-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wolfy999
tag
válasz Corsair90 #45511 üzenetére
Szerintem a legjobb amit tehetsz, ha veszel egy Brikkát. A Bialetti Brikka nem sima kotyogós, az eredmény is más lesz vele. A Mini Mill elég lehet mellé, illetve ha olyan kedved van rakhatsz bele bolti daráltat is, abból is jobb lesz mint a sima kotyogóssal. Aztán ha fejleszteni szeretnél és van rá keret egy Graef CM702-t veszel mellé (vagy egyből a hario helyett azt veszel). Onnan meg már könnyen tudsz továbblépni egy rendes presszógépre, mert a darálód jó lesz hozzá.
-
Wolfy999
tag
válasz Wolfy999 #45402 üzenetére
Szóval ahogy ígértem...
Compak K6 55e Ft-ért és Carimali M1 30e Ft-ért.
Egy Ascaso Mini-ről váltottam a Compakra, minőségben is nagy ugrás volt, nem csak méretben.
A Carimalit csak azért vettem mert gondoltam ennyiért megéri, kipróbálom mit tud, aztán majd el is adom. A K6 valamivel jobb, de azért ez is jobb minőséget produkál a kicsikhez képest. -
Wolfy999
tag
válasz vtechun #45659 üzenetére
Én akkor már inkább eredeti Mini Mill-t vennék.
-
Wolfy999
tag
Én stílusosan pörkölés közben szoktam hallgatni. Vedd meg az előbb említett Gene-t és két legyet ütsz egycsapásra.
A kávé ára kérdéshez annyit azért megjegyeznék, hogy 660-ért szerintem már duplát kapsz. És kiöntik ha nem jó. Én időnként a kis T&P-be szoktam menni. Ott ha jól emlékszem 600 a naked, 550 a dupla és talán 450 a szimpla. Náluk indokolt a naked felára, mert azt nagyobb kosárral több kávéval csinálják. A szimpla is dupla karral készül, csak a felét egy kóstolás után kiöntik, ha nem tudják abban a rendelésben felhasználni.
-
Wolfy999
tag
válasz fragola.6035 #46633 üzenetére
Facebookon néztem is, hogy egyik képen még az Omron van, a másikon meg már Sestos. Nekem a Baby-re került anno Sestos PID. Az AT nem tudta úgy belőni, hogy elégedett legyek vele, de a paraméterek hangolásával már sikerült úgy beállítani, hogy csapolás közben se esett 1 foknál többet, stabil állapotban meg csak néhány tizedet ingázott fel-le.
Amúgy ez az Omron nem tud tized fokokat is kiírni? -
Wolfy999
tag
válasz Bazsee71 #46681 üzenetére
Azért azt a Major-t te elég jó áron vetted. Ha hozzádobod az új kés és a karba örlős átalakítás árát, akkor sem lesz vészes. A reális ára szerintem 130-140 körül van, ha szép állapotban van, új késsel, átalakítva. Én is beszéltem az eladóval, de addigra te már bejelentkeztél arra a Majorra, úgyhogy én lecsúsztam róla.
-
Wolfy999
tag
válasz Bazsee71 #46685 üzenetére
A villához tudsz egy linket adni? Azon én is gondolkozom. Mi az az anti-sztatikus rács? Hova kerül rá?
Nekem is nagyon bejön a Major, sokkal kénylemesebb használni, mint a K6-ot volt, és finomabb is vele a kávé. Bár ízben nem volt akkora az ugrás mint árban! Az ascaso mini és a K6 között sokkal nagyobb volt a szakadék ízben, mint a K6 és a Major között. -
Wolfy999
tag
válasz neumanki #47165 üzenetére
A DB catleren nem gondolkoztál? Tudom nem olyan szép mint egy E61, de akinek van/volt az dícséri.
-
Wolfy999
tag
válasz sutszi #47107 üzenetére
Már csak román gyártású van mindenhol. Néhányan panaszkodtak rá eleinte, de sokan használják csendben elégedetten. Nekem is román van, utazósnak használom. Nem tapasztaltam semmi hibát benne.
Szerintem nézz ki egy szimpatikus boltot és vedd meg ott. Ha nem jó vissza kell vinni. Mivel ugyanabban a gyárban készül az összes nem lesz olyan bolt, ahol jobbat kapsz. -
Wolfy999
tag
válasz vtechun #47600 üzenetére
Costa-ban is szénné égetett kávét fogsz kapni. Miért nem hallgatsz senkire? Parci is, meg előtte is sokan írták feljebb, hogy vegyél próbára valamelyik ajánlott pörkölő kávéjából. Amit a nagy átlag ismer, mert van mindenütt, mint Costa/Starbucks/Frei ár minőség viszonylatban nagyon rossz, mert drágán adnak vacak kávét. A boltok pocain is nehéz jó kávét venni. Vegyél valamelyik ajánlott pörkölőtől friss classic blendet.
-
Wolfy999
tag
válasz Bazsee71 #47698 üzenetére
Szerintem szedd le azt a csodarácsot, egy ecsettel tökéletesen ki lehet söpörni. Én darálok, kisöpröm a garatot, aztán egy ráindítás, utána garat és tölcsér söprés. Némelyik kávé kicsit összetapad a tölcsérben vagy a garatban, ilyenkor egy kiskanál nyelével egy mozdulattal ki lehet kanalazni a javát, a maradék megy jön a söpréssel. Amikor linkelted a rácsot korábban, akkor nem is értettem, hogy ez miért jó, csak nehezíti a garat kipucolását.
-
Wolfy999
tag
válasz Bazsee71 #47712 üzenetére
Hát engem nem győzött meg a videó, kb 2-3 grammot bezár a garatba. Az első videón nem tudom mit csinál, nálam soha nem néz ki ilyen gázul. Viszont inkább seprek kettőt, mint legyen 3 gramm maradék.
Ha kávézóba lenne, akkor jó a rács, mert ott a sepregetés lenne macera, a retention meg nem gond, mert max 5 perc múlva cserélődik. -
Wolfy999
tag
válasz Keresztapper #48681 üzenetére
Vagy egy E61 HX-et. Pont van egy La Scala Butterfly 165-ért a barista csoportban facebookon. Kell még rá egy fejhőmérő, és akkor lehet reprodukálhatóan játszani a hőmérséklettel. Ennyiért szerintem nem rossz vétel.
Persze nem lesz olyan kényelmes mint a kis pides gép, de ha megtanulja használni az ember, akkor jó móka.
Szerintem hasznos része egy homebarista fejlődésének. -
Wolfy999
tag
válasz GAgyiXyXy #48693 üzenetére
Szerintem teljesen normális, ha bontatlan új gép, akkor minek bontanák ki. Ha meg egy tesztgép, amit már másnak is kölcsön adtak, akkor meg gondolom azt feltételezték, hogy szólt volna az előző tester, hogy valami nem jó. Sok plusz munka lenne nekik minden kiküldés előtt alaposan letesztelni a gépet. Nem kávés terület, de a munkámban gyakran kapunk kölcsön eszközt a gyártóktól, ha hibásan jön, akkor cserélik, mintha garis lenne. Nem ciki ez.
-
Wolfy999
tag
válasz Bazsee71 #48686 üzenetére
A dual boilert szerintem már elvetette a kolléga az ára miatt, pont ezért keresett egy köztes megoldást. Erre csak HX jöhet szóba, mert az az ami olcsóbb mint a DB és stabilabb mint a kis single boiler, főleg ha gőzölni is kell. Ennek az ára a kényelemben fizetendő meg. Hűtőcsapolni kell, de ez azért még nem katasztrófa. Viszont szerintem HX esetén egy fejhőmérős E61 sokkal jobb megoldás, mint mondjuk egy S27 féle gép, mert pontos visszajelzésed van arról hogy mi történik. Ha alaposan kiismered akkor elég széles skálán bármilyen hőmérsékletet tudsz könnyen reprodukálni vele. Időben annyi plusz, amíg 2-3 deci vizet csapolsz az első shot előtt.
Szerintem sokat lehet tanulni egy ilyen géppel, én nem bánom, hogy volt HX E61-em is. Kezdtem egy sima régi Gaggia Baby-vel, aztán jött a PID rá, utána egy E61 HX és végül E61 DB. A HX-nál éreztem, hogy ez nem lesz végállomás, de jó volt addig míg megszületett az elhatározás és a lehetőség egy DB gép vásárlására.
A GB-vel nagyon utáltam, hogy én vagyok a nagy kávés, de fél óra küzdelem 6 embert megkávéztatni. A vendégek többsége ráadásul tejes italt szeretne. -
Wolfy999
tag
válasz hifis50 #48836 üzenetére
Ez jó ötlet, kíváncsian várom. Nem vagyok nagy szakértő, de erre a csillapított lenyomódásra nem lenne jó egy olyan megoldás, hogy kézzel nyomja a felhasználó és a rugó a végállásban old? Szerintem a hagyományos rugós tamperek is hasonlóan szoktak működni.
[ Szerkesztve ]
-
Wolfy999
tag
Én is hasonló konklúzióra jutottam az otthon pörkölésben. A top pörkölők minőségét nem tudom elérni az alap hottoppal, de jellemzően nem is vásároltam 10-15e Ft/kg-os kávékat rendszeresen amúgy se.
Viszont zölden 3-7e Ft/kg között már kapni jó alapanyagot. A saját ízlésem szerint jobbakat pörkölök, mint amiket ebben az ársávban kapni lehet, beleszámolva a pörkölés miatti súlyvesztést is. -
Wolfy999
tag
válasz vendingo #50849 üzenetére
Ezzel nem értek 100%-ban egyet. Szerintem Frei sokat tesz a kávékultúra sokszínűségének bemutatásáért széles körben. Ízléses környezetben érdekesen tálalt kávés italokat árulnak megfizethető áron. Ilyen szempontból szerintem köröket ver a Costa-ra meg a Starbucks-ra, amik drágán árulnak olyan dolgokat, ami a lehető legtávolabb van a kávétól.
Persze az olyanok mint mi, akik már tudják milyen a jól elkészített finom kávé, az ne menjen oda, mert csalódni fog. Mi tudjuk, hogy annyi pénzből sokkal jobbat is lehet.
Ettől még van piaca ennek is és legalább a Frei érdekessé teszi a kávét, nem csak azért mennek oda, hogy utána a logozott műanyag pohárral szelfizzenek, mert az menő.
Minőségben jobb sajnos az átlagos kávézóktól, ahol égett vackot kapsz. Ettől még nem szívesen megyek oda kávézni, mert nem leszek vele elégedett. De értem miért mennek oda sokan. (SB és Costa esetén nem értem.)
A szemes kávéik nem jók, azért a pénzért sokkal jobbakat kapni. -
Wolfy999
tag
Bár nem vagyok nagy filteres és nincs EK-m se, de az a gyanúm, hogy a sok téren érzékenyebb filter pont ilyen szempontból kicsit megbocsátóbb, mint a presszó. Sokkal durvább az örlemény, így sokkal kisebb lesz az örlemény össz felülete, mint a finomra őrölt presszó őrlemény esetén. Feltehetőleg jobban megmaradnak a belső szerkezetében azok a terek, ahol az illóolajok vannak. Persze ezzel nem áll szándékomban sem cáfolni sem megerősíteni a vitatott teszt eredményét.
Azt viszont több barista oktatótól is hallottam már, hogy oktatás közben ha valamiért őrlés után nem rögtön készítette a presszót, hanem egy 15-20 perc múlva, akkor már érezhető volt az íz béli hanyatlás. -
Wolfy999
tag
válasz odipapa #51067 üzenetére
Ne szivasd magad a Harioval, vegyél egy Graefet. Már az nagy ugrás lesz minőségben. A Tchibo helyett meg vegyél pörkölőtől friss pörkölésű kávét. Az ajánlóban találsz tanácsot arra is.
A Graef még jó lesz akkor is, ha a Delonghi-t esetleg lecseréled egy PID-es Gaggia-ra vagy hasonlóra. De már a jó daráló és friss pörkölésű kávéval is nagyot lépsz előre. -
Wolfy999
tag
válasz fragola.6035 #51495 üzenetére
Azért ismerünk olyat aki kizárólag speciality vonalon mozog és egy Gaggia után, egy általad pidelt Dual Boiler E61 és egy Catler közül a Catlert tartotta meg végül. Aminek én azóta is örülök.
Persze azóta a Catlert is lecserélte, de az már megint egy másik történet. -
Wolfy999
tag
válasz eesiknes #52488 üzenetére
Akkor szerintem előbb darálót vegyél. A Mini Mill nem lesz elég egy GC mellé.
Ha újat szeretnél, akkor a legolcsóbb ajánlható a Graef CM702. Ha nem akarsz szívni a fokozatok miatt, akkor pedig a Lelit Fred PL043MMI vagy az Iberital Challenge a belépő szint. Használtból meg kicsit többért vannak jó ipari darálók is.
Ha előbb darálót veszel, azt a brikka mellé is tudod majd használni, sőt már annyival is kényelmesebb lesz a reggeled. Aztán jöhet a GC, hogy összeálljon a szett.
Ha a GC-t megveszed a Hario mellé, akkor csak szívni fogsz vele, aztán kénytelen leszel venni egy olyan darálót, ami épp belefér az aktuális keretbe. -
Wolfy999
tag
Milyen pörkölési időkkel csináltad?
Egyébként az eddigi tapasztalatom az, hogy sajnos a jó minőség és a könnyű pörkölhetőség nem mindig jár együtt. Egy-két kenyai meg etióp zöldel szívtam már én is, hiába volt jó minőségű drága bab, nem sikerült igazán finomra pörkölni otthon.
Tanzánia, Budundi és Costa Rica ilyen szempontból bejött, azok eddig könnyebben sikerültek jóra. -
Wolfy999
tag
válasz bajnokpityu #52807 üzenetére
De a kérdésem nem is az E61-re vonatkozott, hanem a HX-es gépekre általában. Nem nagyon látom, hogy mit nyersz a PID-del egy ilyen gépnél.
Paljoc, én is csak így tudom elképzelni, de azt meg nem sok értelme van rendszeresen állítgatni, mert adott beállítás mellett lehet csak kiismerni a gépet. Ha egyszer valaki jól belövi, akkor nem kell piszkálni. Ha ott a PID és mindig állítgatom, akkor pont azt érem el, hogy fogalmam nem lesz mi történik a kávépogin.[ Szerkesztve ]
-
Wolfy999
tag
válasz Keresztapper #52809 üzenetére
Semmi előnye a HX-nek, ha leveszed annyira a nyomást, hogy nem tudsz vele gőzölni. Sőt az a gyanúm, hogy olyan alacsony nyomás mellett, hogy ne kelljen nagyon hűtőcsapolni már a hőstabilitás se lesz olyan mint egy tuning Gaggia esetén. Bár ez csak sejtés, nem hiszem, hogy bárki mérte volna ezt rendesen. Így szerintem pont kiismerhetetlenné válik egy HX rendszerű gép, ha kávénként állítasz a PID-en, mert nem lesz lineáris, hogy hány fok változtatás a PID-en hány fokot jelent a fejen ennyi vagy annyi hűtőcsapolás után. Sorozatos kávék meg végképp összekuszálják a dolgot.
Ami segíthet a PID helyett, az valamilyen visszajelzés a hőmérsékletről a fejhez minél közelebb. Így a gép kiismeréséhez már nem egy összetett mátrixot kell feltérképezned, csak megtanulnod, hogy milyen hatással van a hűtőcsapolás a hőmérsékletre. E61-es HX-es gépre ezért nagyon ajánlott a fejhőmérő. Más HX gépek esetén erre univerzális megoldást nem tudok. Mondjuk nekem a DB E61-en is van és egyáltalán nem bánom, ott is segítség. -
Wolfy999
tag
válasz Keresztapper #52816 üzenetére
A bojlered 4 literes, de nem a bojleredből veszed a vizet HX esetén, hanem a rajta keresztül menő hőcserélőből, aminek jelentéktelen az űrtartalma a boilerhez képest. Amikor csapolsz, akkor hideg víz áramlik a hőcserélődbe, ami igyekszik ott felmelegedni minél jobban mielőtt távozik, de közel se lesz olyan forró, mint ha ott álna percekig. Ha leveszed annyira a nyomást, hogy ne nagyon kelljen hűtőcsapolni az első kávé előtt, akkor a második kávénál már olyan vizet csapolsz, ami nem együtt melegedett a bojlerrel, csak az előző kávé óta töltött ott max 1-2 percet és ez alatt akarta felvenni a bojler hőmérsékletét egyéb külső fűtés nélkül, hiszen a fűtőszáll nem a hőcserélőt fűti, hanem bojlered.
-
Wolfy999
tag
válasz Keresztapper #52824 üzenetére
Szerintem jobb az ilyesmit nem magadban tartani, mert talán többeknek is hasznos, ha ilyen szinten kitárgyaljuk a gépek működését. Ugyanakkor én sem vagyok nagy szakértő, csak igyekeztem megérteni a különböző gépek működését. Szóval még az is lehet, hogy nekem nincs igazam.
-
Wolfy999
tag
válasz sz.zs. #54790 üzenetére
Szerintem valami betelepült a tartályba nálad, az enyémnek majdnem 3 literes a tartálya és egybe be szoktam borítani a 2 litert, nem várom meg míg teljesen kifogy, szóval egy hétig simán áll benne a víz, mégsem büdös vagy nyálkás. Mosd ki alaposan a tartályt valami fertőtlenítővel is, aztán jó alaposan vízzel is, hogy semmi vegyszer ne maradjon benne és figyeld meg úgy is jelentkezik-e a probléma. A palackozott ásványvízben nincs semmi ami megromoljon, szóval az "élővilág" már nálad kerül bele.
-
Wolfy999
tag
válasz fragola.6035 #55077 üzenetére
És gyakorlatban kipróbálva milyen? Nagyságrendileg mennyire lehetne kihozni egy ilyen K30-as késsel tuningolt HC-600 csodát?
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- World of Warships
- Call of Duty: Modern Warfare III (2023)
- Mobil flották
- Nálunk is telepíthető a One UI 6.1 a Galaxy S22-re
- Kerékpárosok, bringások ide!
- HBO Max & OD topic
- Futás, futópályák
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen routert?
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest