-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
fragola.6035
aktív tag
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
djboris #71740 üzenetére
Mert pl. a Mythosról azt mondja, hogy jó őrlő, a Mazzer pedig szar, pedig a mazzer műszakilag kiváló, a Mythos pedig eléggé kérdéses.
A benne lévő 50 dolláros kés alapján ítél meg egy 2-3 ezer dolláros gépet. Nem azt mondja, hogy a Mazzer kése nem jó, hanem a Mazzer nem jó. És olyan kávés celebek mondják ezt, akiknek a műszaki érzékük még nullánál is is alacsonyabb, de mivel a kávés társadalom nagy részének is, ezért jól be is nyalják.mert mondaná azt valamelyik, hogy a Mazzer ZM kés, a 40 dolláros árát meghazudtolva nagyon jó, csak a Mazzer mérnököknek eszükbe juthatna már az az 1 dolláros bekerülési költségű fejlesztés, hogy 1.5-es helyett talán 1-es menetemelkedésű állítógyűrűt kellene csinálni a klasszik darálókba.
És most ezt nem az EK ellen mondom, mert nagyon szeretnék egy EK-t, ami még szerintem éri is az árát, ellentétben a simonellivel.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán #71763 üzenetére
Nálad magasabb minőséget előállító pörkölőknek erről más a véleménye. Kontaktban vagyok a Mahlkönig UK-val pl. és nem mosolyognak. Pont ellenkezőleg.
Egyébként 3-6 század eltérést, amit a Mahlkönig elkövet, már egy Mazzer SJ-n is érzékszervileg érezhető változást lehet tapasztalni. Persze nem mindenki érzi, de attól még van, mint a Holdnak is van másik oldala.https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán #71874 üzenetére
A főorsó szerintem max. 1, estleg 2 szátadot mozdulhat, ha ennél több, akkor ott nagy a baj.
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán #71892 üzenetére
Pár hete pont gépeket méregettünk. Itt azt mondták a szakik, hogy 2 századnál nagyobb nem lehet.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán #71894 üzenetére
Voltak a korai EK-k, amik tényleg nem voltak alkalmasak szabályozás nélkül presszóra. Aztán változtattak a késen, ami már használható volt, de továbbra is ütött rendesen a forgórész, 5-10 századot. szerintem ez nagyon sok.
Aztán a mostani EK-k, aminek alu forgórésze van, már elég jók, 3 század van mindegyikben. Mellesleg egy Mazzer simán 1 század alatti, ha még gyári az összeszerelés, ha szét volt szedve, akkor kuka.Nem mindenki hisz a szabályozásban, van itt EK tulaj, aki nem hisz benne és boldogan használja 5 százados ütéssel is. Aki hiszi megcsinálja, aki nem hiszi az nem.
A filctollazás pedig kb. kőbunkó kategória.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
meander #71903 üzenetére
Nem olyan nagy mutatvány ez az EK szabályozás esztergán, csak át kell látni, tudni kell, hogy mit akarunk, mi mivel legyen mrőleges.
De ez a mérés amit itt a Titusz csinál, ez teljesen f@szság, minden sebből vérzik.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Bazsee71 #71941 üzenetére
Erről mi a véleményed? (daráló fórum).
"Tudja vki h ki gyartja azt a flat burr.t amelyiken kis bogyos dudorok vannak?"
"E61-hez beszereztem termometert, valakinek tapasztalat a cooling flush-al? Marmint cooling flush-al beallitom a kivant homersekletet es utanna rogton brew, vagy varok hogy a nyomas ujra felepuljon mondjuk egy cycle-t?"
Mert szerintem legalja.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
djboris #71951 üzenetére
Az idegen szavak azért épülnek be, mert egy területen népek keverednek és azért épülnek be, mert egyre szélesebb körben használják.
Ha én azt mondom 100 embernek, hogy igyunk meg egy batch brew-t, valószínű, hogy 99,5 nem tudja, hogy miről van szó. Kávézó árlapján a brew szerintem ultra ciki.https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
paramparya #71955 üzenetére
Nagyjából egyet is értek.
Bár ezerkettőből nincs kétfogásos menü, de háromezerből van nagy lapátnyi érlelt angus.
Ezeket viszont nem értem:
80%-ban külföldiek tartják el az ilyen helyeket, és a magyarok 99%-a aki megengedi magának és igényli is szintén tud angolul.
belvárosi hűvös srácok[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
paramparya #71961 üzenetére
Azt azért tudd, hogy pl. a számítógépet computernek hívták legalább 15 évig a magyar nyelvben is, ma már elég hülyén hangzik.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
djboris #72122 üzenetére
Scott Rao nélkül is tudjuk, hogy nincs tökéletes és nincs két egyforma eloszlás a szűrőben, a tökéletes vízterítés is várat még magára, ezért azt gondolom, hogy a Decent féle előre programozott profiloknak még nagyon nincs itt az ideje.
A manuális gépekben hiszek, mint a Mina vagy a Slayer. Nagy (fém)tömeg a hőmérséklet stabilitásért, mechanikus tűszelepek/fúvókák a flow beállítására.
Hogy van-e szükség az egész shot alatt flow szabályozásra, ezt én nem tudom, de szerintem nincs. Csak a nyomás felépülésének lassításánál van jelentősége, utána már a beállított 9 bár nyomás határozza meg az átfolyást.
Ipari (kávézói) felhasználásnál a Slayernél használt két lépcsős rendszernél bonyolultabb rendszereknek szerintem semmi haszna nincs. Nem beszélve arról, hogy az eléggé elmaradott darálókés gyártás miatt még mindig az őrlemény minőségnek van a legnagyobb jelentősége.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Deadzone41 #72543 üzenetére
A felgőzölt cukros tej szerintem nagyon jó, csak nem kávéba.
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
qvik27 #72734 üzenetére
Mert valószínű, hogy észrevehető változást nem hoz. Aztán drága is egy ilyen értékű géphez képest.
Ugrik a garancia, ami egy Gaggia Classicnál nem nagyon számít, de ennél a gépnél ki tudja. Aztán később szervizbe viszi és elhajtják a francba a pimpelt géppel.
Az is kérdés, hogy ki tenné bele az opv-t. Itt a fórumos szerelők biztosan nem vállalják.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
qvik27 #72737 üzenetére
Igen, először kellene egy aránylag hőstabil gép. Aztán egy valamilyen vízterítés. El kellene takarítani a nyomásfokozót és kellene egy jó tamper. Ha ezek megvannak, akkor mehet a tuningolás.
Most adott egy 50-60 ezer Ft-os kommersz kávégép, amin lehet vitatkozni, hogy eléri-e a belépőszintet. Most ezen bármit tuningolok, vagy beépítek 10-15e. Ft árú cuccot, az értéke jó, ha eléri a 20e. Ft-ot. Azt a gépet ha kihozod a Media Marktból, onnantól kezdve lényegében értéktelen, eladhatatlan. Innentől kezdve nincs értelme pimpelésről beszélni. És akkor most nem leszóltam a kereskedelmi gépeket, hanem csak a hobbista szeméből nézem.
Itt aztán el lehet gondolkodni, hogy veszünk egy bolti gépet 50 ezerért, vagy veszünk szép használt alap Classicot 65-ért szzs fórumtárstól, vagy bárkitől. Mert amit egy Classicba beépítünk tuningot, az kb. ugyanannyival növeli a használtpiaci árát.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035 #72738 üzenetére
Eladó egy San Marco SM 95/A daráló. 83 mm-es kések, stb.. Ára: 60e. Ft. Részletek itt.
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035 #72739 üzenetére
Elkelt, köszönöm az érdeklődést!
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
soldier2 #72747 üzenetére
Nem fejtem ki, de van itt pár 83-as daráló és egy se töltődik. Mondjuk szenet nem darálok, de nálam pl. az EVO kés se sztatikus.
Vagy van itt ez az SM 95, többféle késsel próbáltam tegnap, de egyikkel se töltődött, pedig púdert is daráltam vele.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
Eladó Gaggia Classic. Részletek itt.
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Bazsee71 #72925 üzenetére
Megcélzott egy szűk közönséget, amivel tud azonosulni. Ebbe belefér a zablé is. Nincs ezzel semmi baj, én is olyanra formálnám a vállalkozásomat, amit magam is el tudok fogadni. pl. én sem vállalok pidet G. Evoba, pedig pénzt keresnék vele, stb.
Hogy majd megél-e ebből a szűk rétegből, az majd kiderül. Lehet Bp.en nem is olyan szűk ez a réteg.
Az biztos, hogy az angol nyelven posztolt magyar nyelvű étlappal nem engem célzott meg, hanem akik ezt menőnek tartják. A minőség biztosan stabilan jó lesz. Szerintem jól fog menni, van erre közönség Budapesten és ott vannak a turisták is.https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
paramparya #72935 üzenetére
Egy magyar nyelvű étlap, angol nyelven való kiposztolásáról volt szó, ha nem menne a szövegértés.
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
meander #72967 üzenetére
Szerintem nincs miért fikázni, valószínűleg a legjobb kávézó a városban. A hozzáértés is maximális. Ha a tulaj a vegán vonallal tud azonosulni, akkor azt kell csinálni. Tény, hogy nem a magamfajták vannak megszólítva, de nem is belőlem élnek a kávézók. Szerintem jó hely.
https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
djboris #72994 üzenetére
Ezt nem értem, hogy mitől lenne az fejlődés, ha tehéntej helyett zabtej lenne. Szerintem szar az ízük. Ha mégis lenne, ami esetleg finom, az valószínűleg ízfokozóval vagy mással manipulált.
Ugye a gasztronómiában cukrászatban a növényi "tejszínhab" és "tejszín" a legaljának számít és ez mindig így is fog maradni.https://caffe35.webnode.hu/
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Bazsee71 #73084 üzenetére
Mostanában Cupping brewer-rel filterezek. Finomabbakat csinálok vele, mint a Kalitával, bár nem olyan tiszta az ital, néha átszűröm még V60-nal. Csak egy jó daráló és 100 fokos víz kell hozzá.
20/330-tól már nagyon jól használható, de 15/250-nel is jó.[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Medence topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Diablo IV
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mini-ITX
- Milyen okostelefont vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...