Új hozzászólás Aktív témák

  • cinemazealot

    addikt

    válasz hegegabi80 #77801 üzenetére

    Tizenegynéhány éve vettem egy dob (~300 méter) Cat5e kábelt, amivel elég alaposan behálóztam a házat és még a mai napig is van belőle. A helyi hálózat így kellően gyors (gigabitet is támogató gépek közötti fájlátvitel élvezhető), viszont ez tök független az internettől. Ha adott esetben le is szakadsz a netről, helyi archiválás és egyéb hálózati munkavégzés szempontjából jó, ha ki tudod használni a helyi technikát.

    Viszont nagyon nem mindegy milyen kábelt veszel. Pár éve tudatosult bennem, hogy a fent említett kábel azért volt annyira akciós, mert nem tiszta rézből vannak az erek. Alumínium mag és réz bevonat! :((( Ha megblankolom a kábelt, a réz ereket látom, de ha belenézek a levágott érvégbe láthatom, hogy alusan csillog a "bütü". Továbbá ha elkezdem hajlítgatni, hamarabb törik el, mint ha tiszta réz volna. Ha tehát tiszta réz kábelt veszel, az valószínűleg rohadt drága lesz. Ha mindezt Cat6-ból és/vagy árnyékoltból, akkor a gatyád rá fog menni. :) Tekintve viszont, hogy én nem nagyon variálom az itthoni hálózatot (így a kábelek nincsenek kitéve rendszeres fizikai behatásoknak), és a gigabitet az alu-réz erű árnyékolatlan Cat5e kábel is teljesíti, a céljaimnak ez is tökéletesen megfelel.

    Cat6-ra (legyen az árnyékolt vagy árnyékolatlan) csak akkor lőnék, ha idővel pl. házimozizás és a nagy sebességű HDMI áthidalás is képbe kerül (tehát ahol garantáltan kellenek a gigabitek).

Új hozzászólás Aktív témák