Új hozzászólás Aktív témák

  • nihill

    őstag

    Annke AC800 bemutató/teszt [link]

    (avagy az eltűnt megabitek nyomában*)
    *az egész tesztre rányomja a bélyegét, hogy sehogy sem tudtam 8max/4átlag megabit fölé rakni az AC800-at, illetve hát tudtam én, csak szépen visszaállt erre az értékre, böngészőből is, NVRből is, bárhogy. Éshát egy 4K kamera alá a 4 megabit nagyon vérszegény , de ez le is fog jönni majd a képekből. Ez kb. az aliexpresszes NVR boardok szintje, miközben az Annke gyári NVR az 16 megabitet tud(na)...

    A tesztelt kamerák, bal felül NC800, jobb felül az AC800 (épp smart riasztásban van, mivel embert érzékelt maga előtt :)), bal alul Reolink 520A, jobb alul a jóöreg C800, legalul középen az most nem szerepel csak ott maradt.

    A kamera paraméterei:

    Rögtön az elején egy kis kitérő, FPS témában.
    Többször előjött már itt a fórumon, hogy olyan kamerát kell venni aminek minél több az FPS értéke, mert az jobb, a C800 12FPS-e meg semmire sem elég. Mivel több 4k kamera is van már nálam különböző FPS értékekkel, így adta magát az összehasonlítás, hogy mennyit bukunk ha kevés, vagy mennyivel járunk jobban ha bőven van FPS.
    Hogy ne állókép legyen videózva mert annál tényleg nem számít, azt találtam ki, bekapcsolom a kertben az öntöző rendszert, és a reggeli órákban amikor hátulról laposan kapja a fényt, megpróbálom felvenni a kamerákkal a vízcseppeket, repülés közben. Kis apró
    gyors dolgok, ha valamin akkor ezen nagyon el lehet hasalni ha nem elég jó a kamera. Kérdés az, hogy ez csak az FPS-en múlik-e egyedül? (a tesztben minden kamera 12 megabitre van állítva hogy ezen ne múljon a dolog, kivéve az AC800 ugye...)

    NC800 - 4K, 22 FPS
    Rögtön az "etalonnal" kezdek. Gyakorlatilag akár minden vízcseppnek külön nevet is adhatnánk ha akarnánk, olyan szépen elkapta a pillanatot.

    Reolink 520A - 5MP, 30 FPS
    a legtöbb FPS, biztos a legjobb is. Hát nem. A sok FPS ellenére láthatóan kicsit hadilábon áll a mozgás élességével, az Annke-hez képest. Persze hozzá kell tenni, ez nem a 4k-s csúcs Reolink, dehát nekem csak ez van, meghát úgyis az FPS a lényeg!?

    AC800 - 4K, 25 FPS
    4k is, sok FPS is, mi baj lehetne? Hát pl. az, hogy nem tudtam sehogysem elég sávszélességet beállítani neki, és ez agyonvágta az egész mozgást, hiába a papíron szép paraméterek. (a függőleges fénycsíkot nem kell nézni, a nap csillant csak be épp)

    C800 - 4K, 12 FPS
    az ár/érték vándorserleg örökös tulajdonosa, annyi FPS-el, hogy egy képregényt gyorsabban lapoz az ember. Ehhez képest szinte alig marad el a cseppek kontúrja a több mint 3x annyiba kerülő NC800-tól! A 30FPS-es Reolinket meg kb. megeszi reggelire.

    Amint látszik nem az FPSen múlik a dolog... a C800 12FPS-es képe is teljesen ott van minőségben, mint a dupla annyit tudó drágább kameráké, annyi hogy kevesebb képkockánk van 1s alatt, de azok attól még jó minőségűek. Az FPS csak egy paraméter a sok közül semmi több, ezen kívül még ugyanígy számít a kamera optikája, a képszenzor, a képfeldolgozó elektronika, a szoftver, a sávszélesség, stb stb stb, ezért nem lehet papíron, számok alapján eldönteni, melyiknek kameránk van jobb képe, hanem ki kell próbálni, látni kell mindenképp, és össze kell vetni más kamerákéval...
    Illetve ha már jó kamerát használunk, használjunk hozzá jó NVRt is, azt a sávszélességet amivel így el lehet kapni akár a szálló vízcseppeket is, csak a gyári NVRen lehet beállítani.
    (hozzáteszem nálunk benn a cégnél Axis kamerák vannak, 1 FPS-el, tűéles mozgóképpel)

    Na vissza akkor az AC800-hoz.
    Először is a "szokásos" képminőség tesztek 5 és 15m-ről.

    Illetve egy növényes :) teszt, összetett struktúrákkal.


    Nem rossz az AC800 képe, de azért egy 4k kamerától csak többet várna az ember (de ez itt most nem a 4k-n múlik mint írtam)

    Éjjel infrával viszont nem kell annyi megabit neki, na ott nagyot alakít. 2 kis infra LED van rajta, el nem hittem volna előtte hogy ez akkorát világít, hogy 30+ méterre is teljesen jól kivehetőek lesznek a dolgok. A nálam lévő infrás kamerák közül egyértelműen ennek a legerősebb az éjjeli világítása, pedig ennél látszanak a leghalványabban az infra ledek. Szóval jól megcsinálták.

    Éjféli tesztkép, hold nincs, koromsötét van. Viszonyításként hátul a medence mögött a sövény 40m-re van. Szerintem nagyon korrektül bevilágít mindent.

    Smart riasztás:
    Az egyszerű mozgásérzékelésnek megvannak a korlátai, fúj a szél mozognak az ágak, felhők jönnek-mennek, változnak az árnyékok, stb stb, ez mind-mind mozgás egy alapszintű kamera számára. Ettől fejlettebb és sokkal hatékonyabb szint, ha a kamera képes felismerni és beazonosítani egy-egy formát, legyen akár ember, állat, jármű, és csak arra ad riasztást amikor az megjelenik a képen. Na ez a kamera ilyen :)
    A tesztben a riasztást 50% + basic szinten hagytam, teljesen jól működött, de ha esetleg lenne fals riasztás, ezekkel lehet magasabbra rakni az észlelési korlátot.
    Illetve 4 különálló riasztási régiót ki tudunk jelölni, külön-külön érzékenységgel.

    Tapasztalatok:
    -Fals riasztás nem volt. Ez talán a legfontosabb. Pedig azért fújkálta a szél a fákat, mozogtak az ágak-levelek, galambok repkedtek, stb stb, de nem riasztott be semmire amire nem kellett volna. Illetve nem csak szemből, teljes alakosan ismeri fel az embert, hanem oldalról állva "profilból" is, és nem kell neki a teljes emberi alak egyszerre, volt olyan hogy csak a felsőtestem látszott, észrevett, riasztott, de akkor is ha a fejemet egy fa ágai kitakarták és csak a mellkasomtól lefelé látott a kamera. Szóval tényleg egész okos a cucc, hatékony.
    -Nappal világosban 40m-ről is simán felismert és beriasztott. Ilyen távolságból arcot már nem lehet azonosítani még 4Kban sem, de az emberi alakot felismeri a kamera és riaszt is rá.
    -Éjjel kb. 15-20m volt az a táv amikor már mindenképp riasztott rám, de jóval messzebbről is elkapott párszor. Éjjel nem riaszt annyira gyorsan mint nappal, kicsit mászkálni kell, tenni-venni és kell neki pár másodperc amíg felismer, de kicselezni akkor sem tudtam, illetve fals riasztást sem adott éjjel sem.
    -Ha megvolt a riasztás, utána már mászkálhatunk előtte, legközelebb akkor fog újra riasztani, ha kimegyünk a képből majd újra vissza. Ezért nekem két riasztás között szabályosan bujkálni kellett a kertben, és mindig elkapott amikor kijöttem takarásból, szóval nem igazán lehet kicselezni ezt az emberi alakra riasztást (pláne ha az ember nem is tudja hogy ilyen kamerával van dolga).
    -Negatívumként annyit lehet felhozni, ahol nagyos struktúrált a háttér, ott nem vett észre. Konkrétan egy 2m magas leander elé állva sosem riasztott rám (nappal -éjjel infrával viszont már igen), szóval vannak azért határai a technikának, de persze nem csak ilyen helyek vannak egy kertben, egy párat arrébb léptem és már jött is a riasztás, én ezt nem tartom problémának.
    Itt van két esti teszt kép, lehet keresni, hol vagyok rajta, a kamera az megtalált:

    A megoldás (nem ér lesni amíg nem vagyok meg):
    [kép]
    Nahát ennyire lehet elbújni előle, éjjel, 15m távolságból, nem nyílt terepen...

    A riasztást én villanófényre állítottam, nem használtam a szirénát. A sziréna hangjára 90dB-t adnak meg, összehasonlításként lemértem a benzines fűnyírónkat, 5m-ről 78dB, szóval tud szirénázni rendesen, elhiszem nekik :)
    A riasztás villanófénye kb. 8-10m-ig teljesen megvilágít mindent, a képen kb. a térkő vége 8m.
    (egy nappali módba állított C800-al vettem fel, ezt lehet látni szabad szemmel a villanófényből)

    A riasztásról push üzenet jön mobilra:

    ott rögtön visszajátszhatjuk (kb. 1 perces videót mutat), megnézhetjük az aktuális élő képet, és egy listában visszanézhetőek a régebbi riasztások is:

    (a 99+ riasztás azért van a listában, mert a C800 minden szélfúvásra beriasztott, amíg észre nem vettem hogy nála is be van kapcsolva a riasztás és ki nem kapcsoltam)

    Illetve még olyat találtam az NVR menüjében, hogy smart riasztásra be tud kapcsolni további, addig nem működtetett kamerákat, illetve PTZ kamerát is el tud indítani, útvonalat bejárni. Ezeket kipróbálni nem tudtam, de adott esetben hasznosak tudnak lenni:

    Ezzel még nem ért véget a kamera tudása, ugyanis mikrofon is van benne, ráadásul kétirányú, tehát beszélni is tudunk rajta keresztül.
    A mikrofonja nagyon érzékeny, és jól működik a zajszűrése, nem nagyon zavarnak bele a környezeti zajok (szél, egyéb hangok, stb).
    Bő 10m-re lévő emberek beszélgetését jobban hallottam a kamera által, mint valóságban a fülemmel. Vagy kezdek megsüketülni, vagy a kamera ilyen jól veszi fel a hangot, én az utóbbiban reménykedek :)
    Fontos hogy az NVRben be legyen állítva, hogy ne csak kép hanem a hang is benne legyen a felvételben, külön az SD és a HD streamre is be kell állítani! (alapól telepítés után nekem csak kép volt, ha jól emlékszem)

    A kétirányú hang nagyon hasznos dolog tud lenni, ez az első Annke kamera nálam, ami tudja. A mobiltelefonos APPban kell kiválasztani a kamerát, megnyomni a mikrofon gombot, és kiválasztani hogy a kamerán keresztül menjen a hang. Ezután amit bele mondunk a telefonban, az a kamera hangszóróján keresztül hallatszik. És nagyon hangosan, érthetően, a bejárati ajtóból simán oda lehet szólni a kerítésnél várakozónak ha szükséges, 5m-re teljes értékűen lehet beszélgetni vele.

    Illetve a végére még jöjjön egy látómező teszt, úgysem volt még ilyen (a képminőség itt nem érdekes)

    AC800 (gyári megadott: 110 fok)

    NC800 (gyári megadott: 102 fok)

    C800 (gyári megadott: 102 fok)

    RLC-520A (gyári megadott: 80 fok, 4:3)

    Szerintem ebből eléggé látszik, hogy felesleges a végtelenségig hajszolni a látószöget, ahol széles területet kell belátni, oda 2 kamera kell... Az AC800 látószöge szerintem már eléggé a felső határ.
    Nahát ez lenne az Annke új kamerája, az AC800.
    A supportnál rá fogok kérdezni erre a 4 megabites sávszélességre, hátha én csináltam valamit rosszul, majd kiderül...
    Ettől függetlenül nem rossz azért a nappali képe, pl. NVR boarddal használva nem is tudnánk többet beállítani neki.
    Az éjjeli tudása mindenképp kiemelkedő, a smart riasztásokkal pedig megspóroljuk hogy minden szélfúvásra bejelezzen...
    Köszönet az Annke-nek, a teszt kameráért.

    Illetve aki ilyen kamera vásárlását tervezi, kaptam tőlük egy kódot, amivel 15% kedvezménnyel lehet megvásárolni ezen a héten: BVWWW16RGV14

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák