Új hozzászólás Aktív témák

  • Petiapó

    tag

    válasz TESCO-Zsömle #4766 üzenetére

    1. sztem ha ezt a 100Wnyi hőt mondjuk 4m-en oszlatjuk el, akkor egy méterre is csak 25W jut, amit ka kör irányban felosztunk (mert ilyen a cső is :D), ha csak nagyléptékben is, mondjuk 60fokra 4,16W-ot kapunk. De ha csak 180al számolunk, Tehát a fölötte levő réteget nem vesszük figyelembe csak az alatta lévőt, akkor is 8.32W az elvonandó mennyiség.
    Persze tudom, hogy számít a föld hővezető képessége, de ez olyankor fontos amikor nagy teljesítményről beszélünk, (pl.: 8db, egyenként 60m mély hőkút egy geotermikus fűtésnél, cirka 10-12KWot (!!!) tud hozzáadni, hiszen itt fordítva zajlik a folyamat, ráadásul sokkal kisebb a deltaT hiszen a 7-8 foknak kell fűtenie a 0-2fokos vizet, ez 1 kútra, és 1mre leosztva szintén 25W)

    2. A kutas variáció nekem is tetszik, csak nálunk 23m-en van víz, és durván 30mre lakok a kutunktól. Sztem ez már tényleg sok.

    3. a víz forgatásánál sajnos nem csak a súrlódással kell számolni, hanem a gravitációval is, hiszen a hidegebb víz amit felfelé szeretnék mozdítani, a sűrűségéből adódóan inkább lefelé "menne", míg a meleg fordítva, és ha hozzáadjuk az 1m mélységet, a gép 3mes föld feletti magasságához, már fellép ez az erő. Hogy mekkora ez az erő még nem tudom, de már rajta vagyok a témán :)

    ...az ember akkor a legveszélyesebb, ha kétség nélkül elhiszi, hogy igaza van...

Új hozzászólás Aktív témák