni másoknak.[ Szerkesztve ]
-
wolfman
veterán
Volt régebben az Animal Planeten egy reklám (talán még most is, de nem hiszem)! Valami állat dokiról szólt, aki az egész családjával vadon élő állatokat mentenek meg, gyógyítanak stb. és ez a zene ment a reklám alatt: Sia Furler - Breathe Me
Tudja valaki mi volt az a műsor???„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
-
Anulu79
addikt
Tudja valaki, hogyan kell jelenteni valakit a fórumból és milyen menete van?
-
Anulu79
addikt
A hardveraprós hírdetésemből hogyan lehet a nemkívánatos hozzászólásokat eltávolítani?
-
leslieke
Jómunkásember
Budapest Dublin vonalon csak a Aer Lingus és a Ryanair működtett közvetlen járatokat megfizethető áron?
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
nagyúr
Jól gondolom, hogy az eladó vétkéért a hirdetés feladója felelős, igaz? (Hardverapró tekintetében.)
[ Szerkesztve ]
''És nagy kópék vagyunk. Igyunk barátaim, yo-hoo!'' - Jack Sparrow
-
pocokxx
Közösségépítő
Mármint, ha valaki más dolgait árulja? Szerintem igen.
A Szabályzatban ez áll:
A Felhasználói Tartalomért a Felhasználó teljeskörűen felel.[ Szerkesztve ]
"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor
-
Airport Hobo
csendes tag
A tejben mennyi tej van ?
Gondolok az ilyen Tescos stb tejekre amiket az emberek 95%-a fogyaszt, köztük néha amikor otthon vagyok én is[ Szerkesztve ]
-
randras
veterán
válasz Airport Hobo #8585 üzenetére
Semennyi. A tej az, amit a gazdánál veszel.
-
pocokxx
Közösségépítő
válasz Airport Hobo #8585 üzenetére
Amire azt írják, hogy tej, az tej is. Egyébként "reggeli ital" lenne a neve (van ilyen is - az szójából készül) Annyi a különbség, hogy lefölözik meg pasztörizálják homogenizálják, és hozzá tesznek bizonyos adalékokat, meg ízfokozókat. Egyébként "tejből" van.
"Egyformának lenni mindenkihez. Emberfeletti nagy szív kell ehhez." - Reményik Sándor
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Airport Hobo #8585 üzenetére
A tej az tej, de többnyire (tej)porból vannak visszahigítva. AKár csak a gyümölcslevek, azok is koncentrátumból vannak visszahigítva.
#nincsbennetarcsi
-
Qru
MODERÁTOR
válasz Airport Hobo #8589 üzenetére
Igen, olyan mint a tojáspor. Tejporban sincs semmi adalék. Sokkal egyszerűbb így szállítani, nem romlik meg, nem kell hűteni (vissza higítva már ugye kell), stb.
Cserébe nem olyan az íze mint a sima tehéntejnek viszont sokkal sterilebb. Aki nincs hozzászokva az igazi tehéntejhez pont ezért gyakran kap hasmenést tőle. Érdemes fogyasztás előtt felforralni minden esetben.
[ Szerkesztve ]
#nincsbennetarcsi
-
#65675776
törölt tag
Már bocs, de ez bullshit. Egyszerűen nem érné meg leporítani, aztán visszahígítani. Egyébként meg nem egyszerűbb szállítani por formájában sem. Akkor ugyanis a töltés, lefejtés lenne sokkal problémásabb a statikus feltöltődés veszélye miatt.
Eleve nem kell hűteni a tejet, mert még a nyári hőségben is hideg marad a tartálykocsiban. A tejüzemekben sincsenek hűtve a silók, mert egyszerűen értelmetlen. Még egy 20m³-esben sem melegedik fel a tej egy nap alatt 1°C-ot sem, hiába süti a nap és van akár 35°C. Egy 60m³-es silóban meg hetekig nem változik érdemeben a hőmérséklete. Illetve nem változna, ha benne maradna addig.
Hűteni csak a tejszínes silókat szokás (azt is leginkább csak azért, mert a tejszín minden apróságra érzékeny). A többinél bőséggel elég az, hogy dupla a fala a tartálynak.
A zsírtartalom csökkentése nem szűréssel történik, hanem centrifugál fölözőben kicsapatják belőle, amennyit akarnak. Ezzel állítják be a zsírtartalmat, és nem hígítással, mint ahogy a másik népszerű urban legend tartja.
UHT után nem lehet semmit sem pótolni a tejben, mert a teljes rendszer zárt a pasztőr előtéttartálya után. Ez biztosítja ugyanis a tartósságot, nem tartósítószer és nem a pasztőrözés. Ha egy UHT pasztőr bárhol nyitottá válik a steril ágban újra kell mosni és sterilezni. A steril ág az első magashőmérsékletű hőcserélő után szokott kezdődni, és a zárt csomagolóanyagig tart. Hol tudnád itt utólag pótolni a vitaminokat? A vitaminok döntő többség egyébként sem bomlik le az alatt a pár másodperc alatt, amíg a tej fel van hevítve 142°C-ra. A sima pasztőrök 80-90°C-án pedig egyáltalán nem bomlik le egyik sem.
pocokxx: A reggeli ital nem szójából készült eredendően, hanem permeátumból, azaz tejipari melléktermékekből. Onnantól kezdve, hogy vitaminon kívül bármi adalék kerül bele nem lehet tejnek nevezni, nem is lehet ilyen néven forgalmazni.
-
krizmo_
addikt
Van ötletetek arra, hogy hol érdemes gasztroblogot vezetni?
Mostanában kacérkodtam a gondolattal, szól mellette ellene is sok minden.....
Esetlen van valaki, aki vezet ilyet?
Új hozzászólás Aktív témák
- Skoda, VW, Audi, Seat topik
- Elden Ring
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Háztartási gépek
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Sokat fogyaszt az AI, egyre több az adatközpont, kell az atomenergia
- Eredeti játékok OFF topik
- Aliexpress tapasztalatok
- Motorola Edge 30 Neo - wake up, Jr...
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest