Új hozzászólás Aktív témák

  • Lompos48

    nagyúr

    @Speeedfire: az a mindenütt ugyanakkora információ nagyon "érdekes". Valamit nagyon elmértél. Pár ellenállásméréssel egyértelműen meghatározható majdnem minden paramétere a potencióméternek.
    Lehetne találóskérdésnek feladni: melyik az a legkisebb számú ellenállásmérés, amivel megállapítható egy potenciométer 3 lábának kiosztása és a típusa (log vagy lin).

    @totya694: Igen, a potméterek 99%-a hasonló konstrukcióval rendelkeznek. (A fotón szereplő ráadásul meg is van füstölve.. :D .)
    A negyedik vagy akár ötödik leágazás egy kompromisszum-megoldás. Pár hónapja itt már lerágtuk ezt a csontot, de pár mondatban azért leírom.
    Az emberi fül egy tökéletlen szerszám. Nem elég a logaritmikus amplitúdó görbéje a hangerő függvényében, még a frekvenciamenete is változik a hangerővel (és nem a határfrekvenciákról beszélek). Ennek a lényege, hogy alacsony frekvenciákon még gyengébb az érzékenysége.
    Ezt korrigálandó "találták fel" az ún. fiziológiai hangerő szabályozást (loudness). Valamilyen (talán Fleming?) görbékkel van leírva. Becsületes tervezésnél ez egy folytonos szabályozás. Kompromisszum (mint említettem) a leágazások használata. Bizonyos pozícióig (leágazásig) működik egy szűrő (a leágazáshoz kötve), onnan meg nem. Több, mint semmi, de nem az igazi.

    A logaritmikus vagy lineáris típus jelzése (ugyancsak lerágtuk vót) nem egyértelmű, van egy két "vidéki" változat (például a japánok mintha másképp jelölnék). Erről is volt talán kis táblázat.

Új hozzászólás Aktív témák