-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hifis50
csendes tag
válasz Surda- #29993 üzenetére
Pár videó a darálóról, amiből kiderül, hogy ez még csak egy nyers összeszerelés utáni próba, tehát például a kalibráló skála a finomság állításhoz még nincs kész.
Továbbá szerkesztetlen, amatőr mobil felvételek, de a tartalom a lényeg.Az első videó a darálót mutatja be. Nem bonyolult a kezelése. Annyit tud, ami látszik.
-
hifis50
csendes tag
válasz tariattila #30010 üzenetére
300W-os dc motor, kínai, ennek megfelelő baráti áron. Lényegében ez teszi lehetővé, hogy egyáltalán termékként szóba jöhet ez a gép.
Egy 1:5 áttételű fogaskerék hajtás az áttétel, ami már látszik, hogy kevés, kell egy újabb fokozat a hajtásba. -
-
hifis50
csendes tag
Tényleg túlságosan belóg a magasító, ennek a falát vékonyítani kéne. De sajnos nem oszt, nem szoroz, mert wdt-zés nélkül, legalábbis az én kávégépemen nagyon csúnya a lefolyás, nyitott szűrőtartón ellenőrizve. Mivel ez az újabb verziójú daráló nagyon pontosra készült, ellentétben a korábbi változattal, ami pont ellenkezőleg, nagyon lazára vett illesztéseket tartalmazott, elképzelhető, hogy most túl egyenletesre darál. Ezt még mindenképp tesztelni kell többféle kávéval és többféle kávégépen, mi is a helyzet valójában.
[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz ronin s8 #30037 üzenetére
Ez tényleg egy érdekes kérdés, és a kávékészítés egyik rejtélye (szerintem), hogy mitől függ és mitől szép a lefolyás. (Mikor belevágtam ebbe a kávédaráló projektbe, akkor még tényleg arra gondolva, hogy magamnak csinálok egy szuper darálót, azt hittem, hogy nem nagy dolog korrektül megforgatni egy kést. Naív elképzelés volt, most bonyolultabbnak tűnik, mint eddig bármikor.) Elég sok bemenő paraméter van, például a kávé maga, a szemcseméret eloszlás, a kávégép, szűrő, előáztatás, akármi.
Ha már ultimét kávégép, erre a gépre az biztosan mondható, hogy pontos. Merthogy az előző verzió nagyon nem volt az, ezért itt kínosan ügyeltünk erre. Itt előny, hogy a külső kést forgatom, mert egy nagyátmérőjű csapágy futáshibája már csak a geometriából adódóan is kisebb. Itt most pár század mm max.
A kés Compak K10-es, az egyik csúcsmodell. És mégis, wdt-zés nélkül, újhullámos kávéval, az én kávégépemen reménytelen jó csapolást produkálni.
Komolyabb felkészültség, mérőapparátus, (pl. a szemcseméret eloszlás pontos mérésére, ami most nincs), idő stb. kéne, hogy kiderítsük, ez miért van[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz mester6 #30041 üzenetére
"Egyetértek, egy ultimét' derálónál ne kelljen már semmit csinálni a tamperelésen kívül."
Az előző posztomat folytatva, ehez tisztázni kéne, mik az ultimét kritériumai. Mert azt simán el tudom képzelni, hogy a daráló sokféle szemcseméretet produkálva mindenféle kunszt nélkül ad szép lefolyásokat, de ízre nem teljesít olyan jól, mint az a daráló, ahol az egyenletes szemcseméretből adódóan bűvészkedni kell az előkészítéssel, de szépen szétszálazza az összetevőket a kávéban. Most akkor melyik a jobb? -
hifis50
csendes tag
Tényleg érzékeny, és ennek megfelelően komplikált dolog ez. Csak egy érdekesség még, és nem is ragozom ezt tovább, mert nincs miért.
Ez a daráló úgy globálisan elég vékony (kevésbé szirupos) kávékat csinál a kézitekerés tartományában, ami jó lehet a filternél, de nem olyan kedvező presszónál. Ezért került bele a fordulatszám szabályzás, (ami dc motornál adja magát), hogy hátha magasabb fordulaton lehet ezen javítani. Annyi mindenképpen kiderült, hogy presszókészítésnél teljesen másképp viselkedik aszerint, hogy kicsi vagy nagy (max. 250) fordulaton darálunk. Például kis fordulaton apróbb szemeket produkál, tehát ugyanolyan lefolyáshoz durvábbra kell állítani. De ízben is van eltérés. Továbbá kb. 200 - 250/perc fordulatig van változás, afelett már nem nagyon mutat eltérést semmiben. -
hifis50
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #30047 üzenetére
Kösz! Műszakilag szerintem egyenesbe jön a szerkezet, a dizájnt is megpróbáljuk felturbózni. Ez a tervezői vénámat lehet, hogy kielégíti, de az igazi rög a piacra vitel. Ez még egy nagy homály.
-
hifis50
csendes tag
válasz paljoc #30051 üzenetére
Ha már daráló fejlesztésbe bonyolódtam, illene a konkurenciából mintadarabokat beszerezni. De ez a fejlesztés nem igazán "tudatosan", inkább csak úgy lineárisan zajlik, tehát nem tudom, itt mi a helyzet.
Az új minta sokkal pontosabb, mint a régi kisérleti darab, lehet, hogy ez új helyzetet teremt ezen a fronton. Csak még most helyeztük üzembe, az alaposabb tesztek ezután következnek. -
hifis50
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #30059 üzenetére
Ahogy írtam korábban, az olcsón beszerezhető drabális motor tette ezt lehetővé. Így már van esély úgy gyártani, hogy valamekkora nyereség is adódjon. No meg az, hogy amikor ebbe cégesen belevágtunk, még úgy tűnt, a motoros home barista daráló egy luk a piacon. (A Versalab majdnem ott van, de ez is inkább a professzionális felhasználást preferálja.)
Nemrég került elő, hogy egy HG 1 érdekeltség a közeljövőben kihoz egy ilyen készüléket. Ez nyilván erősen megnehezíti a helyzetünket.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz adriankoooo #30651 üzenetére
Ez a daráló még nekem is csak egy álom, úgyhogy korai bármit is kezdeni vele. De amúgy kösz a megelőlegezett bizalmat.
[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
A Kávébár Bazár rendszeres résztvevője: Szántó Tibor
forró csoki[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz Asgard12 #30898 üzenetére
Ezt a vízáteresztős dolgot még akkor írtam, amikor újdonság volt a Reneka, és ment az agyalás, miben tér el a többi szűrőtől. Az ízbéli szubjektív különbségeket nem említeném, ezt mindenki itélje meg maga. De van egy egyértelmű (objektív) fizikai eltérés a többi szűrőhöz képest: az, hogy szinte akadálytalanul átengedi a vizet.
Ezt kimérni rém egyszerű. Ha 2 szűrőt hasonlítunk ebből a szempontból, az egyikbe eresszük úgy a vizet, hogy éppen annyi follyon el belőle, amennyi belemegy, vagyis a vízszint kb a pereménél éppen legyen egyensúlyban. Ha ehhez képest a másik szűrő ugyanennél a vízsugárnál kiürül, akkor jobban ereszt, ha túlcsordul, nagyobb az ellenállása. A Renekánál nem tudtam úgy megnyitni a csapot, hogy egyensúlyba keveredjen a vízszint, olyan, mintha nem lenne alja. Vagyis nagyon eltér ebből a szempontból a többitől.
Hogy ez előny vagy hátrány, vagy tökmindegy, az más kérdés. -
hifis50
csendes tag
-
hifis50
csendes tag
válasz vendingo #33766 üzenetére
Nyilván mindig megszólalok, ha a Combat szóba jön. Van tesztelésre most is egy példány. Ez egy kisérleti darab, több hibával, de a lényeget, vagyis az őrleményt illetően hasonló kell legyen a véglegesnek szánt verzióhoz. Vagyis 3 fázisú Robur kések, a külső kés forog, és változtatható a fordulatszám. Ami még nem kerek benne, hogy nagydarab, de legalább ronda, és elég kényelmetlen a használata. De ezek, ha csak az ízbéli teljesítményét teszteli valaki, leküzdhető részletek. Szóval a lehetőség adott.
-
hifis50
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #34281 üzenetére
Még nem tudom, a Combatban alkalmazott külső kés forgatás életképes-e, de ha már a takaríthatóság ilyen hosszasan szóba került, azt mondhatom, hogy ennek a megoldásnak egyenlőre ez az egyetlen kézzelfogható előnye. Ebben az elrendezésben semmi nincs a kések alatt - fölött, így annyira hozzáférhetőek, hogy egy ecsettel pár másodperc alatt valódi 0-ra takaríthatóak. De ehez is az kell, hogy a résméretet maximumra állítsam a két kés között, mert csak így tud átbújni az ecset. Vagyis a presszós beállítás pár százados réséből a direkt ecsetes tunkolás sem szed ki mindent. A nagy Robur késeknél kb. 0,3g-nyi szorul be, ez súlyra kevés, de szemre azért nem annyira. Ez pl. tuti benne lesz a következő adagban. Tehát esély sincs valódi maradék nélkül takarítani, ha nem férek közvetlenül a késekhez, és nem tudom őket valamennyire eltávolítani egymástól. (Egyébként van egy daráló, ami kinyitható a késeknél mint egy könyv. Ez pl. ügyes megoldás erre a problémára. https://www.youtube.com/watch?v=twg0ONVAbd8 )
[ Módosította: radi8tor ]
-
hifis50
csendes tag
Szedtem szét Espro tampert. Ez úgy működik, hogy egy rugó által nyomott rúd a száron belül egy hajlított lemezt nyom meg. Ez adott kitérésnél átugrik konvexből konkávba, és ezzel ad egy pattogó hangot. (Régen volt ilyen gyerekjáték, valami béka, azt lehetett ilyen nyomkodással "brekegésre" bírni.) Ez jelzi, hogy elérted a beállított erőértéket. A belső nyomórud pozícióját (és ezzel azt az erőt, amikor pattog a lemez), elvileg lehet állítani, mert menetes a nyomórúd, de elrejtették, ehez le kell a címkét szedni a tamper tetejéről. (Az utángyártottról persze nem tudom, hogy ugyanezt tudja-e, ugyanígy működik-e.)
Az eredeti darab kivitele korrekt, de nem tudom, ad-e ez annyi pluszt, hogy megérje. Vannak olyan vélemények (tesztek), hogy a nyomóerő számít a legkevésbé a kávé ízének alakulásában. Most kis méretű (49mm-es) szűrőjű gépet használok, és itt egyre inkább azt tapasztalom, amit Strietman, egy holland kávégépgyártó ajánl, hogy a kiegyenlítés, kocogtatás után alig, vagy sehogy nem kell összenyomni a kávét.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Tudom, meredek dolog, de eladtam az LM gépet, és most ennek a Strietmannak egy végletekig leegyszerüsített direkt (vagyis nem rugós) karos gépét használom. Ehez a gyártó csak nyitott szűrőtartót ad, tehát ha akarom, ha nem, látom a lefolyást. Itt is ezt tapasztaltam, hogy összenyomva a kávét nem tudok szép lefolyást produkálni. Ez alapján írtam, hogy akkor sikerül a legegészségesebbre a dolog, ha éppen csak kiegyenlítem a tamperrel.
-
hifis50
csendes tag
válasz hifis50 #34411 üzenetére
Ízben szerintem ugyanaz. Gőzölni nem tud. Csak szimpla presszó készíthető vele, erre van kihegyezve.
De a fej egyben a kazánja, tehát direkt a fűtés, a hőstabilitása nagyon jó már a saját termosztátjával is. De ha a nyitott kazánjába egyszerűen belelógatjuk a PID hőérzékelőjét, még pontosabb lesz. (Így a PID össze sem nő a géppel.) Villámgyors az üzemre kész állapot. Gyakorlatilag annyi idő, amíg elszöszmötölök a kávéval a csapolásig. Ügyes a víz bejuttatása a dugattyú alá. Egy visszacsapó szelep van a dugattyú közepén. Ha felemeljük a kart, ez kinyit, és a dugattyún keresztül folyik a víz az alsó térbe. Így teljesen légmentes vízoszlopot lehet összehozni, nagyon direkt lenyomásnál a nyomóerő. Kevés vízzel dolgozik, tehát a vizet leeresztem a kávékészítés után. Így mindig friss vízből készül legközelebb. Már egy nyomásmérő órát is vettem. Ez ugyan igényel némi fúrás - faragást, de könnyű a nyitott kazánból ezt is kilógatni. Így már minden paraméter kontrollálható. (Persze hogy erre szükség van-e, az más kérdés, de játéknak jó.) -
hifis50
csendes tag
válasz weinmaker #34413 üzenetére
Nehéz ügy ez a kinek mi ízlik kérdés. Ezért hangsúlyozottan írom, hogy csak nálam, de azt tapasztaltam, hogy a kisfejű gépek egy lágyabb, kiegyenlítettebb ízvilágot képviselnek, bár kétségtelen homogénabb is, kevésbé szálazza szét az összetevőket, és így sokszor kevesebb izgalmat takar. De nekem mégis az erényei jönnek be jobban. Az LM-mel akárhogy csűrtem - csavartam a nyomásprofilt, mindig egy kicsit nyomulós, karcos jelleg adódott. Most nagyobb a béke, továbbá toleránsabb is a hibákkal szemben. Ha nagyon nem megy félre a beállítás, (márpedig ezzel a géppel nagyon kézben tartható), bőven vállalható az eredmény. Továbbá szerintem mindenevő, nagyon jó az újhullámos kávékkal is.
Kösz a felkérést, természetesen örömmel írok róla. Tény, hogy egy ritka darab, de nagyon ki van találva, tehát sok érdekességet lehet a gyártójáról és a gépről is elmondani. -
hifis50
csendes tag
Hát egy leharcolt használt kocsi ára: 1430Euro. Nem kevés, de a kis sorozatú kézműves gyártást tényleg nem lehet lejjebb szorítani.
Egyébként igényes az anyaghasználata (csak réz és koracél némi fa kezelőelemekkel), ebből és az egyszerűségéből adódóan egy megbízható, időtálló darab. -
hifis50
csendes tag
Kávékalmár kölcsönkérte a Strietmant, és kimérte a fej hőgörbéjét a bekapcsolástól a csapolás végéig. Eszerint nagyon stabil a gép, kb. 15 perc után rááll a PIDen beállított értékre, és a shot alatt 1 - 2 fokot csökken max. a fej hőmérséklete. Tényleg nagyon szép görbét produkál. (Egyébként a kazánvíz és a fej hőmérséklete ennél a konstrukciónál az állandósult szakaszban egyenlő.) Ugyan a mérésben ez nem szerepel, de ha ezután újra felöntöm friss vízzel a tartályt (pontosabban kipótolom a fogyást), akkor már az amúgy meleg gép szerintem 5 perc alatt újra stabil, tehát lehet készíteni a következő adagot. Fej túlmelegedés itt nincs.
Ezt csak azért írtam le ilyen hosszasan, mert most már egyértelmű, hogy úgy van ez a gép kitalálva, hogy aki bevállalja a korlátait (nincs gőz és lényegében csak szimpla presszót lehet vele készíteni), az kap egy olyan kiskaros gépet, ahol a fő paraméterek bombabiztosan, minden bűvészkedés nélkül pontosan kézben tarthatók. (Többek között ezért is tudja a kényesebb újhullámos kávékat is leküzdeni.)[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Eredetileg egy állítható termosztáttal. Ez kb. + - 2 fokos tartományban ingadozik. De Kávékalmár szerint a fej hőmérséklete a meghatározó, és ez stabilabb, mint a víz hőingadozása. Ennek ellenére tettem rá egy PIDet, aminek a hőszondáját felülről belógattam a nyitott kazánt kihasználva a vízbe. Így nincs a pid a géppel összenőve, bármikor félre rakhatom. Ez fokra pontosan rááll a beállított értékre.
-
-
hifis50
csendes tag
Ebben a konstrukcióban a nagy ötlet az a szelep, ami a dugattyún keresztül vezeti a vizet a kávépogácsára. Így tud egy olyan egyszerű (de nagyszerű) konstrukció összeállni, hogy a fej maga a kazán, (akárcsak a La Marzocco kazánnal egybenövesztett feje), és a fűtőpatronok is ott vannak erre az egyszem univerzális réz csőre ragasztva, a lehető legközelebb a szűrőtartóhoz. Így ha beáll az egyensúly (pid hőmérséklet), a víz annyi fokos, mint a réz fej. Túlmelegedni nem tud. Bekapcsolás után elég gyorsan (kb. 15perc) indítható egy csapolás. Két szimpla közvetlen egymás után is húzható, de ha ezután kipótoljuk a vizet, akkor sem kell 5 percnél több egy újabb menethez. És ez akármeddig ismételhető.
Ami a nyomást illeti, nagyon jól érezhető, mennyire jól lőttük be az őrlemény finomságot, mert nem levegős a vízoszlop a kávépogácsa fölött, tehát kemény, direkt az áttétel, jól detektálható, ha gyors, jó, vagy lassú a kifolyás. Ez a fenti két dolog eltüntet minden bizonytalanság érzetet a használatában, bűvészkedés és trükközés nélkül tudjuk a fő paramétereket kézben tartani.
De persze valamit valamiért. Itt nincs gőz, és igazán max. 35g kávé (vagyis egy egészséges szimpla) nyerhető ki belőle. De az lazán, kisebb hibaszázalékkal.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #34834 üzenetére
Már kézbe vette.
Remélem Gábor nem haragszik meg, hogy az engedélye nélkül rakom be az általa mért hőgörbét, de ha már próbáljuk jellemezni a gépet, ide nagyon passzol. A vízhőfok (sötétebb vonal), és a fejhő látható a bekapcsolástól. A csapolás a 2 függőleges vonal között történt. A vízhő meg se moccan (legalábbis ott, ahol a mérőszonda van), a fejhő kicsit emelkedik, mert valőszínű éppen bekapcsolt a fűtés. -
hifis50
csendes tag
válasz Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #34850 üzenetére
Igen, 49mm-es. Nagyobb méret az ilyen rugó nélküli direkt karosoknál nem nagyon jöhet szóba, hiszen ennél is 20kg-al kell nyomni a 9 barhoz.
Ezt a gépet Strietman annyira egyfajta üzemmódra (szimpla presszó) tervezte, hogy csak egyféle méretű szűrőt ad hozzá, de abból hármat, hogy tudj sorozatban kávét készíteni. 15g kávé fér bele. Jó hozzá az Elektra dupla szűrője is, abba több fér. -
hifis50
csendes tag
A Strietman nyitott tartályába 3,5dl víz fér összesen. Ezért én ezt a kávézás után leeresztem, tehát a gép használaton kívül üres (vízmentes). Nekem RO szűrőm van, ezzel nem gond így használni, Norda vízzel már problémásabb, hacsak a leeresztett vizet, ami persze tiszta, újra fel nem használod.
A kávégép fej kialakítása és szűrőtartója egyedi, mert külső bajonettes. Hogy ez azért van, mert így nincs mély zug a fejben, ezért könnyebb takarítani, vagy azért, mert a gyártó gépparkjába csak ez az egyszerűbben kiforgácsolható megoldás jöhetett szóba, nem tudom. De tény, itt sok kávé nem tud feltapadni, mert nincs hova, és egy ecsettel könnyen takarítharó. Vizet kiereszteni pedig minimálisat kell, ha csak a kávés vizet akarjuk eltávolítani.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Én úgy tudom, hogy üres csapolásnál, vagyis a kávépogácsa ellenállása nélkül az az egészséges, ha 10 másodperc alatt 60 - 90ml (g) vizet ereszt ki a kávégép.
-
hifis50
csendes tag
Egy ötlet barkácsolóknak. A Lyn Weber cég bean cellar nevű termékéről loptam az ötletet. Egy olyan kapszula, ami egy adag kávét tárol légmentesen, így nincs kitéve a zacskónyitogatásból adódó öregedésnek. A dugattyús megoldás előnye, hogy bármennyi kávénál le tudom nyomni a "fedelet", vagyis a dugattyút ütközésig. (Az eredeti megoldásban fix a térfogat, így csak a max. kávémennyiséggel van tele.) A szerkezet működtetése nem bonyolult. Lenyomásnál kicsit kitekerjük a szárat, így a kiszorított levegő el tud távozni. Véghelyzetben becsavarjuk, így zár a gumitömítés.
Egy példány készült próbára, de kell belőle több, ha szét akarunk osztani egy 25dkg-os kávé adagot. -
hifis50
csendes tag
válasz Keresztapper #36277 üzenetére
Tényleg mindig tolódik a kapacitáshiány miatt. Április végére talán összejön.
-
hifis50
csendes tag
válasz fi:zi'k #36316 üzenetére
Tamp & Pull Espresso Bar
Budapest, Czuczor u. 3, 1093
De hétvégén nincs nyitva.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz Bazsee71 #36433 üzenetére
A Reneka a finom hálója miatt kicsit kényesebb szűrő, ha a strapát nézzük, , ezért kicsit lájtosabban kell bánni vele. De kipróbálni tényleg érdemes.
Mivel kiszálltam az 58mm-es univerzumból, van 2 eladó Reneka szűrőm féláron. (Az egyik alig használt, mert tartósan a Mazzer saját szűrőjét használtam, a másikat szerintem elő sem vettem. De nem tudom, melyik - melyik.) -
hifis50
csendes tag
Nyilván élénk volt az érdeklődés, ezért remélem nem gond, ha a privátokra nem válaszolok. Nehéz ilyenkor abszolút igazságosnak lenni, de az időben első kettőnek válaszoltam, akik arról nyilatkoztak, hogy megveszik.
-
hifis50
csendes tag
válasz fragola.6035 #36456 üzenetére
Azt hiszem, már korábban leírtam a Renekával kapcsolatban, hogy a vízáteresztő képessége sokkal nagyobb, mint a többi szűrőnek. Ez nem egy szubjektív megállapítás, bárki leellenőrizheti. A vízcsap alá beteszi az egyik szűrőt, és addig vékonyítja finoman a csorgást, amíg a vízszint benne konstans lesz, vagyis annyi víz folyik bele, amennyi alul kimegy. Ha ezután anélkül, hogy hozzányúlunk a csaphoz alátesszük a másik szűrőt, 3 eset lehetséges. Ha lassan kiürül, akkor ennek nagyobb az áteresztése a másikhoz képest. Ha túlcsordul, akkor kisebb. Ha itt is beáll a vízszint, akkor ugyanannyi. A Renekának annyival nagyobb a többihez képest, hogy tökig kinyitva a csapot sem telik meg, vagyis alul megy el minden.
Sajnos nem emlékszem a darálóval hogy volt, de józan paraszti ésszel ha a kávépogácsa ugyanaz, de a szűrő kevésbé akadályozza az átfolyást, akkor egy kicsit növelni kell a pogácsa ellenállását, hogy ugyanazt az átfolyást kapjuk. Márpedig szerintem a finomabbra darált kávé ellenállása a nagyobb.
Azért egy dolog lehet hogy ebbe a logikába bezavar. A finom szűrőt lehet, hogy eltömi a legalsó rétege a pogácsának, és ez boríthatja a dolgot. Így még az is lehet, hogy kávéja válogatja, éppen hogyan viselkedik.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Amikor indítottam a daráló projektet (jó rég volt), még tényleg ez volt az elfogadott nézet. Ezért akkor triviális volt, hogy én is ebbe az irányba mozdulok. De mára az EK43 (aminek most kihozták egy törpésített változatát), a Mythos One, és most legújabban a Lyn Weber EG1 azért megbonyolította ezt a képletet
-
hifis50
csendes tag
Kellően felhúztam a kávéhobbistákat ezzel a csodadarálónak induló valamivel, és nyilván jólesik, ha hivatkoztok rá. De egy kicsit komplikáltabb lett a dolog, mint ahogy az indulásnál látszott. Nem véletlen, hogy a használható mintadarab megszületése is húzódik, mint a rétestészta.
Ami változott ennyi idő után:
Megjelent egy konkurens, (Lyn Weber EG-1), ami jelentősen megnehezíti, hogy a Combatból életképes üzlet legyen.
A nagy Robur kés, amire ez a konstrukció épül, ennél a külső kés forgatása felállásnál a kézi hajtányos fordulatszám tartományban inkább filterkávéhoz jó. Presszóra kell a nagyobb fordulat. Így jött képbe a fordulatszám szabályozás.
Nagyobb fordulaton viszont már a centrifugális erő hatása beleszól a buliba. Ekkor már nem ürül ki olyan flottul a kávétörmelék. Kell 3 -4 rövid újraindíás, hogy eltávozzon minden őrlemény. Ezt lehet automatizálni, de ez mindenképpen egy nem túl elegáns bonyodalom a működésben.
Továbbá általában is igaz, hogy a szokásos 7 - 20g, vagyis 1 adag kávé sokkal lassabban darálódik, mint a szokásos belső kés forgatásánál.
Tehát ez egy nagyon egyedi konstrukció lesz, és ezért most még lehetetlen megjósolni, mi sül ki belőle.
De a tehetetlensége viszi az ügyet, ha lassan is, de 3db próbapéldány elkészül. Ezen dől el, hogy a használhatósága, de főleg az őrlemény minősége, "ízbéli képességei" érdemessé teszik-e, hogy folytassuk a projektet.
Nyárig ez kiderül.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Worlde PANDA-61 Midi billentyűzet
- AKCIÓ! Szépségápolás, Haj - és Szakállápolási márkás gépek - BOLTI ÁR FELÉÉRT!
- Polar mirage kerékpár eladó olvass!!
- AKCIÓ! Egészségmegőrzés, szépségápolás - BOLTI ÁR FELÉÉRT!
- DJI AVATA Pro-View Combo (DJI goggles 2) +Fly more Combo FMC +Motion Controller +RC2 +koffer
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs