Új hozzászólás Aktív témák

  • Grawens

    senior tag

    Sziasztok!

    Először is nem célom a feszültségkeltés, tudom már számtalanszor lett tárgyalva róla, de legtöbbször érvek nélkül és csak futólag.
    Szeretnék egy kicsit én is (és remélem más is) tisztábban látni a "minőségi" tápkábelekkel kapcsolatban, főleg az azt preferálók véleményére és okfejtésére lennék kíváncsi.
    Tényleg csak erre lennék kíváncsi kultúrált keretek között.

    Szóval ne haragudjon meg senki, hogy ezt írom, de azért szerintem nagyon nagy az igazságalapja amit Quetz ír. Mindenki gondolja végig, hogy egyáltalán min változtat az a kb. másfél méter? Mitől lesz jobb?

    Csak hogy példálózzak.
    Vegyünk egy nem túl olcsó AVR-t, pl.: Onkyo TX-RZ3400. Közvetlenül az erősítő tápcsatlakozója után a házban azt látjuk, hogy egy elég hitvány és vékony acélsodrott kábellel van leállva erről a csatlakozóról.



    Menjünk kicsit tovább.
    Az első kiálláson (ami a végfoktrafók és a kapcsüzemű táp előtt lévő zavarszűrő panel) található egy 5A -es üvegolvadó, amelyben az olvadószál, hát mit is mondjak, elég vékonyka, de pont elegendő az üzemszerű áram átfolyására. Ez ugye nagyságrendekkel vékonyabb, mint egy tápkábelben található sodrott ér, és bizony ezen halad át az erősítő által felvett teljes áram mennyisége.



    Tehát összefoglalva.
    Köztudott, hogy az akusztikai hallásmemória az ember egyik leggyengébb tulajdonsága. Én villamosmérnökként a fizikában hiszek, és nem abban, hogy valaki jobbnak hallja az egyiket a másiknál. Igen, lehet találkozni az interneten "jócskán elferdített" tesztekkel, hogy a népet megvezetve el tudják adni a "majdnem hasztalan" termékeket is. /Ez nem csak az elektroakusztikai termékekre igaz!/
    Miben jobb egy ilyen kábel?
    Árnyékolt? Kevesebb zajt enged be? Erre megfelelő zavarszűrő elektronika van az erősítőkbe beépítve.
    Nagyobb mennyiségű áram folyhat át rajta az idő tört rész alatt, mert sűrűbb szövésű és jobb vezetőképességű anyagból készült? Vagy netán vastagabb? A fő olvadóbiztosítékon úgysem folyik/folyhat át több áram az aktuálisan felvettnél.

    Ha valaki elhiszi azt, hogy az erősítő elé beiktatott "hiperszuper, csillivilli, méregdrága" kábel képes hallahtóan megváltoztatni az erősítő akusztikai jellemzőit, az kérem ossza meg a topik közösségével (szerintem sokunkat érdekelhet) az ellenérveléseit, okfejtéseit.

Új hozzászólás Aktív témák