Új hozzászólás Aktív témák

  • Brandynew

    őstag

    válasz KilgoreTrout #10592 üzenetére

    Az, hogy emberek feketén kapják a bérüket, pont az egyik legfőbb indoka kéne legyen a készpénz eltörlésének. Az oké, hogy ő és a munkáltatója jobban jár az illegális tranzakcióval, de emiatt Neked és nekem kevesebb pénzünk lesz, és rosszabb körülmények között fogunk élni.

    Ugyanez a helyzet az illegális dolgokkal (pl. kokain).

    A másik oka a készpénzfetisizmusnak a lustaság, megszokás, ahogy az a lentebb tárgyalt felmérésből is kiderül. A készpénz megszüntetése erre is megoldás lenne.

    A tranzakciós adó csak a 20 ezer Ft feletti tranzakciókra vonatkozik, nem azért fizet Pista bácsi a közértben készpénzzel, hogy elkerülje a tranzakciós adót, ráadásul a bankkártyás vásárlásra eleve nem vonatkozik a tranzakciós adó, csak a hagyományos átutalásokra (ez meg mondjuk Revoluttal/Transferwise-zal elkerülhető, de tudom, hogy ez egy másik történet).

    Nem, Magyarországon se nem drága, se nem luxus a bankolás. A pénzügyi ismerek oktatása hiányzik. Nem azért magasak valakinek a banki költségei, mert a bankolás drága, hanem azért, mert nem a számára megfelelő bank, megfelelő számlacsomagjában van. Amikor legutóbb felvetettem, talán pont ebben a topikban, hogy nekem évente 7 ezer Ft az összes banki költségem közalkalmazottként, és abban korlátlan számú ingyenes átutalás, csoportos beszedési megbízás, rendszeres átutalási megbízás stb. van, akkor meglepődtem, mert kiderül, hogy ez a 7 ezer Ft soknak számít, fele ennyi is lehetne, tehát még én is rossz csomagban vagyok.

    Egyébként oké, ne szüntessük meg a készpénzt, bár én nem tudok elképzelni olyan helyzetet, amikor valaki csak azzal tudna fizetni, és nem lehetne megoldani mindent készpénz nélkül (ha megszűnne a készpénz, akkor nyilván minden kereskedőnél lenne kártyaelfogadó terminál, Mo-n már van olyan templom, ahol a perselypénzt is adhatod kártyával). Viszont ha nem szüntetjük meg a készpénzt, szüntessük meg csak az ATM-eket. Így akinek tényleg nagyon-nagyon szüksége van a készpénzre, kénytelen lenne egy bankfiókba bemenni, így a töredékére esne vissza azoknak a száma, akik csak megszokásból használnak készpénzt.

    Először elég lenne nagyon durván megadóztatni az ATM-eket, aztán a bankok maguktól is elkezdenék őket kivonni a forgalomból. Ha már elég kevés van, akkor be is lehetne tiltani a kültéri üzemeltetésüket.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák