-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Deadzone41
őstag
válasz 2007ath #67793 üzenetére
a szimplát vsz felejtsd el, szokj hozzá a dupla adagokhoz. LM strada, VST, IMS ezek jók, a gyári kosárhoz képest jelentős előrelépés. 58-nál nagyobb tamper varló ezekhez, pl innen. Alumínium is maradhat, ha nincs aluparád, de ha cseréled 4 lyukúra cseréld. a nyitott szűrőtartó jó gyakorló eszköz, ha bizonytalan vagy a helyes örlemény előkészítésben.
-
Deadzone41
őstag
válasz fragola.6035 #68858 üzenetére
filter pörivel is működik a presszó, főleg egy ek-val. engedd hosszabbra, lefolyási idő meg mehet extrém tartományokba, (1perc+) elmondások alapján.
-
Deadzone41
őstag
válasz Bazsee71 #70761 üzenetére
Szerintem a kávézókban se túl célszerű a két kifejezés használata, csak kötelezően megmaradt. Teszem azt az örlő be van lőve egy optimális lefolyásra, mondjuk 1:2 arányra, ha a vendég odajön, hogy ő ristretto-t szeretne, akkor vagy örlőt kéne neki állítani, vagy kap egy allul oldott valamit. Ha jól tudom ezt a kérdést úgy zárják rövidre a baristák, hogy ha valaki ristretto-t kér, a sötét pörkölésből kap, mert az valszeg amúgy is arra van állítva.
[ Szerkesztve ]
-
-
Deadzone41
őstag
válasz tomspice72 #71054 üzenetére
csak egy nespresso kapszulában van 5g kávé, ami egy 15-19g os adagokhoz szokott embernek a fél fogára sem elég
-
Deadzone41
őstag
gőzölés közben irreleváns a rézcső, mert nem megy a pumpa, nem töltődik újra a bojler.
termosztáttal úgy kell gőzölni, hogy kitapasztalod mikor kapcsol le, majd felfűtéskor nézed piden a hőt, és kb 10 fokkal kapcsolás előtt elkezdesz gőzölni, akkor nem fog lekapcsolni a termosztát, és fűt végig gőzölés közben. -
Deadzone41
őstag
válasz Peti...(16v) #71501 üzenetére
Ha ez a mentalitás menne mindenhol, a két kockacukros, kicsi tejhabos olasz ristrettonál tartanánk még mindig. El kell fogadni, hogy ez a specialty egy elég dinamikusan fejlődő valami, változó trendekkel, néhol vakvágányokkal, aztán mindenki ott húzza meg a lélektani határát a kísérletezésben és útkeresésben, ahol szeretné.
-
Deadzone41
őstag
szerintem nem kell senkit megvédened, hogy mit tett le a kávés asztalra. Én a kiakadásra reagáltam, ha valaki elégedett a cuccaival, elégedett a kávékkal amit iszik, meg a akar állni a szinten ahol van, attól még nem kell felvenni a fejlődés és újdonság ellenes attitűdöt. nem azért van a fórum, hogy fejlődjön a közös tudás? áljunk meg a norda, mazzer, gaggia kombó mindenre elég szinten, és akadjunk ki, ha valaki tds-ről, designer vízről és hasonlókról kezd el diskurálni?
-
Deadzone41
őstag
válasz Peti...(16v) #71507 üzenetére
Azért azt látni kell, hogy pl ezek a nagy mazzerek nem specalty szemlélettel lettek tervezve, hanem még az olasz presszóból jöttek. Nem azt fizeted meg bennük, hogy űber szemcse eloszlást produkálnak, hanem hogy gyorsak, és elpusztíthatatlanok. Aztán javítsatok ki, ha tévedek. Ettől függetlenül jól beállítva, szerintem biztos lehet velük specialty alapanyagból is finomat főzni az EK már a kimaxolása a témának.
Nekem a magnézium erős rázással egyből feloldódok a törzsoldatban.
-
Deadzone41
őstag
válasz Peti...(16v) #71530 üzenetére
ne így mérd, ennél bonyolultabb a kémiája, hogy 20mg-ot beleraksz, és akkor 20mg-al több magnézium lesz benne. [link] itt le van írva pontosan, kell csinálni egy törzs oldatot, desztvíz, vagy RO víz segítségével az itt leírt arányokkal. Ezek itt úgy vannak kiszámolva, hogy ha mondjuk 980g vízhez 20g magnézium oldatot teszel, akkor 20mg/l-el növelted a beltartalmát. Tehát 1kg vízhez kell mindig arányosítani.
Parci: Nem mondtál nekem ellent, csak pontosítottad. Valóban gyakorlatilag a késprofilon múlik minden. Ha nagyon akarna, biztos a mazzer is tudna jobb profilú kést gyártani, ha más nem, másolhatná a mahlkoenig-et. Az olaszok gátjait valahogy nem törte át az új hullám. Ott van pl az ssp SJ kés, sokkal jobb, mint a gyári. Biztos, hogy mazzer is tudna ilyet gyártani, mégis sem teszi, aztán ezen lehet elmélkedni, hogy miért így van.
[ Szerkesztve ]
-
Deadzone41
őstag
válasz Peti...(16v) #71533 üzenetére
Kisállat boltokban érdeklődj, vannak akik árulnak kimérve RO-t. A bolti ioncseréltekkel nem biztos, hogy érdemes kísérletezni, mert nátrium lehet bennük bőven.vagy ez ami tuti jó
Röviden:
1.38g Szódabikarbóna 1L vízben oldva, ez lesz a puffer koncentrátum
10.14g Keserű só szintén 1L vízben, ez lesz a magnéziumunk.ezeket a koncentrátumokat kevered a sómentes vizedbe pl. egy recept:
Recipe 4 - Barista Hustle Water Recipe
48.8g puffer
19.4g Mg
931.8g sómentes vízHa csak nordát akarsz tuningolni, akkor ahhoz már puffer-t nem feltétlen kell hozzá adni, csak magnéziumot, de ott összkeménységnél számolni kell a benne lévő kálcium és magnézium tartalommal. Kísérletezni kell.
Parci: Én boldog vagyok az ssp késsel, a gyárinál sokkal jobbnak érzem, és finom, édes filtereket is tudtam már vele csinálni. Sajnos sok review-t nem találni róla. Laliról tudok, hogy neki nem jött be és a gyári k30 kést jobbnak tartja. Az SJ nagy deffektje még, hogy nagy a menet emelkedése, úgyhogy ezekkel a késekkel hangyafasznyikat kell tekergetni a tárcsán, és ragasztani kell rá sűrűbb skálát.
Valszeg sosem lesz EK-m, így nálam itt a határ .fragola.6035: Akkor lehet tényleg félreérthetően fogalmaztam, mert én is így gondolom
[ Szerkesztve ]
-
Deadzone41
őstag
hát mihez képest horror a 60e. meg lehet venni a piros csoda bevonat nélkül is, akkor valamivel kedvezőbb az ár. Sajnos nagyon nehéz objektív rangsort állítani az örlők közt, kicsit olyan ez mint a hifi, trendek jönnek-mennek. Igazából senkinek sincs lehetősége, ambíciója ezeket a szóba jövő örlőket egymás mellett kontrolláltan összehasonlítani, ne adj isten megmérni, valamilyen szisztéma mentén, így maradnak az empírikus tapasztalatok egy-egy ember egy-egy élménye alapján, anekdoták és hasonló kapaszkodók.
-
Deadzone41
őstag
-
Deadzone41
őstag
amivel filtert lehet mérni, már 10e környékén kapható [link] illetve biztos lehet vele preszót is mérni, ha felhigítod, majd viszaszámolsz
meander: hát vannak néha ilyen anomáliák. a savak elvileg már hamar kioldódnak, így azt nem nagyon tudjuk befolyásolni, hogy bele kerül-e a főzetbe, csak ezeket tudjuk balanszolni édességgel.
-
Deadzone41
őstag
A problémát én abban látom, hogy a mérhetetlen cinizmus amivel kezelitek(ed) a más véleményt, teljesen ellehetleníti az értelmes párbeszédet. dogmatikus, messiásvárós? Szerintem a "szakma" pont hogy nem a voodoo irányába tart, hanem a tudomány, a szisztémás probléma kezelés felé.
btw. attól nem lesz rosszabb számodra a mazzered, hogy valaki egy cikkben leírta, hogy van jobb (örlemény minőségben, mielőtt a gépészmérnökök félreértenek) . Nekem is az van, és nem fáj. Sőt, még azt is el tudom fogadni, hogy aki megtapasztalt egy jobb örlőt, nem menne már vissza.
And06 "hype, áltudomány, fellengzés, fingfűrészelés" Ok ez is egy vélemény, de vitatkozz valamelyik állításával inkább -te nem így tapasztaltad, a te kísérleteid nem ide vezettek, te nem ezt mérted, stb. mert ezzel így nem vagyunk előrébb.
1, vannak akiknek ez a szakmája, és még ciket is írnak róla. Lássuk be, az otthoni preszózgatás eléggé kis szubkultúra, szólhat ez a baristákak is.
2, ez a lényeg, ennek örülünk
3, senki nem írt olyat, hogy öntögesd ki a kávét 20-asával, viszont ha valaki megteszi helyetted, és leírja a tapasztalatait cikk formájában, inkább örülj, lehet tud valami konstruktívat mondani számodra, amitől holnap jobb kávét főzöl. -
Deadzone41
őstag
válasz Daneeka #71709 üzenetére
Az édességet úgy kell elképzelni, hogy balanszban vannak az alap ízek, mint édes, keserű, savanyú, sós. Nem ugrik ki semmi zavaró irányba. Persze édes irányba zavaróan sose fog kiugrani. A száraz feldolgozásnak ehhez nincs köze, bár jellemzően ezek édesebb kávék, itt az a lényeg, hogy a gyümölcsöt rárohaszták a magra, ettől kap egy fermentált ízt, mint mondjuk a sajtok. A kávéban lévő édesség inkább a pörkölésnél képződik, gondolom az összetettebb szénhidrátok átalakulnak cukrokká, a cukrok meg a fehérjékkel reakcióba lépnek, ez a maillard reakció.
tehát a zöld kávé szopogatása közben sok jóra ne számíts a gyümölcse amúgy finom, ebből teát is főznek, ez a cascara.
-
Deadzone41
őstag
válasz mézespálinka #71751 üzenetére
Szerintem ne izguld túl a kérdést. Az otthoni pörkölés sok sebből vérzik:
-általában nem tudsz mintákat kivenni folyamat közben, amit későb cuppingolva megállapíthatnád melyik szinten oké a kávé
-nincs normális visszajelzésed a hőmérsékletről, nem tudsz megismételni egy profilt
-a környezet hőmérséklete nagyban befojásolja az eredményt
-a legnagyobb gond, hogy nem kapsz sehol normális alapanyagot, csak ilyen raktárak aljáról összesöpört past crop valamiket, amiket már csak így tudnak eladni. Persze lehet szerencsével járni, ha kunyerálsz zöldért nagyobb pörkölőktől.
-ha hozzájutsz valami jó, és drága alapanyaghoz, akkor meg azon fogsz gondolkodni, hogy mennyi potencia lehet még benne, normálisan profilozva és nagy dobos gépen lepörkölve.
-lehet sprórolsz vele némi pénzt, hogy olcsóbb a kávé, de számold bele a te idődet is, a kávé súlyvesztését és az esetleges kiöntött, rontott pöriket.Szóval én ezek miatt engedtem el a dolgot. Persze lehet otthoni jó móka, meg a kézművesség élvezete is benne van, csak az előbb említettek miatt ne izguld túl a dolgot, hogy melyik gépet veszed, szerintem.
-
Deadzone41
őstag
Elismerem, hogy megvan a maga bája, én is csináltam évekig.
A genébe pont, hogy a hőmérséklet szabájzását utáltam. Nem a babok hőmérsékletét méri, hanem valamit kalkulál a kijővő levegő hőjéből, pontosan nem tudom. Felvűt 5 fokot, majd droppol 5-öt, elég nagy a hőingása. Többen pimpelik a szabájzását, láttam már wireless hőmérőt is beéptve a dobba. ebbe már nem mentem bele.
A főzésben is zavaróan sok változó van, engem idegesített, hogy a pörkölésem is egy volt köztük. -
Deadzone41
őstag
válasz Kávé Kálmán #71763 üzenetére
A Mahlkönignél nem tudom mit csinálnak, de hogy ne számítana az örlő szabájzása az eléggé merész kijelentés. Ahogy hallom vannak EK-k amikkel gyárilag nem lehet presso finomságok őrölni, mert ferdén összeérnek a kések... hg1 kését lehet tologatják a babok, de meglepődnék, ha egy komolyabb motoros síktárcsás, vagy akár kúpos gép kését is tologatnák.
-
Deadzone41
őstag
-
Deadzone41
őstag
válasz Kávé Kálmán #71877 üzenetére
Biztos jó ötlet a késeket összereszelve próbálgatni belőni a párhuzamot? Nekem nem hangzik jó ötletnek. A százados eltérések valós, érdemi, ízekre gyakorolt hatásán valóban lehet vitázni, de én úgy gondolom a biztos az, ha a lehető legpontosabb az örlő. Ezzel is kizárunk egy hibalehetőséget a rendszerből.
-
Deadzone41
őstag
válasz cotagg #71908 üzenetére
bolti ion cseréltek nem a legjobbak, mert jó eséllyel nátriumra vannak benne cserélve a vízkövet képző sók. próbálkozz a helyi kisállat boltokban, hátha árulnak RO vizet kimérve.
Parci: hívhatnák EK lungo-nak is, de akkor is külföldiül lenne, bár kétségtelenül hagyománytisztelőbb és sznob mentesebb.
[ Szerkesztve ]
-
Deadzone41
őstag
-
Deadzone41
őstag
válasz cotagg #71920 üzenetére
Tegyük hozzá, hogy az, hogy a kationos gyantával ioncserélt víz nem jó, csak az én elméletem. Nem tudom mennyire befojásolja az ízeket, valamint élettanilag hogy hat. Létezik a kevert ágyas gyantás ioncserélés is, ami valszeg egy drágább eljárás, és ez nem ad hozzá semmit a vízhez, csak kiveszi belőle a Ca-t és Mg-t, de a vizek palackjain nem találod meg, hogy hogyan készült. Az angol oldalak erre miért nem figyelmeztetnek, fogalmam sincs .
A legegyszerűbb az, ha valaki kicsit is komolyan gondolja ezt a dolgot, vesz egy RO vízszűrőt 15-50 ezerért, és nincs több műanyag szemét termelés vsz.Parci: Pécsi vagyok, sanjnos nem sűrűn járok Pesti kávézókba, így nem tudom. Gyanítom csak filtereznek velük, vagy csókosoknak húznak vele presszót is.
[ Szerkesztve ]
-
Deadzone41
őstag
ssp major kés Nagyon beindúltak, ez szerintük multifunkci, filter+presszó
-
Deadzone41
őstag
válasz Kávé Kálmán #71998 üzenetére
Ez a pumpa csavarós GC-be is beépíthető lenne? Van publikálható elképzelésed az árával kapcsolatban? Én nem vagyok manuál karos hívő, meg inkább az automatizálás felé irányulok, de amúgy hajrá, jó az ötlet. Az, hogy a mérleggel is komunikál az app, és így van flow visszajelzés is, az elég főnök. Gondolom van némi késés a mért nyomás és a pohárba érkező kávé közti kölcsönösség között, (nem tudom érthető vagyok-e) ezt hogy kezelitek?
-
Deadzone41
őstag
A pihentetés szerintem nem keverendő össze az oxidálással. Miután a kávé le lett pörizve, és be lett zacskózva, jó esetben még nitrogénnel is meg lett töltve, akkor a pihentetése azt jelenti, hogy kiereszti magából a gázogat. Ha kinyitottad a zacskót, onnan kezdve már belép a történetbe az oxidáció is, ahogy írtad, ami szerintem előnyére már nem fog válni.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ford topik
- Netfone
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Bőven 8 GHz felett ketyeg a G.Skill új Trident memóriája
- Politika
- Proxmox VE
- Synology NAS
- Bestbuy játékok
- Megfizethető és viszonylag kompakt ház született a Lian Li-DAN Cases frigyből
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs