-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wolfy999
tag
válasz Sic.Transit #55908 üzenetére
Mit értesz bizonytalan működésen? Nem vagyok Brikka expert, csak utazásra vettem egy használt román brikkát pár éve, de én teljesen meg vagyok elégedve vele.
Azt viszont tudom, hogy az eredeti olasz brikka már nem kapható sehol, használtan se láttam már jó ideje. Ellenben tudtommal az új román gyártásúba is vissza került az a tömítés amit írtál. (Bár nekem annélkül sincs vele bajom.)
Az egész annyira egyszerű szerkezet, hogy nem igazán értem mi tud benne bizonytalanul működni. -
Wolfy999
tag
De valójában nem az a lényeg, hogy pontosan hány fokos, hanem az, hogy tudj rajta állítani. Ha sok a hő lefelé állítasz, a kevés felfelé. Nekem pl E61 DB gépem van. Kb 6-7 fokkal többet mutat a PID, mint amennyi csapolás közben a fejhő. De nem a szám a lényeg, hanem az, hogy tudj állítani, ha kell.
-
Wolfy999
tag
Sracok, aki off topikot ir (mint gyomorproblemak) hasznalja legyszi az off topik gombot. A tobbsegnek sikerul, de nem mindenkinek. Elegge elment a tema most ebbe az iranyba, akit nem erint a tema sokkal konnyebben at tudja tekerni. Koszi!
-
Wolfy999
tag
válasz SirRasor #58135 üzenetére
20e-bol vegyel egy Bialetti Brikka-t es egy Krups GVX2 daralot. Ez mar nem propelleres, brikka melle eleg is lesz. Az ajanlobol nezz hozza friss porkolesu kavekat, 5k/kg korul mar nagyon jok vannak.
-
Wolfy999
tag
válasz sz.zs. #58440 üzenetére
Én idén síelésen kipróbáltam, hogy nem vittem a Mini Millt, hanem előre ledaráltam a Major-on otthon és kb olyan adagokba csomagoltam, ami 1-2 nap alatt elfogy. Napról napra hanyatlott érezhetően a dolog, de 3-4 napig még egész jó volt. Bár nem csináltam összehasonlítást, de simán lehet, hogy a 3 napos Major produktum még verte volna a friss Mini Mill őrleményből készült Brikkás kávét. Utána már eléggé lapos lett a kávé. Nem ihatatlan, csak elhalványodtak vagy eltűntek az ízek. 2 hétre már nem futnék neki így.
-
Wolfy999
tag
válasz fragola.6035 #58554 üzenetére
A Royal állításának ugyanaz a menetemelkedése, mint a Majornak? Ha igen, akkor Bazsee tapasztalatai alapján a ZM kés ebben is problémás lehet. Ettől még persze jó vétel lehetett, csak kíváncsi vagyok.
-
Wolfy999
tag
válasz sortiefish #58799 üzenetére
Pár órája még nem volt készleten.
-
Wolfy999
tag
válasz sortiefish #59225 üzenetére
Vegyel egy nyitott kart. Amit irsz elegge csatornasodadra utal, hogy egyszer gyors egyszer meg lassu ugyanazzal az orlo allassal.
-
Wolfy999
tag
válasz macmelon #59557 üzenetére
Szerintem ilyen feltételekre nem létezik igazán jó megoldás. A legjobb talán egy kombi gép, ami ugyan nem automata, de egy gépben van a daráló meg a presszógép. Low cost kávé menne a gép saját darálójába és akkor csak az egyik oldalról át kell emelni a kart a másik oldalra, esetleg közben kicsit megtamperelni. Így is sokkal jobb lesz az eredmény mint egy automatából. Az ínyenceknek meg egy külön daráló jól belőve jó kávéval, meg hozzá egy tized pontos mérleg. Ehhez persze meg kell győzni az automatásokat egy kis manuál munkára.
-
Wolfy999
tag
válasz Muszakishop #59621 üzenetére
A Graef fokozatos és be kell kalibrálni alátétekkel presszó tartományba (vagy ami neked kell). A Lelit fokozatmentes. A fokozatmentesség előnye, hogy bármilyen kávéhoz bármilyen mennyiséggel be tudod lőni a megfelelő lefolyást. Hátránya, hogy nem igazán találsz vissza ugyanabba az állásba. Több különböző kávét váltogatsz akár napon belül, esetleg nem csak presszóhoz hanem filterhez is használod a fokozatos kényelmesebb. Ha viszont csak egyféle kávé megy egyszerre és csak presszót csinálsz, akkor a lelit talán kicsit kényelmesebb. Egyébként nagy különbség nincs.
-
Wolfy999
tag
válasz sortiefish #59652 üzenetére
Vagy én ittam túl kevés kávét vagy te túl sokat. Gondolom ez valami poén akart lenni, de én egy szót se értek az egészből. Nem tudom a többiek hogy vannak ezzel.
-
Wolfy999
tag
válasz Mano66 #59892 üzenetére
Akkor te inkább a tamperelés erősségével állítod be a lefolyást és nem a darálóval?
Nekem nincs palmtampom (egyelőre), de én inkább úgy csinálnám, hogy belövöm az őrlemény mennyiségét és finomságot szokás szerint, tamperelek a hagyományos tamperemmel olyan erővel amivel szoktam, aztán arra a magasságra állítanám be palmtampot.
-
Wolfy999
tag
válasz Ram:rez #60469 üzenetére
Fehér concept art cappuccinós csésze + alj 160ml
Nem tudom elég délen van-e? -
Wolfy999
tag
Pont ezt akartam en is kerdezni, lehet az is legalabb fel deci vagy meg tobb. Szerintem igy max kevered a vizeket. Egyebkent szerintem se ordigtol valo a HX otthonra, eleg pontosan lehet jatszani a hofokkal, de azert amikor jott egy alkalmi vetel DB akkor rogton valtottam. A gaggiaval cikinek ereztem, amikor atjonnek a haverok es mindenki kaput ker, akkor en kuzdok mint malac a jegen.
-
Wolfy999
tag
válasz mclord #60687 üzenetére
Azert ezzel nem ertek teljes mertekben egyet. Azert senkit nem raktak ki, mert lehuzott egy tesztkavet. En szerintem pont egy kapucziner kavet pontoztam le nagyon es irtam le, hogy nekem barmit csinaltam citrom lett belole. Adp kollega is inkabb a porkolovel valo osszeveszese miatt kerult ki. Abban megertem Belat, hogy ha az uzlettarsa aki az o kaveit is porkoli kijelenti, hogy Adpnek az o kavejabol egy grammot se kuldjon, akkor inkabb Adpt rakja ki a tesztbol es nem a Janos altal porkolt kavekat. A teszteredmenyeket meg szerintem ugy erdemes nezni, hogy kivalasztod azt a nehany tesztelot, akinek az izleseben bizol, es elso sorban csak az o velemenyukre fokuszalsz. Persze ha egy kavet mindenki lepontoz, akkor az valoszinuleg tenyleg szar is volt.
-
-
Wolfy999
tag
válasz pacuha69 #61623 üzenetére
Ezzel a tölcsértelenített csonkkal szerintetek meg lehetne oldani Majornál, hogy kipattogás nélkül lehessen már forgásban lévő késre ejteni a babokat?
Az elméletem szerint jobb, ha már forgó késekre engedem a babokat, mintha álló késnél szórom bele és úgy pörög fel bekapcsolásnál. Viszont ha egyből a garatba szórom forgó késekre a babokat azonnal köpködi fölfelé a törmeléket mielőtt lefedhetném valamivel. -
Wolfy999
tag
válasz Bazsee71 #61636 üzenetére
Nyilván tudom, hogy lehet így csinálni, ha jól emlékszem régebb óta van Majorom, mint neked. A kérdés mellé leírtam, hogy elméletem szerint jobb lenne úgy, ezért ha van rá egyszerű mód, akkor kipróbálnám.
Parci: köszi a leírást, ez a kézzel letakarós módszerrel már túl macerás, mert a másik kézzel tartom a pohárkát, amibe jön a kávé. Hiába, semmi sem tökéletes.
-
Wolfy999
tag
Az LM szuro jellemzoen eleg finomra orolt kavet igenyel. Szerintem IMS duplahoz belove mukodhet single, ha egyaltalan tud mukodni allitas nelkul.
-
Wolfy999
tag
130 Ft/kapszula árral számolva napi 2 kapszula fejenként, az két főre 189 800 Ft egy év alatt. Ha veszel egy felújított automata gépet 50k körül és 6000 Ft/kg árkategóriában veszel bele valami friss pörkölésű kávét, akkor szerintem már finomabb kávét iszol mint amit a kapszulás tudna adni és mondjuk az egyszerűség kedvéért számoljunk 10g kávét egy egy szimplához, tehát 60 Ft/kávé. Innen már nem bonyult a matek, hogy kb fél év alatt megtérül az automata ára, úgyhogy én azt mondom, hogy még ingyen géppel se éri meg a kapszulás.
-
Wolfy999
tag
válasz von toth #61876 üzenetére
Hát a nespresso kapszulái között ízben szerintem nincs akkor különbség, hogy az egyik nap erre vágyom a másik nap meg arra jellegű váltogatás nagyon fontos szempont legyen. Azt figyeltem meg, hogy általában az emberek 2-3ra szűkítik, hogy melyik jön be nekik és csak azokból fogyasztanak hosszabb távon. Automata esetén ennek szerintem alternatívája, hogy nem kell mindig ugyanazt a kávét venned, így még szélesebb is a spektrum.
A dolce gusto féle masinák már szélesebb spektrumot fednek le, de azt azért jegyezzük meg, hogy ezt instant kávé alapon csinálják, tehát az eredmény még messzebb áll az eszpresszótól, mint a nespresso esetében. Ha valakinek ez kell, akkor nyugodtan vegye, viszont ne kávés fórumon kérjen tanácsot. Ez tényleg a háromazegyben meg instant forrócsoki kategória. Ha valaki kreatívan tudja az nesquik kakaót, 3in1 port és nescafét kevergetni valószínűleg a dolce gusto olcsó alternatíváját is megtalálja.
Ha valaki nem iszik minden nap kávét, akkor tényleg jó lehet egy kapszulás, tovább eláll a kapszula. Viszont akkor nem is annyira mérvadó egy kávé ára, mert nem fogy annyi, hogy jelentős tétel legyen. A korábbi számításom azt hivatott mutatni, hogy napi 4 kávé mellett már kb 100k-t lehet spórolni évente egy kapszuláshoz képest egy automatával. Azért két fő esetén napi 4 kávé összesen az egyáltalán nem sok. Viszont sokan nem veszik észre, hogy mennyit is költenek kapszulára, mert apránként megy el, ezért nagy üzlet a gyártóknak.
-
Wolfy999
tag
válasz sz.zs. #61918 üzenetére
Szabad, sőt ajánlott, arra ís szépen tud rakódni a az olajos kávés cucc, ami nem jön le könnyen vízzel. Nekem külön karban van a vakszűrő, így amíg csinálom a tersonetes vakszűrőzést szépen ázik tersonetes forró vízben minden szűrő, kifolyó és kar, amit használok. Ahogy már mások is írták, a nyele már ne lógon bele.
-
Wolfy999
tag
válasz bajnokpityu #62316 üzenetére
Szerintem egy-két kávé alapján nem lehetne ilyen ítéletet hozni, hiszen olyan is lehet, hogy bizonyos kávékkal az egyik, másik kávékkal meg a másik gép ad jobb eredményt.
-
Wolfy999
tag
Ez egy single boiler gép, tehát ha tejes italokat is készítenétek időnként, akkor felejtős. Én pl feketén iszom csak, de nagyon utáltam, hogy vendégeknek nem tudok rendesen sorban kapukat húzni. Ha már hajlandó sok pénzt belerakni, akkor szerintem inkább valami dual boiler gépet kéne nézni.
Nézze meg ezt, ha már tényleg nagy vadra vadászik. -
Wolfy999
tag
Az ilyen hosszú melegedési idők látalában a HX-es E61-esekre jellemző. Az én DB E61-em 20-25 perc után már hadra fogható simán. Annyit meg a Gaggiaval is vártam. Én inkább használok ilyen 60as évekből jövő technikát, mint a Catler műanyag T3-as gépét.
Ha jó áron lesz ez a lelit lehet a legolcsóbb nyomásprofilos gép a piacon. Szerintem nem baj, ha nem az olcsó kategória próbál nagy újításokat megszilárdítani, hanem inkább nyúlnak a jól bevált és már bizonyított megoldásokhoz. -
Wolfy999
tag
Ahogy már írták többen is az, hogy leveszed a polcról és kész. Egy másik gyártó T3-as konstrukcióját nem másolhatják le csak úgy. Sajátot fejleszteni drága lenne. Azt gyanítom annál meg sokkal jobb lesz ez a gép, mintha csak raktak volna egy nyomásprofilozást a sima DB lelitre (talán Diana a neve, de ebben nem vagyok biztos).
-
Wolfy999
tag
válasz fragola.6035 #64190 üzenetére
Én úgy tudtam meg, hogy a régi konyhámban a földeltnek hitt konnektor nem földelt, hogy megrázott a Gaggia Baby. Szerencsére csak egy kicsit, így nem lett belőle gond. Annyi történt, hogy mikozben az egyik kezemmel épp zártam el a csapot a másikkal odanyúltam, hogy csekkoljam mennyire meleg a fej. Hónapokig használtam úgy, hogy nem volt földelt a konnektor és nem rázott meg, amíg nem lettem én az összeköttetés a föld felé. Ezután gyorsan leföldeltem.
Ha valaki óvatos elkerülheti, hogy megrázza a nem földelt kávéfőzője, de szerintem értelmes ember ilyet nem bíz az éberségre és a tudatos odafigyelésre. Jöhet óvatlan vendég vagy elég akár egy kis figyelmetlenség.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Parfüm topik
- Házimozi belépő szinten
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Stellar Blade
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen