-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
válasz rastacsz #119985 üzenetére
Flatként az a méret kerül bele, azt hiszem. Meg is van közben, sworksdesign.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
A 151G kés sajnos nem lesz jó presszóra. Jöhet az F. Egyébként elég tiszta ízeket hozott, csak a nyomásmérő kis se mozdult.
Szóval ezt a különleges tételt, a Casino Mocca Keramot az Ode+MP késsel ittam. Száraz feldolgozású kenyai kávé, ilyet nem sűrűn kapni jó minőségben. Filter pörkölés, nekem bejött. Meglepően édes, nem véletlen szerepel az ananász, szamóca, a barack vonal meg a finom savakat írja le jól (szerintem). Első kávé volt, majd még játszom vele, de azért itt is igaz, hogy a jó anyagot elég nehéz elrontani.
lehet hétfőn jön az unifilter is.[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz #98690560 #120045 üzenetére
Szia!
1:2 arányt klasszikus pörkölések esetén lehet jól alkalmazni, szerintem. Tehát jól tetted, hogy feljebb mentél. Ez most itt egy filter pörkölés (nem tudom, hogy te azt vettél-e), én ritkán veszek eszpresszót a Casino Moccától, bár most kíváncsiságból jött pár tétel presszóból is (Yukro már az új, 22 kg-os Probaton készült például).
Szóval én kezdésnek az ilyen kávéknál ezeket szoktam kipróbálni:Blooming espresso
Turbo shot
hosszú előáztatás, majd "normál" lefolyás1:3-1:7 között szoktam tartani a kivonatolást, elkészült italminőségtől függően módosítom ezeket. Nem kell semmi komolyra gondolni, ha például olyan kávé van épp nálam, ahol nem tud elég finomra menni az Ode, akkor csak blooming és turbo shot jöhet szóba, de most itt például még ezzel a hosszú előáztatással is karcoltam alulról a 7 bart, mert nem kér finom őrleményt ez a kávé. Mióta van flow kit, kis túlzással nem ittam még szart, nagyon egyszerű lekezelni vele a hibákat.
Egyébként van sok magyarázó videó, én a Decenttel készülteket keresném, mert ott látsz mindent. Pl.: Turbo Bloom vs Turbo shot on Decent Espresso Machine | Is there any difference?
#120046 koxx: SEP, igen. De csak az app, maga a nyomásmérő nincs meg hozzá, abból csak egy analóg van a gépemen.
Emlékszem, egy időben nagy divat volt az is, hogy már tized fokok mekkora változást hoznak ízben. Szóval én már a fejhőmérőt sem használom, nagyjából megvan, hogy a beállított nyomásértékem esetén mennyit kell hűtőcsapolnom és onnan indítok mindent. Már el is adtam az Y splittert, számomra így szebben mutat a gép. A nyomásmérő fontosabb adatot közöl - szerintem -.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz #98690560 #120059 üzenetére
Casino Mocca után jól meg kell fontolni, hogy mit szerez be az ember Roastopus, Awaken, PY Kenya is kiváló lett, Warda, ilyesmiket érdemes nézni. Vagy a kinti menő nevek, de szerintem ár-értek arányban itthon jobban jársz. Egy April, Manhattan, La Cabra, stb. árban jó adag hype is benne van.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz justgiveup #120083 üzenetére
4/1 - idáig az ihatatlan vezet + egyszer lelőtte magáról a Lelit, 20 perces konyhatakarítás, mert már jó adag nedű a csészében volt De valószínűleg az EPF kéne alulra, én meg csak egy Amazonos papírvágóval gyártom AP szűrőből az alulra való, 58-as korongokat, lehet finomabb papírral kellene próbálkozni. Most ott tartok, hogy a céges Baratza Sette 270Wi-n olyan finomra kell őrölnöm, mint a leghisztisebb koffeinmenteseket (nálam azok viszik a pálmát finomság témában). Ezt a finomságot én az Ode-okkal elő sem tudom állítani egyébként. Remélem, a 151F kés tudni fogja, este cserélem ki a 151G-t, amivel nem lehet eszpresszóni, sajnos, pedig ittam vele pár nagyon tiszta italt.
Mondjuk én szeretem, ha összeáll, de valóban, ez a syrup rain, ami jön vele. Ez volt az első kávé vele tegnap este, dokumentáltam a prepet is. Engem már azzal megvettek, ahogy a tamper siklik benne, tényleg elképesztő munka. Egy darabból van az egész, el se merem képzelni, hogy mennyi fém kellett ehhez, mire a fél kilós végeredmény megszületett. Szóval fél kiló...azért egy jó 20-30 percet rajta lehet hagyni a gépen. Legalábbis a céges kis Leliten.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
Ez volt még egy indok magamnak: ilyen nyersanyag és gépóradíjak mellett ez olcsóbb biztosan nem lesz sőt, nem lennék meglepve, ha rövidesen 499, vagy 599 dollár köré mászna az ára.
Na, a videót nem sikerült linkelni. Szóval Unifilter syrup rain.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
Semmilyen mérést, publikációt nem láttam róla, egyáltalán. Azt hiszem, Bazsi is ezt nehezményezte. Pedig ott a fizikus haver, Gagné is. Az is érdekes volt, amit valaki írt tegnap, hogy azzal kezdték a promót, hogy könnyű takarítani. Amúgy ez csak részben igaz: az egyenes fal miatt rohadt nehéz kiimádkozni belőle a pogácsát, meg gondolom az alsó AP papír miatt is tapad rendesen. Mivel még finomabbra kell őrölni, rezeg a léc. Azt már látom, hogy az Ode-ok nem valószínű, hogy használhatók lesznek hozzá, már csak a Majorban bízhatok
TDS mérőm sincs, hogy két shotot egymás után össze lehessen nézni, mondjuk az IMS-sel, VST-vel, meg ezzel, de amit én most így hirtelen érzek és tulajdonképpen ezt is keresem: az a tiszta ízek. Átnyergeltem koffeinmentesre, Kawa El Paraiso, baracklé, mondjuk ez elvileg nagyon csalós kávé, szét is lett fikázva pár helyen, de azért nekem tetszik.
Szóval azt már látom, hogy szép kávékat a 9 baros Leliten nem fogok látni, de otthon a flow kittel szeretném használni, úgyhogy még nem engedtem el a szép lefolyást. Kávékalmár videóján például egészen emészthető a végeredmény. Az a baj, nincs is otthon sötét kávé, amivel tudnék gyakorolni, a jó kis filter anyagaimat meg sajnálom eldarálgatni a lefolyóba.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz hoffman_ #120108 üzenetére
Opcionális, meg EPF kellene alá, szerintem az más papírból van. Meg se próbáltam még AP nélkül alulra, nem akarom, hogy takarítani kelljen a kávét a furatokból. Az F kés úgy tűnik jó lesz, elég finomra tud menni. Este már nem kaveztam, csak egy késcsere utáni beállítós volt.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
Duromina vége elég jól sikerült. Kellett a shim a Baratzába, így 7D álláson sikerült ezt összehozni. Mivel a shim 9 fokozatot jelent, ezért rendes presszót idáig nem tudtam vele csinálni, csak syrup rain, meg mindenféle hosszabb italokat, amiben a kúpos kés nem túl jó - szerintem -. Az F kést még járatom a Majorban otthon, egyelőre ott is azon vagyok, hogy megtaláljam az ideális állást, de úgy néz ki, hogy talán alkalmas lehet az is. Összeérés előtt van egy pont, ahol már épül fel nyomás. Szóval ez megint olyan lesz, mint az Ode+SSP Brew és MP, hogy fixen végálláson tudom használni. Engem nem zavar, egy gonddal kevesebb. Azt is látom már, hogy egy eladó Majorom F késsel biztosan lesz, csak még gyűjtöm a pénzmagot valami 80-98 mm-es síktárcsás, otthoni őrlőre. Brutál nagy, azért szemetel is, hiába az RDT. Szóval elszoktam én már ezektől az ipari őrlőktől, nem igazán jól használható otthonra. A Baratza Sette elkurvított, kevés kényelmesebben használható őrlő létezik annál mondom ezt úgy, hogy nem próbáltam ki az összeset. De a Majornál még az Ode is sokkal kényelmesebb workflowval van megáldva, még eszpresszóra is, pedig nem arra találták ki. Rég volt már iparim, akkor még fiatal voltam gyerek nélkül
Lelit Diana x Baratza Sette 270Wi x Unifilter x CasMo Duromina filter pörkölés. AP papír alulra méretre vágva, 18g kávé, AP papír és a Weber screen (Normcore picivel nagyobb, így az AP papírral már szorul, tehát nem jó). 58,5 Tadamm úgy cuppant bele, hogy már ezért az érzését megérte Kifelé 49,7 gramm.
Közben az is eszembe jutott, amit írtatok tegnap, hogy finomabb őrlés kell neki (alul AP papírral), ezért nem erőltettem a VST-nél sem, mert átszaladt rajta a kávé. Majd várom a visszajelzéseket, hogy mennyire cumi papír nélkül használni, addig nem erőltetem a dolgot, nincs kedvem órákig takarítgatni az eltömődött lyukakat.https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz RetepNyaraB #120141 üzenetére
Azért egy videós dokumentációt megnéznék arról a zéró szemétről Hátha csak én nem tudom használni a karbaőrlősre átalakított gépet. De, ha a tiéd se gyári, akkor a por végig ül a tölcséren belül, plusz az ecsetelgetés, amit írsz is. Számomra ez nem a zéró szemét kategória, azt a Baratza tudja például.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz Bazsee71 #120144 üzenetére
Ja, ezt akartam is kérdezni, hogy kupakot senki nem használ hozzá, mert engem simán leköp a boa Tudtok ajánlani rá valamit?
Hehe, jó ötlet. Mindjárt 2x3 db kell, hogy az összes 98-as SSP késprofilt tudd használni.
Ha jól emlékszem, P100-at is magánszemélynek érdemes venni, mert késár alatt szerepel az érték, szóval a nettón kívül olyan bazi sokat nem kell rá fizetni. Decentnél meg valami más rémlik, ott meg a hardver és a szoftver értékével játszanak, maga a gép talán csak töredéke a végösszegnek, de jó lenne látni egy valid számlát, hogy pontosan hogyan bontják meg a tételeket. Gondolom, céges cucc lenne neked.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz RetepNyaraB #120148 üzenetére
Oké, csak ezt akartam tisztázni. Nem ugyanott van az ingerküszöb. Azért írtam a napokban, hogy én már elkurvultam a Baratzával. Volt nekem dózeres Majorom is, nem emlékszme, hogy ne szerettem volna akkoriban, most meg a tölcséresre is húzom a számat.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz Nutra #120155 üzenetére
Én kimérem előre és picit feljebb állítom a saját mérlegét. Tehát 17,5-re mondjuk 18. Stop gombbal leállítom, ha már zavar az üresjárat. Más megoldás még nem jutott eszembe. De mikor volt fogyás a cégnél, akkor simán a babtartályban volt a kávé, ez persze otthon nem annyira működik.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz weinmaker #120170 üzenetére
Univerzális szilikon kávéőrlő pumpás babtartály - ez lenne az?
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz vicces1 #120195 üzenetére
Most épp jól megszívattam magam, elfelejtettem papírt tenni alulra. Olyan frankón eltömítette a lyuk egy részét a zacc. Beáztattam zsíroldóba, az nem volt jó, fújkáltam, az sem, majd Kalmár tanácsára nekiestem gőzzel, még úgy is 4-5 perc volt, mire kitakarítottam. Szóval én az opcionális EPF-et alulra javítanám kötelezőre. Egy sima kart bármelyik szűrővel azért még mindig kényelmesebb használni.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz RetepNyaraB #120210 üzenetére
Azt mondta a terapeuta, hogy az segít. Egyébként olyan kávét ittam most a CasMo kilós ivós brazilból a Gaggia Minivel, Kinuval és 16g-os VST-vel, hogy talán a heti legjobban eső kávém volt. Lehet nem véletlenül került egy ugyanilyen GM a CasMo HQ-ba is Unifilter se megy fel rá
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz SoundON #120220 üzenetére
Tiszta italokat ittam vele, jó párosítás lesz szerintem brew késekkel készülő hosszú kávékhoz, filter2.1 meg a többi, természetesen filter porkolesekkel. Klasszik vonalra szerintem kevésbé alkalmas én legalábbis nem használnám papír nélkül, az biztos. Ne vegyen senki, pénzkidobás. Mondjuk rohadt jó érzés használni, igazi minőségi cucc. EG1 is gondolom ez a minőségi szint, az is nagyon kéne.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
-
Toobee
veterán
Beugrottam itt vidéken a helyi kávézóba. VA Eagle 2 fejesre pattintottuk fel az Unifiltert. Alul felül papír. Nagyon finom, kerek savakkal készült az CasMo kolu, volt test meg minden ami kell. Előtte ittunk a gyári karral is egyet, az nem volt ennyi komplex és kerek. De itt nüanszokról beszélek, mindkét ital nagyon frankó volt a maga nemében. Szépen össze is állt középre az Uni, crema volt bőven. Csak én szopatom magam ezzel a filter késes marhasággal otthon. Mythosszal őröltünk.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
Le vagyok pajtizva a személyzettel pár helyen Kincsem Kávézó, ha esetleg Kiskunhalason jártok. 450-ért CasMot szerintem nem sok helyen lehet már inni, illetve van saját kávéjuk is, azt Tóth Sanyiék pörkölik. Filterben is ügyesek, arra van egy kis Baratza, meg 2 Mythos a presszóra,
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz Flashback #120303 üzenetére
Ha olyan peremmagasítód van, amit nem kell levenni a tampereléshez, akkor azt nem fogod tudni használni. Lehetne pontosabb a méret, egyébként nem rossz. Bár nekem még mindig fragola régi tampere az etalon, amit persze már nem gyárt.
[ Szerkesztve ]
https://barbieripnk.hu/
-
-
Toobee
veterán
1. Unifilter alul és felül AP papír+screen
2. VST 18g felül AP papír + screen
3. VST 18g alul és felül AP papír+screen
Az alsó papírok méretre vágva.
A flowval szándékosan nem csináltam semmit, 6 órára állítottam, mindegyik pontosan 18 gramm. Leállítani nem sikerült ugyanott őket, mert rosszul emlékeztem az első shot tömegére. Mazzer Major F késsel (átküldtem rajta 1,5 kg körül) bőven besüthető az Unifilter is. Ez marad egyelőre, még gyúrok az SSP-re. Egyszerű CasMo brazillal mentem neki, igazából nagy ízlelésekbe nem is mennék most bele, ez nem arról szólt. Csak az őrleményfinomsággal kapcsolatban szerettem volna egy kis támponthoz jutni.
Balos kép a 2-es, jobbos az 1-es
Ez pedig a 3-as.
A grafikonok számsorrendben.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
válasz Zen42 #120441 üzenetére
Nyomást ne nézz, csak a flowt. Nincs SEP-em, így az az adat nem áll rendelkezésre. Az a 6 baros valójában végig 9-9,5 bar volt, tök klasszik irány, ennek megfelelően nem is funkcionált túl jól CasMo kávéval. Ezt olyan kontextusban kell érteni, hogy mint kávé nagyon finom volt, de ki lehet hozni belőle jobbat is, Nagyon alacsony volt az átfolyás. Ízben a VST papírral és az uni elég közel voltak, de ez nem egy komplex kávé, nem ezzel kóstolnám őket össze, hanem valami filter cuccal. Majd mindjárt elhozom a Flowból a Caballero Geisha-t, azzal szeretnék pár kóstolót.
https://barbieripnk.hu/
-
-
Toobee
veterán
Impresso Etiópia Arsosala részemről nagyon ajánlott. Filtert vegyetek, ha vesztek, hibátlan presszók jönnek le belőle, nem hisztis. A Brazil Chácara Recanto robusztát akartam bontani, de 20-án pörkölték, így azt még pihentetem kicsit.
https://barbieripnk.hu/
-
Toobee
veterán
Ellenben most az Impresso Kenyát iszom, tegnap csak egy gyors kávéra volt idő délután, úgyhogy a Baratzával őröltem. Igazi üres, lapos kávé lett belőle. Na, mondom ez gyorsan ledöglött. Ma reggel újra a MP késes Ode-dal készült, újra vibrál. Szerintem az egyik legjobb kávés befektetésem volt az SSP kés. Nagyon szemezek azzal a 83-as Brew-val, csak már egész jól belaktam a F kést.
https://barbieripnk.hu/
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs