Új hozzászólás Aktív témák

  • kuyarashi

    őstag

    "Kívülállóként" (elfogulatlanként) mindig király egy ilyen "vitát" végigkövetni.
    Az egyik fő pont, hogy mennyire nehéz egy dobsonnal bánni. Egyik tábor szerint nagyon, a másik szerint sem könnyű, de könnyű beletanulni.
    Ilyenkor mindig a kettő között van az igazság. Megint meg kell jegyezni, hogy igen, van akit elsőre elrettent és nem válik amatőr csillagásszá, pedig csak az első néhány észlelésig kellett volna elmenni, hogy szinte rutinszerűvé váljon minden mozzanat.

    A másik az szokott lenni, hogy mindenki a saját malmát hajtja a saját tapasztalatai alapján. A probléma meg sokszor ott van, hogy csak az egyik irányban vannak tapasztalatai az embernek. Tudja, hogy a saját távcsövének mik az előnyei, de a másikét nem érzi át, helyette keresi a hibáit, hogy meggyőzzön mindenkit a saját igazáról.

    Aztán van az, mikor az ember megjegyzett egy nagyon jó, vagy egy nagyon rossz tulajdonságot 10 évvel ezelőtt. Azóta nem találkozott a jelenséggel, emiatt az mélyen beégett és azóta ez alapján bírál. Csakhogy van rá esély, hogy az ritka, kivételes alkalom volt, vagy hogy akkor, 0 tapasztalattal nagyon beütött, ma meg már alap szintű ingert sem adna, de az évek felerősítették. Ez is félrevezető lehet.

    Ami jelen esetben konkrét nézeteltéréseket hozott még magával, az az igény és annak miértje.
    "Gyerekek is közbe lehet belenéznének, így newtont ha lehet kizárnám emiatt + ha van kis időm nézelődni nem lesz türelmem várni fél egy órát, míg felveszi a környezet hőmérsékletét."

    Egy newtonba is simán belenéz egy pici gyerek, max. kell egy fellépő, már ha ez a zavaró. Persze dobson esetén, nagy nagyításnál mondjuk tényleg nem lesz egyszerű a követés, de nem feltétlenül kizáró ok a gyerek.
    A várás a lehűlésre megint nem igazi szempont, mert igaz, de a gyakorlatban az ember nem vár, mert így is, úgy is pakol.
    Nimda
    Egyetértek.
    A newtont addig azért ne lőjük ki, amíg nincs teljesen egyértelműen elvetve. Persze érzelmi okokból szerintem már nem hajlik felé szacsee. Már lemondott róla.

    [ Szerkesztve ]

    iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

Új hozzászólás Aktív témák