Új hozzászólás Aktív témák

  • Lacerta

    aktív tag

    válasz Tartarus #70252 üzenetére

    Ventilátor melletti mérés nagyon is releváns.
    Elmondom, hogy szerintem miért nem. :)

    Nyáron is este hűvösebb van és nem nappal kell a lámpa.
    Este mondjuk van 20 fok. Az szobahőmérséklet.
    Simán kell nappal is, ha valahová be akarok világítani, vagy ha be akarok menni. De nekem volt már olyan is, hogy a Hór-völgyben fényes nappal, vihar előtt, lámpát kellett gyújtani, olyan sötét volt.

    Levegő is általában mozog a lámpa körül, vagy a felhasználó mozog, vagy van szél.
    A gyalog sebesség, a kéz mozgatása és a ventilátor fújása közt nagyságrendi különbség van.
    Van az a szél, aminek jelentős a hűtőhatása a kézben fogott lámpára, de olyankor inkább bemegyek a fák közé. illetve az erdőben többször vagyok ott, mint szeles helyen.

    Szóval közelebb áll a valósághoz, mint egy cipős dobozban mérve, beltéren lehetőleg jó melegben, légmozgás nélkül.
    Nem tudjuk, mit takar a cooled. Valamelyik review-ban láttam olyat is ( nem tudom, kié volt ), hogy konkrétan a cooled, az egy pohár vízbe tett lámpát takart.
    Feltételezhetjük, hogy Zeroair valamiféle életszerű hűtést használ. De már a sima ventilátor sem az. Dobozba viszont biztosan nem teszi, PVC csöves "integrátora" van, abba nem teszik bele az egész lámpát, csak "belevilágítanak". Ha csak a szabad levegőre van kitéve a lámpa méréskor, akkor is hűt a sugárzás és a konvekció, és az viszont életszerűbb, mint egy sivító procihűtő venti.

    Egyébként az ember vérerekkel teli keze nagyon is erős aktív hűtés.
    Ha most eltekintünk attól, hogy a bőr és az izmok kifejezetten rossz hővezetők, akkor is ott az a fránya delta T. A vér kb. 37 fokos, a lámpát pedig sziszegve eldobod legkésőbb 50 fokosan. Az legfeljebb 13 fok delta T. 30-40 foknál már jól hűtene a kéz is. Meg sisteregne. :)
    Meg a másik, hogy a hő nagy részét a lámpa feje disszipálja, azt viszont nem fogod meg. A termikus ellenállás miatt, simán lehet, hogy a led 80 fokos, a fej 60, a test meg már csak 40. És akkor tényleg semmire sem mész a kezeddel.

Új hozzászólás Aktív témák