Új hozzászólás Aktív témák

  • pusiga

    tag

    válasz ZooLee #4029 üzenetére

    Körbe néztem az e-könyv fogalmával, és az alkalmazott fájlformátumokkal kapcsolatban a neten:

    "Kifejezés:e-book
    Szinonimák: ebook, eBook, electronic book, elektronikus könyv

    Jelentés: Az elektronikus vagyis digitális megfelelője egy hagyományos, nyomtatott könyvnek. Előnyei a helytakarékosság és az egyszerű sokszorosítás, illetve továbbítás. Hátrányai közt az esetleg látásromlás mellet talán a különféle hardware és software fejlődés következtében esetlegesen fellépő inkompatibilitás a legjelentősebb.
    Számtalan file formátumban és tárolási formában lehet egy e-book az egészen egyszerű PDF-től a speciálisabb PRC vagy DJVU formátumokig."
    http://itszotar.hu/?q=524

    "E könyv készülhet elektronikus formában, vagy régebbi kiadvány esetén a papír alapú könyv digitalizálásával. A mai technikával a hagyományos könyvből könnyen és gyorsan készülhet e-könyv, tartalmi és formai veszteség nélkül. Napjainkban minden új könyv számítógépen születik, így egyszerűen és olcsón készíthetünk belőle elektronikus könyvet."
    http://www.konyvjovo.hu/e-papir/blog

    Talán ez a legjobb, legpontosabb:

    "Az e-könyvek formátumai jellemzően két nagy csoportba sorolhatóak: a platformfüggetlen és a platformfüggő formátumok közé. Más szempontból csoportosítva, lehetnek általános dokumentumformátumok vagy direkt e-könyvek közzétételére kifejlesztett formátumok. A leggyakoribb formátumok (a teljesség igénye nélkül):
    .txt: egyszerű szöveges fájl. Platformfüggetlen, talán a legtöbb eszközzel és szoftverrel megnyitható. Ezen kívül előnye még a kis méret (A Biblia .txt formátumban mindössze 4 MB), hátránya viszont, hogy nem tartalmaz formázási adatokat, illetve képeket, így a .txt-ben készült e-könyv meglehetősen puritán.
    .pdf dokumentum: az Adobe Systems által kifejlesztett, platformfüggetlen dokumentumformátum. Eredetileg PC-re fejlesztették ki és az interneten általános dokumentum formátummá vált. Az olvasásukhoz telepíteni kell a PC-re az Adobe Acrobat Reader nevű (ingyenes) programot, vagy egyéb, a pdf-et kezelő alkalmazást. Az újabb e-könyv olvasó eszközök, már alapban képesek a pdf formátum megjelenítésére. Előnye, hogy képeket és formázási paramétereket, valamint hipertextelemeket is tartalmazhat (ezek segítségével kapcsolat létesíthető a dokumentum egyes részei, vagy más dokumentumok között), így ezzel már a hagyományos, papír alapú könyvvel, újsággal egyenrangú, illetve annál többet tudó kivitelű dokumentumok készíthetőek. Hátránya, hogy sok képet tartalmazó vagy nyomdai felhasználásra szánt változatai sok eszköz számára kezelhetetlenül nagy méretűek. A pdf rugalmasságának köszönhetően előfordul, hogy egy dokumentum szövege nem digitális szöveg karakterként hanem képi ún raszter formátumban tárolnak, de ez nem optimális, inkább illegális másolatokra vagy rövid dokumentumokra jellemző.
    ...
    "Kizárólag e-könyvekhez használt formátumok:
    .azw: az Amazon Kindle e-könyv-olvasó dokumentumformátuma, másolásvédett
    .mobi.
    .prc vagy .mobi: a platformfüggetlen Mobipocket Reader alkalmazás dokumentumformátuma.
    .epub: platformfüggetlen formátum széleskörű formázási lehetőségekkel.
    .pdb: a Palm OS-ra kifejlesztett eReader szoftver dokumentumformátuma.
    .lit: a Microsoft Reader formátuma."
    http://hu.wikipedia.org/wiki/E-könyv

Új hozzászólás Aktív témák