Új hozzászólás Aktív témák

  • quint

    aktív tag

    válasz Lompos48 #59272 üzenetére

    Ez sem ellenkezik a termodinamikával. Történelmi oka van a fűtőérték (vagy az LHV) használatának, mert amikor bevezették a fogalmát, akkor még a fűtőkészülékek (vagy a gőzmozdony) az égés során felszabaduló energiából csak ezt a részt tudták hasznosítani. Az égéshő (vagy HHV) ennél az égés során keletkező vízgőz energiatartalmával magasabb. A kondenzációs kazán viszont igyekszik ebből a gőzből minél többet kondenzációval (innen a neve) kicsapatni, ezzel a fázisváltozás hőjét visszanyerni.

    Földgáznál ez úgy néz ki, hogy a fűtőérték kábé 35 MJ/m3, az égéshő pedig 40 MJ/m3. A (gáz)kazán hatásfokát pedig történelmi okokból úgy adják meg, hogy hasznos hő / fűtőérték. Klassz, de mi van akkor, ha a kondenzációs kazánunk lényegében az összes gőzt ki tudja csapatni, és ennek a látens hőjét át tudja adni (az alacsony hőmérsékletű) fűtővíznek? Csak annyi, hogy a hasznos hő megközelítően egyenlő lesz az égéshővel, vagyis a definíció szerinti (történelmi) hatásfok: 40/35 = 114%.

    Valós ez a hatásfok? Definíció szerint igen, fizikailag nem. De bőven megfelel összehasonlításra a definíció szerinti is, mivel a sima turbós kazán 90% hatásfokával szemben 114/90 -1 = 26%-kal több hasznos hőt tud leadni ugyanannyi földgáz eltüzelése mellett (persze mindegyik erősen függ az üzemeltetési körülményektől).

Új hozzászólás Aktív témák