-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
hifis50
csendes tag
válasz paljoc #37763 üzenetére
Ebben a felsorolásban úgy tűnik, több pontban is érintett vagyok, úgyhogy csak a fokozás kedvéért, hogy még perverzebb legyen a dolog, meg azért, mert éppen témába vág, beindítottam a kávébabok páncélozott tárolását is. Meglátjuk, mi sül ki belőle.
Használni amúgy nagyon kényelmes, már csak ezért is megérte összehozni. -
hifis50
csendes tag
válasz paljoc #37763 üzenetére
Egyébként, tényleg csak az érdekesség kedvéért említem, hogy azt a nyitott rendszerű vízforralót most már több hete használom, és állítom, a legzseniálisabb találmány, amit kávégép fronton az utóbbi időben kitaláltak. Mert könnyű úgy stabil, nagyon precíz, halál egyszerűen és kényelmesen használható gépet készíteni, hogy belepakolok egy rakás elektronikát, érzékelőt, fűtést, high tech gyártástechnológiát, és egy másik, hogy ugyanezt megcsinálom egy végletekig leegyszerüsített, de nagyon átgondolt szerkezettel.
Ezt kicsit bővebben is kirészletezem egy éppen készülő korzós bemutató cikkben.
(Ha már szóba került, Weinmakernek üzenet: már készül az írás, de nem vagyok villámgyors fogalmazó. Azért előbb - utóbb összejön.)[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz killerjohn #37775 üzenetére
Nagyon pörög ez a topik, tehát tényleg elsüllyedt az előzmény: egy olyan kapszula, ami egy adag kávét tárol minimális térfogatban a külső levegőtől elzárva: link
Ágyúval verébre, de nálunk acélból van a legtöbb.
Gyártani reménytelen, túl sok vele a munka. Egyszerűbb lenne, ha egy labor üveghez csak a dugattyúkat kellene elkészíteni. -
hifis50
csendes tag
Úgy kell méretezni, hogy egy adagnyi kávé még a legnagyobb méretű kávészemekből is beférjen, tehát legalább 20 - 22g.
A legegyszerűbb megoldás sötét színű orvosságos fiolákat venni. Ez fix térfogatú lenne, mint az eredeti darab, viszont semmi barkácsolást nem igényel. A bonyolultabb, de szerintem ügyesebb változat laborüveget, azon belül főzőpoharat venni, és ehez gyártani dugattyút. (A dugattyúval mindig a kávészemekig lehet szükíteni a térfogatot, akármennyit teszünk bele.) Persze itt meg kéne nézni, átmérőre elég egyformák-e ezek a poharak, de mivel automata gyártja, azt gondolom, megfelelők erre a célra.
Az eredeti Lyn Weber fiola, kétféle méretben:És a szerintem megfelelő főzőpohár:
-
-
hifis50
csendes tag
Nekem volt ilyenem, és annyira rossz azért nem volt, ha ez alapján váltottam a Strietmanra.
Belőni hozzá az őrleményt nem nehezebb, mint egy pumpáshoz. Ebből következik, hogy a rugós működés azért nem mindenki szerint hátrány, mert ha megvan a jó beállítás, nagyon egyformákat lehet stabilan húzni, és állítólag ez a rugós gép nyomásprofil nagyon jó is tud lenni.
Ami gond, az a vízhőfok eltrafálása. Ez, mint minden hasonló puritán gépen, elég bizonytalan. De rutinnal szerintem ez is leküzdhető.
Ha sikerül és minden stimmel, hozza a kiskarosok nagyon is szerethető ízvilágát. Nem véletlen azért, hogy az Usában népszerű, a Home Baristán tényleg sokat lehet róla olvasni.
Ami a formáját illeti, ez egy retro múlt századi kalasszikus kávégép dizájn, tényleg csicsásnak tűnik, pedig ilyen túldíszített eleme csak egy van, a sas a sapkáján. Szerintem egy konyhában azért nem csúnya.
Az ára, főleg ha a Pavonival vetjük össze, nagyon magas. De ha használtban sikerül jó áron kifogni, én egyenértékűnek tartom a Pavonival. -
hifis50
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #38803 üzenetére
Most már csak az hiányzik, hogy ennek a Caravelnek is lemérd a fejhőmérséklet - kazánvízhőmérséklet görbéjét. Ha ez is ugyanaz, mint a Strietmanon, tényleg ezt kell venni. (Mondjuk ettől függetlenül is, de így méginkább.)
-
hifis50
csendes tag
válasz jveres #39733 üzenetére
Sok jó kávét ezzel a géppel! Pont az a jó benne, hogy könnyű kiismerni és kényelmes használni. A bonyodalmak és a figyelem így az egyéb dolgokra irányulhatnak.
Egy jótanács: nem tudom, hogy csábít-e, hogy a dupla kifolyóját képező lemezt csak egy próba erejéig is berakd a helyére? Ne tedd! Ha a rugóját a szűrőtartó karban lévő nútba beugrasztod, onnan többet ki nem veszed. A lemez meg úgy szorul a karban, hogy szétkaristolja, mire kibányászod. Nálam legalábbis így működött. Ezért csak berakás nélkül csodáld meg, úgy baj nem lehet. -
hifis50
csendes tag
válasz soldier2 #39975 üzenetére
A szitálásra én sem tudom rávenni magam, de a habverős kutyulás tényleg stabil még világos pörkölésű kávéknál is. (Egyébként nagy a különbség a világos és sötét(ebb) kávék között. Az utóbbiakkal nincs szükség bűvészkedésre.)
De az a tapasztalatom, hogy az őrlemény vízszintezésére, egyengetésére a kocogtatás akár oldalra, akár lefele csak ront a helyzeten. Ezért nálam az működik a legmegbízhatóbban, hogy a szűrőmagasítós, őrleménnyel teli szűrőt leteszem az asztalra, és hozzá sem nyúlok, amíg le nem tamperelem. (Tehát a magasítón keresztül tamperelek.) Ehez először a habverővel keverek, majd hogy egyenletesen vízszintes legyen az egész, a vékony dróttal. Szerintem ez sokkal elviselhetőbb macera, mint a szitálás, és mivel nyitott szűrőtartót használok, kellően kontrollálva van a dolog.
De a teljes képhez két kiegészítés:
49mm-es szűrőt használok, 58mm-nél még nem így csináltam, nem tudom, ott mi lenne ezzel a helyzet.
A kényes, világos pörköléseknél ebbe a szűrőbe is max 16g-ig tudok normális lefolyást produkálni, afelett bárhogy bonyolítok, nem jön össze. Lehet, hogy itt már tényleg csak a szitálás a megoldás.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
-
hifis50
csendes tag
válasz fragola.6035 #40648 üzenetére
A kúpos kés felső lapja kb. 30 - 40mm-el volt lejjebb attól a ponttól, ahol a mérőórával a tengelyhez lehetett férni. Amilyen külpontos ez az egész konstrukció, szerintem a mért érték tök jó.
De a fő gond nem ezzel van, hanem a 2 kés egytengelyűségével. Ezt igazán valami sablonnal lehetne pontosan beállítani. Mérőórával az alaktalan szerkezet miatt szinte lehetetlen. (Próbáltuk egy körasztalra rakva a darálót kicentírozni az álló késgyűrűt, de kézzel tologatva, rögzítés nélkül nem jött össze.) -
hifis50
csendes tag
Nehéz kérdés. Ez egy komoly, szép cucc, és ha pontos a beállítás, a nagy Mazzer kés vélhetően jól muzsikál. (Azért csak vélhetően, mert nem azon a fordulaton működik, ahogy az eredeti nagygépben.) De a konstrukciója szerintem elég problémás. Egyrészt a nagyon külpontos forgó tengely kényes a tűrési hibákra. Tehát a csapágyazás messze van a késtől, az itteni kis hibák felnagyítódnak a késnél. Másrészt minden szerkezeti elem kényszerkapcsolatok (vagyis megvezetések) nélkül csak csavarozva van. Ezért ezek beállítása a sok szabadsági fok miatt nem egyszerű feladat, szerintem csak sablonokkal lenne lehetséges. (És még így se minden, mert van olyan irány, ahol a pontossági hiba csak hézagoló lemezekkel lenne korrigálható.)
Összességében nekem a gép tetszik, de a problémás konstrukció miatt tuti nem ezt venném, ártól függetlenül.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
-
hifis50
csendes tag
Méretre egyformák, és a fényképek alapján a profil is hasonló (vagy ugyanaz). A különbség inkább a fordulatszám eltérésből adódhat.
Egyébként nem csoda, hogy nehéz tekerni a kézi verziókat, ezek a nagyméretű kések meglepően nagy forgatónyomatékot igényelnek. (Legalábbis én mindig alálőttem a motorokat a saját próbálkozásaim során.)
Nem véletlen tehát a kávéházi darálók nagy mérete. -
hifis50
csendes tag
Egy mutatót kell körbe tekerni.
Az előző változat külső gyűrűn működő nagyátmérőjű finommenetére lehet azt mondani, hogy elvileg jó volt, de gyakorlatilag nem. Nagyon kényes volt a szennyeződésekre, már egész kis (kávé)kosz is megfogta, hiszen a nagy átmérőn a nyomaték is nagy.
Most az álló, vagyis fix helyzetű kúpos kés tengelyébe van a menet elrejtve, és az ebben forgatással fel - le mozgó tengely nyúlik ki felül egy mutatóval megfejelve. Ebben a megoldásban az is poénos, hogy nem kell az állítást rögzíteni, ahova tekerem, ott marad. A kúpos kést ugyanis forgásra a fix tengely retesze rögzíti, ez meg azon belül van, és csak a tengelyirányú pozícióját szabja meg. -
hifis50
csendes tag
Ahhoz, hogy termékké váljon sok feltételnek teljesülnie kell, például annak, hogy valamivel kitűnjön a nagyszámú konkurenciából. De hogy van-e ilyen tulajdonsága, egyáltalán, hogy mennyire használható, azt nem mi döntjük el, hanem a felhasználók. Ezért most 3 darab készül, és mindegyiket szeretnénk kiadni tesztelésre. Úgyhogy ennek a fórumnak a résztvevőire is számítanánk, akinek van kedve, és veszi a fáradságot, hogy bajlódik vele egy darabig, amíg jól meg nem tudja kritizálni, annak szívesen odaadjuk próbára.
-
-
hifis50
csendes tag
Szerintem minden tesztelő véleménye számít, és ezt tényleg nem udvariasságból mondom. A hobbi kávézásban mindig kialakul egy rutin, és egy új termék ezt "borítja" valamennyire. Tehát úgy gondolom, ha valaki kézhez kapja, legalább egy hét kell, hogy az ezzel történő darálás is rutinná váljon. Akkor már tud valamiféle véleményt formálni, hogy ez bejön-e neki, vagy nem. Ebbe az ízbéli megítélés is beletartozik, ahol mindenképpen kell többféle kávé, hogy ez kibontakozzon. Pláne, hogy itt a fordulatszám is változtatható, és például az is érdekes információ, hányan éreznek különbséget ízben, ha ezt is változtatják.
Úgyhogy ez a teszt tényleg valamennyire meló, nyűglődés, tehát én köszönöm, ha valaki bevállalja. Az idő faktor persze kérdés, nem tudom most megsaccolni, mennyi idő alatt pörög le egy ilyen sorozat. Előbb - utóbb azért dönteni kell, lesz-e folytatás. -
hifis50
csendes tag
válasz paljoc #41844 üzenetére
Az első rácsodálkozás a munkahelyen, hogy mit művel a daráló, ha beindítják. A kollégám vette fel a szó szerint első darálást.
Még egy fagylaltos dobozba hullik az őrlemény, de a valódi működési módja szerint közvetlen a szűrőbe fog darálni, amit egy állítható adapterrel kell mágnesesen feltapasztani a daráló aljára. (Ez az adapter egyben a szűrőmagasító funkcióját is betölti, tehát lehet utána bűvészkedni az őrleménnyel anélkül, hogy bárhová át kéne önteni.) De mivel a daráló fej tiszta koracél, ehhez nem tapad a mágnes. Kell még egy vasgyűrű az aljára, ami áthidalja ezt a problémát.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Kösz a lehetőséget, én is úgy gondolom, akkor hasznos egy kritika, ha semleges és elfogulatlan. A K10 egy elég nagy kihívás, az azért egy csúcsmodell.
Ennek a darálónak a használata nem biztos, hogy a legkényelmesebb (bár ecsetelésre nyilván legfeljebb az esetleges takarításnál lesz szükség), de ezt ellensúlyoznia kéne más előnyöknek, például íz presszónál és filternél, vagy a könnyen és gyorsan elvégezhető totális kávémentesítés lehetősége, stb.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Ez a daráló a teljes átjárhatósága miatt éppen abban nyerő, hogy egészen minimális kávé marad benne darálás után. Pangó őrlemény pedig semmiképpen nincs, mert nincs hova. Viszont van vele egy kis kényelmetlenség, ami a külső kés forgatásából adódik, és elkerülhetetlen. Az, hogy bizonyos fordulatszám felett a centrifugális erő miatt itt feltapad a kávé a külső kés falára. Tehát ahhoz, hogy teljesen kiürüljön, kétszer - háromszor rá kell indítani. Ennyi összesen. Ez most manuálisan megy pl. a fedél emelgetésvélel, de ha tényleg termék lesz, ott nem gpond egy egyszerű áramkörrel ezt automatizálni.
Az eddigi kisérleti példányból leszűrt tapasztalat szerint a presszó igényli a magasabb fordulatot, tehát ez a jelenség pont ott fordul elő. A filterkávénál jobb a kézidarálós sebesség, ott erre sincs szükség. -
hifis50
csendes tag
válasz Surda- #41900 üzenetére
Nekem az jött be, hogy kiveszed a rugót, és hajlítasz bele még 3 törést. (A meglévő egyenes szakaszok felénél.) A meglévő hajlításokat pedig kicsit visszább görbíted. Így kevésbé ugrik ki a drót a nútból, be lehet játszani úgy, hogy kézzel kellemesen kiugrasztható a szűrő, de magától nem esik ki.
[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz Keresztapper #42076 üzenetére
Ez nagyon érdekes megoldás. Tudsz erről fényképet mutatni, hogy hogyan működik, vagy még nem publikus?
-
hifis50
csendes tag
Nyilván kíváncsiságból rákerestem erre a Lamborghini kávégép cégre, amiből az látszik, hogy a Sanremo nevű kávégépgyártó 2 modellje kapható Tonino Lamborghini címkével is ellátva. Valószínű a Tonino Lamborghini néven futó dizájncég dologozott be a formatervbe. Amúgy nem ezek a Sanremo csúcsgépei. Lehet La Pavoni podos gépet is találni ugyanilyen címkével. Úgyhogy a név mögött semmi különös, de azért jól hangzik. (Ezek persze csak a száraz technikai konkrétumok, nyilván semmi közük ahhoz, hogy a szóba hozott kávézóban milyen a kávé.)
-
hifis50
csendes tag
válasz paljoc #42999 üzenetére
Kösz a gratulációt! Ez egy nagyon villám próba volt, de ehhez képest egész jól eltrafáltuk a finomságot. (Pláne hogy szimplák készültek.)
Én is úgy éreztem, hogy a Combat élénkebb ízeket adott. Az yrgának a jellegzetessége mind illatban, mind ízben kézzelfoghatóbb volt. De egy citromosabb környezetben, tehát hogy ezt ki hogy veszi, az kérdés. -
hifis50
csendes tag
válasz fragola.6035 #43440 üzenetére
A Compak K10 kése a Mazzer Robur egyfázisú változatának a késéhez áll közelebb. A daráló részek egyformák, csak a Mazzer külső kése "vastagabb húsú", 3mm-el nagyobb.
-
hifis50
csendes tag
válasz fragola.6035 #43468 üzenetére
Szerintem nem, csak a mérete (átmérő, vastagság). Eredeti Mazzer kést gond nélkül lehet vásárolni, eredeti Compakot viszont nekünk nem sikerült, sem a gyártól, sem bárkitől.
Egyébként a HB-n sokat foglalkoztak a két cég késeinek hasonlítgatásával, én is ott olvastam erről.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
Nehéz röviden, pár szóban elmagyarázni egy kezdő kávézónak, hogy miért fontos a daráló, ezért születnek ezek a változatos hasonlatok, amikből azért nem feltétlenül derül ki egyből, miről is van szó. Bár semmi újat nem mondok, de műszaki magyarázattal azért mégis kézzelfoghatóbb a dolog.
A kávépogácsa a szűrőben nem más mint egy magunk gyártotta szelep. Azért csináljuk, hogy egy 9 baros víznyomással érkező vízáramot kb 25 másodpercig engedve kb. 30ml víz follyon ki a rendszerből. Első blikkre nem mindenkinek látszik, hogy ez egy baromi szigorú és kényes feltétel rendszer. Egyrészt a 9bar nagyon nagy nyomás, ha mondjuk ennyi lenne a vízhálózatunkban, és csőtörésünk lenne, ez szétszedné a falat is. Másrészt ha mondjuk ezt a szituációt egy csőbe helyezett dűznivel akarjuk összehozni, ott századmilliméterekkel kellene a lyukátmérővel játszani, hogy megkapjuk a kívánt értékeket. Tehát esélytelen azt mondani az esztergályosnak, hogy fúrjon valamekkora lukat a dűznibe, szinte nulla, az esély, hogy eltrafálja a helyes értéket.
Ezt a spéci szelepet tehát mi gyártjuk a darálóval, és elég kicsi felbontással kell tudnunk változtatni az őrlemény szemcseméretén, hogy belőjük a megfelelő értékre. És még ez sem mindig elég, számít hogy rakjuk a szűrőbe, mennyire keverjük el hogy homogén legyen, stb. Tehát egy elegendően jó daráló nélkül nincs szelep a rendszerben, így ami kijön, az végül is folyadék, de nem biztos, hogy kávé. -
hifis50
csendes tag
Azért gond ez a kotyogás, mert az asszimerikus egy szem leszorító - rögzítő csavar így tényleg félrenyomhatja a kést. Egy kész konstrukción javítani nem könnyű, pláne úgy, hogy ne bolygassuk az eredeti állapotot.
Basszus, ahogy írtam, hogy miben maradtunk Parcival a lehetséges javításra, beugrott az igazi megoldás. -
hifis50
csendes tag
Csak hittem, hogy megvan, de mégsem annyira egyszerű.
Nem akarom fárasztani a társulatot, tehát át lehet ugrani az alábbi hosszadalmas magyarázatot, de arról van szó, hogy a legegyszerűbbnek az tűnt a javításra, hogy egy sűrű fogazású gyűrűt lehet a fejbe becsavarozni meglévő rögzítőcsavarok alá, és így nem menetes csavarral rögzítenénk a finomállító tagot, hanem csak a fogak közé ereszthető tüskével akasztással. Ez ugyan nem fokozatmentes állítás, de elég sűrű fogazással, amit a nagy átmérő lehetővé tesz, ez nem jelent visszalépést. A bajom csak az ezzel a megoldással, hogy amíg nem darál a készülék, ez tényleg nem húzza félre a menetes tagot. De mivel nagyon külpontos az akasztás, mikor darál, a fellépő elég jelentős fékező erő ugyanúgy félrehúzza az álló külső daráló késgyűrűt. (Talán kevésbé, mintha csavarral félrefeszítem, de valamennyire mégis.)
Tehát egy központosan szimmetrikus akasztás kellene, amiben nincsenek oldalra húzó erők. Így az egyébként körkörösen terhelő kávétörmelék már egy egyenletesebb résméreten keresztül hullana ki kávéporként. Ez úgy összejönne, ha az öntött kúpos fedelet nem csavaroznám össze a menetes alkatrésszel. Azt a négy tengelyszimmetrikusan elhelyezett csavart, amivel most rögzítem a kupolát, tüskékkel kiváltva, kicsit nagyobb lukba ereszteném be a menetes tag tetején lévő lemezbe. Így mindegy, hogy feszül félre a kupola, nem viszi magával a kotyogó állórészt, de akasztani, tehát az elfordulást megakadályozni tudna. Eddig jutottam tegnap, mikor írtam, hogy megvan a megoldás. Ami a bonyodalmat okozza, hogy így viszont máshol kell a házhoz rögtíteni ezt a finomállítást végző alu tetőt. Ez sem lehetetlen, mert erre lehet a korábban említett fogazott gyűrű helyett egy olyan vállakkal rendelkező gyűrűt készíteni, amihez továbbra is fokozatmentesen lehetne egyszerűen lefogni a tetőt. Ezt még ki kell találni, hogyan.
Csak a teljesség kedvéért írom, hogy felmerülhet a hézag, vagyis a kotyogás csökkentése is, mint lehetséges javítás, de a korábbi Combat finomállítás tapasztalata alapján mondom, hogy szerintem nem véletlen, hogy ekkora hézagokat használ a cég. Ekkora átmérőn már könnyen megfogja a szerkezetet a mindenhova bejutó kávépor, ha szűk a hézag.
(Amúgy pont ezért ajánlottam fel Parcinak a segítséget, egyrészt érdekelt, ebben a darálóban mi hogyan van, másrészt tényleg agytorna valami értelmes, kivitelezhető megoldást találni.)[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz Bazsee71 #44473 üzenetére
Használtam Majort, és tényleg előfordul, hogy csak egy fél, negyed ricnit kéne arrébb tekerni, de ehhez elég nehezen jár. Segít ezen, ha a látványa nem zavar, ha egy hosszabb menetes rudat csavarsz a gyári tekerő helyére, vagy egy jól illeszkedő csődarabbal hosszabbítod meg. + 5 - 10cm is sokat számít a forgathatóságban.
-
hifis50
csendes tag
A Strietman nagyon egyszerű felépítése, hogy ugyanis a rézcső a kazán és a fej egyben, továbbá a fűtőszálak a fejet fűtik direktben, azt eredményezik, hogy a gép hőtanilag nagyon pontos és stabil. Tehát piddel annyira jó ebből a szempontból, mint egy akármilyen kihegyezett nagygép. (Sőt még jobb, mert itt a rézcső ugyanakkora hőmérsékletű, mint a víz, tehát a pid nem is relatív hőfokot mutat, hanem a valódit, ami a kávéra megy.)
A Caravelnél nem ennyire direkt a kapcsolat, bár még mindig sokkal jobb, mint egy kazános gépben. De az biztos, hogy a pid itt is elengedhetetlen, ha a hőmérsékletet kézben akarod tartani.
Pidelni a Strietmant a nyitott kazán miatt nagyon könnyű, a Caravelnél azt gondolom, kell egy kicsit ügyeskedni, hogy hogyan, hova helyezd el az érzékelőt. -
hifis50
csendes tag
Ahogy néztem a szerkezetét, a nyitott kazán a fej mögött van, tehát nem nő össze a kettő teljesen, mint a Strietmannál. De ez csak feltételezés (mármint az, hogy itt a fej önállóbb életet él a hőmérsékletét tekintve).
Jövő héten, ha igaz, én is kapok Kávékalmártól egy Caravelt próbára, azon lehet gyakorlatozni, mi merre. -
hifis50
csendes tag
Újabb válasz, mert az előző nem a kérdésedre vonatkozott, félreértettem a dolgot.
Szerintem is itt is a vízbe kell lógatni az érzékelőt, de hol vezeted ki? Nem tudom, van-e luk a fedélen, ahol ki lehet bújtatni. Ha nincs, ki kell fúrni valahol, de azzal az eredetiség csorbul. -
hifis50
csendes tag
Ha már nyitott kazános gép, a Strietman azért kijelölte az irányt. Én barkácsoló kedvű hobbisták figyelmébe ajánlom ezt a diy cuccot. Tökéletes gép a lehető legegyszerűbben, 350 dollárból. Nálunk szerintem kevesebből is kijönne. Szerintem nem lehet vele hibázni. (Tény, hogy gőzölni nem tud.)
LINK[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
A Strietmant nehéz überelni. Azért a kávégép egy sokak által űzött ipar, nehéz ott valami eredetit kitalálni, aminek a mentén érdemes elindulni.
A daráló is csak azért került képbe, mert amikor kezdtem vele foglalkozni, még tényleg nem volt a piacon home baristáknak szánt "high-end", vagyis nagy késekkel működő motoros készülék, és beugrott ez a külső kés forgatása ötlet. Persze kiderült, nem egy sima ügy ez sem. Szerintem valamennyire kivakartam a konstrukciót a nyavajáiból, és vállalható műszaki megoldásokat tartalmaz, de mivel nagyon szordínóban készült, eltelt 3 év, és bedurrant ez a piac is, már nehéz labdába rúgni kívülről. A Kafatek ma a legügyesebb megoldás, ők nem vacakoltak azzal, kúpos vagy síktárcsás legyen, megcsinálták mindkettőt a lehető legegyszerűbben. Ahogy a HB-n olvasom, a baristák meg is veszik előbb - utóbb minkét verziót. -
hifis50
csendes tag
válasz adriankoooo #45542 üzenetére
Igazad van, erre tényleg nagy szükség lenne. De hány kelne el belőle? A mi cégünk keretein belül ez nem menne.
Én csak érdeklődő kívülállóként ugrottam neki a daráló fejlesztésnek, de kávégép fronton vannak itt a fórumon is valódi, tapasztalt szakemberek, őket kéne rávenni, vágjanak ebbe bele.[ Szerkesztve ]
-
hifis50
csendes tag
válasz jveres #46225 üzenetére
Nyilván eü problémák. Egy tikkasztó náthával minden összejött. Ezért arra gondoltam, hogy koffeinmentesre váltok, de aztán eszembe jutott, hogy 7g talán mégse annyira hasba akasztós, mint 15, úgyhogy most itt tartok. Csak ha kötött, és ilyen alacsony a mennyiség, jobban kell ügyeskedni, hogy értékelhető legyen az eredmény. Van, amivel nem is nagyon sikerül.
-
hifis50
csendes tag
válasz fragola.6035 #46619 üzenetére
Bocs, hogy rákérdezek, de csak furdal a kíváncsiság, mi nem stimmel a ceruza tamper talpán? Merthogy nem egy ördöngős eszterga munka egy ilyen talp, mit lehet ezen elrontani? Így ránézésre egy tippem van, hogy a felső felület erősen kúpos, ami a dizájnnak jót tesz, de ha valaki a talpat nyomja tamperelésnél, és nem a nyelet, (például én), itt egy laposabb kialakítás jobban használható. Ezen kívül még az átmérő, az éltompítás és az alsó talpfelület felületi érdessége jöhet szóba, mint hibaforrás. Ezek közül mi nem oké?
-
hifis50
csendes tag
válasz fragola.6035 #46654 üzenetére
Kösz a választ, ez tényleg banális hiba, kár érte, de jobb gyártástechnológiával talán kiküszöbölhető.
Ami a Combatot illeti, ott lehet, hogy a mechanika a ludas, mert sajnos nem jött be az egyszerűbb megoldás, hogy a pontos részegységek eredőjeként a futáspontosság (egytengelyűség) is elegendően pontos lesz. Túl sok alkatrész adja ki az eredő tűrést, így mégis csak be kellett rakni a szerelés közbeni állíthatóságot. (Ezt a fej két részének centírozhatóságával lehet megcsinálni.) Ami példányt láttál, lehet, hogy még nem volt beállítva. (Átalakítva állíthatóra.) De amúgy kösz a dicséretet, bár a valóság csak használat közben derül(ne) ki, de még erre is sort keríthetünk. -
hifis50
csendes tag
A maroktamper téma volt pár napja. Ebből kiderült, hogy az esetenkénti kalibrálása mellett is mennyire praktikus, hasznos eszköz.
Kérdés, lehet-e olyan mechanizmust kitalálni, hogy erre a magasság állításra se legyen szükség. Tehát egyesíteni egy rugós és egy maroktamper előnyeit. Számomra akkor érdekes egy kávés kütyü dolog, ha valami újdonságot ki lehet benne találni. Egy ideálisnak mondható tamper azt gondolom, ilyen lehet.
Szóval kezd összeállni (fejben) egy olyan szerkezet, hogy a marokrész felfekszik a szűrő peremén, de a tamper talp, ami dugattyúként működik, ekkor még "fel van húzva", tehát felső holtponti helyzetében a kávéőrlemény felett van. Ha ekkor "kioldom" az előfeszített dugattyú aretálását, az lenyomul addig, amíg adott erővel a tömörített kávé meg nem állítja. Ennyi az egész. Adott erővel tamperol, és a marokrész felfekvése biztosítja, hogy ne legyen ferdén tömörítve. Mivel a tömörített kávé felszínének szintkülömbsége max. pár miliméter, egy kellően lapos karakterisztikájú rugóval ez a szerkezet érzéketlen a tömörítendő kávé mennyiségére, tehát nincs mit állítani rajta.
Ebben a mechanizmusban a nehézséget az okozza, hogy az idétlen és működésképtelen lenne, ha a dugattyút (vagyis a tampertalpat) a rugó szabadon kilökné. Tehát a dugattyú mozgása fékezett kell hogy legyen, valahogy úgy kéne lesüllyednie, mint ahogy a lemezjátszó hangszedője süllyed le a lemezre. Na erre a fékezett mozgásra van egy ötletem, ami miatt kedvet érzek arra, hogy megpróbáljak egy ilyen tampert összehozni.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- LEGO klub
- BestBuy topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Visszavonta az Intel és a Qualcomm Huawei-hez kiadott exportlicencét az USA
- Helldivers 2 (PC, PS5)
- Háztartási gépek
- Modern monitorokra köthető 3dfx Voodoo kártya a fészerből
- Videós, mozgóképes topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest