Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz Tamy #37400 üzenetére

    Pontosabban be lehet játszani a töltőfeszültséget, ha előbb van az áramgenerátor. Ha utána kötöd, az áramgenerátornak is van saját feszültségesése, ami alá nem tud menni, a töltés vége felé a szabályzási görbe sem úgy alakul elvileg, ahogy az ember szeretné.

    Nem tudom viszont, hogy az XL6009 tisztán áramgenerátoros módban, terhelés nélkül meddig tolná fel a kimeneti feszültségét, vagy ilyenkor leáll, netán tönkremegy, bár feltehetően védett ilyesmi ellen.

    De talán be lehetne állítani CC/CV módba is, az alábbiak szerint:

    Pirossal berajzoltam egy ellenállást, amivel a maximális áramot lehetne korlátozni, a kimeneti osztó egésze pedig a feszültséget állítja.

    A példa kedvéért legyen 4,7 Ω a beiktatott ellenállás, ami azt jelenti, hogy 265 mA áramnál esne rajta 1,25 V, ahol az IC leszabályozza a kimeneti feszültséget, mert ez már eléri a belső referenciát. Noha ezt némileg befolyásolja az R1-R2 osztó is, de a szabályzási karakterisztika a gyakorlati igényeknek valószínűleg megfelelne.

    A rajzon szereplő osztóval 18 V-ra állították be a kimenetet, de ezt egy trimmerrel pontosan be lehetne játszani 16,8 V-ra, az R1 csökkentésével, vagy az R2 növelésével.

    A finom szabályozhatóság érdekében ilyenkor csak az ellenállás egy részét célszerű trimmerrel kiváltani, valamint szokás figyelembe venni azt is, hogy egy rosszabb minőségű, vagy elhasználódott trimmer szakadozhat is, például állítás közben. Ezért a trimmert lehetőleg abba az ágba illik beiktatni, ahol a növekvő ellenállás a kimenetet lefelé szabályozza, nem pedig felfelé.

    Esetünkben ez az alsó ág, mert ha az R1 megszakadna, csak annyi történik, hogy a kimenet 1,25 V-ra esik vissza.

    Nem árt arra is gondolni, hogy amennyiben 16 V-nál még mindig 265 mA folyna (bár elvileg ott már csökkenőben lesz), az 4,25 W teljesítményigényt jelent, ami DC-konverternél pl. 5 V betápra számítva 850 mA lenne, 100 % hatásfok esetén. Vagyis valójában ennél már csak több lesz.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák