Új hozzászólás Aktív témák

  • imibogyo

    veterán

    válasz DonElvis #59030 üzenetére

    Nincs tapasztalatom ilyen fogazású koronggal, de mindenhol ezt ajánlják alumíniumhoz például (rajzos profilokhoz különösen, gondolom amiatt is amit T_chris is írt). Bár a sima vídiás korong is elviszi az alut (itt például egy elég vastag anyagot vág a fickó ritka fogazású (de vídiás) fához való koronggal), csakúgy, mint ahogy a "sima" fához való marófejek is. Persze nem ezek az ideálisak sem a fémnek sem a szerszámoknak, és szerintem nem is véletlenül ajánlják a gyártók is azt amit. De ha mondjuk egy évben, csak egyszer-kétszer kell alut vágni, akkor én biztos nem vennék spéci korongot csak emiatt... ;)

    (#59034) NEMO1968: hát sajnos nem én leszek az embered, pedig természetesen ingyen és bérmentve segítettem volna, de gyári vezérlőkkel 0, azaz nulla tapasztalatom van. Nekem csak ilyen kis általam épített sufni-szökevény gépeim vannak, nem gyári/ipari csodák. :N

    Itt van pár kép (az egyébként 3-4 éve félkész állapotban lévő) marógépemről. El kezdtem a "fémesítését", de végül ez abbamaradt, talán majd most a 3d nyomtatóval be tudom fejezni a hiányzó alkatrészeket. Itt egy videó a legelső vágásaim egyikéről... Ez eBay-es vezérlővel és Mach 3-al (a jövőben LinuxCNC-re szeretném átállítani) működik.

    A lézergravírozómról nincs is igazán képem, inkább csak a munkákról, amiket vele készítettem. Ez már majdnem "gyári eBay-es" gép, de valójában mindent csak koppintottam és magamnak készítettem el / vásároltam össze. Ez Arduino vezérlésű GRBL programmal.

    A 3d nyomtató az most még csak feltételes módban van, így csak megemlítem, remélem egy-két héten belül meglesz az is. A lézergravírozóval közös fedett helyük a mai napon már alakot öltött (középre megy a számítógép, alulra a lézergravírozó, felülre pedig a 3d nyomtató és természetesen zárt lesz mindegyik a por miatt)... Ez is alapvetően Arduino vezérlésű (RAMPS alterego, ha jól láttam) és Marlin FW működteti.

    A CNC esztergába pedig eddig helyhiány miatt nem fogtam bele, de ha készen leszek az új műhellyel, akkor talán már bele tudok végre fogni ebbe is. Ez is eBay-es vezérlő (USB-s) + Mach 3 (4?), vagy LinuxCNC lesz, mert ezek sokkal "profibbak" az Arduinos vezérlésűeknél, jobban paraméterezhetőek, vagy ha nem is jobban számomra egyértelműbben. :B

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák