Új hozzászólás Aktív témák

  • csendes

    őstag

    Egy nemrégiben a Fedora 13-ról megjelent német cikk végéről az összefoglaló (eredeti itt); szerintem érdekes, bár helyenként vitatható:

    A Fedora 13 nemigen tartalmaz drasztikus változásokat a korábbi kiadáshoz képest, de mégis nagy javulást jelent és kevés kívánnivalót hagy maga után. Az egyetlen kritikus pont a telepítés során jelentősen megnövekedett lemezterület igény. A többi hiba csekély ugyan, de egy kezdő felhasználó számára akadályt jelenthetnek, és így más disztribúciókkal könnyebb belépni a Linux felhasználók közé. Ebben egyetért a legtöbb elemző. A Fedora azoknak ajánl sokat, akik hajlandóak legalább a Linux belső működésének alapjait megtanulni. Azoknak a felhasználóknak, akik csak egy működő szoftvert akarnak, és nem érdekli őket a belső működés, inkább más disztribúciókat érdemes választani.
    Összességében a KDE integráció csalódást jelent. Egyik példa a KPackageKit, ami igazán kibírhatatlan, egyetlen disztribúcióban sincs keresnivalója pillanatnyilag. A másik példa a multimédia csomagok utólagos telepítésének körülményessége, és még további munkát igényel a KDE médialejátszók, a DragonPlayer és a Kaffeine használhatóvá tétele. Egy alkalommal médialejátszás közben a KDE teljesen felmondta a szolgálatot.
    A röviddel ezelőtt megjelent Ubuntu 10.04-gyel összehasonlítva alapvetően hasonlók a szoftverek. Ugyanakkor a két rendszer mégis egész másképp épül fel: A Fedora az Ubuntunál is nagyobb mértékben a legújabb technológiákra alapoz, amelyeket gyakran a Red Hat lényegesen támogat. Az Ubuntu is hoz újdonságokat, de alapvetően a kevesebb alkalmazott miatt ennek csak körülbelül egytizedét, és nagyon erősen az asztali környezetre (Desktop) és a „felhőre” (cloud computing) összpontosít, a működésnek azzal letisztult simaságával, ami a Fedorából hiányzik. Másrészt közös a két disztribúcióban, hogy sok frissítést adnak ki a hibák kiküszöbölésére. A kezdetben sok hiba miatt ez alkalommal is ajánlott a legtöbb felhasználó számára, hogy néhány hetet várjon a verzió frissítésével.
    Mindezek alapján a Fedora inkább a tapasztalt felhasználók (powerusers) és a fejlesztők számára alkalmas, akik a legújabb fejleményeket követni akarják, a stabilitással egyfajta egyensúlyra törekedve. Azok a felhasználók is érdeklődni fognak a Fedora iránt, akik előzetes ízelítőt akarnak a Red Hat Enterprise Linux következő verziójából. Arról, hogy kik tartoznak még a Fedora célcsoportjába, még maga a projekt sem alakított ki egységes álláspontot. Az erről már hosszasan folyó viták a jövőben akár irányváltáshoz is vezethetnek, mindenesetre nem hiszem, hogy jelentős változás következne be.

    Ki állította meg az órát? Néha az az érzésem, hogy Magyarországot is Kínában gyártották.

Új hozzászólás Aktív témák