Új hozzászólás Aktív témák

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    A HE fórumban jól elvannak az okosok egymással, de nem adtak választ egy egyszerű, trióda munkapont beállításos kérdésemre.

    Szóval ha adott 245V anódtáp, a cső adatlapi nyugalmi anódárama 1.2mA, akkor hova terveznétek a munkapontot? Itt van egy nagyon szemléletes online kalkulátor hozzá, berajzolja a munkaegyenest is. [link]

    Elvileg az anód ellenállást az anódfesz és a nyugalmi áram kétszereséből kell számolni, vagyis 245V/2.4mA = 102kOhm. Ez frankó, mert most 100kOhm van bent, a korábbi anód köri osztó már nincs.

    A katód ellenállást meg úgy kell számolni elvileg, hogy a katód feszültséget (amit megválasztunk) osztjuk az anód árammal. Ha -1V katódfeszt választok, akkor 1/1.2mA = 833Ohm. Most a korábbi szerkesztések miatt 1.2kOhm van bent, így elvileg -1.44V a katódfeszültség és itt van a munkapont a zöld pontban:

    Utolsó emlékeim szerint rendes A osztályhoz a munkaegyenes közepén kellene lennie a pontnak, valahol -0,75V katód feszültség mellett, amit 625ohm katód ellenállással tudok beállítani.
    Jól számoltam? Jelenlegi beállításban is már tök jól szól minden, valamint a neten lévő PCL rajzok munkapont beállításai sem igazán stimmelnek, ezért kellene némi segítség most nekem.

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

Új hozzászólás Aktív témák