-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
Szerintem ez tulajdonsága a filternek, nem hiba. Cold brew italok közül eddig csak mizudashival készültet ittam, az is inkább egy erős tea szintje. Nyáron kifejezetten jól tud esni.
sz.zs.: Lehet, de a fórumtársak véleménye alapján felesleges, mert értékelhetetlen eredményt ad, nem erre lett kitalálva a gép.
-
Bazsee71
őstag
válasz Surda- #45984 üzenetére
Azt még tegyük hozzá, hogy tipikusan paleo sütemények, mert az a trendi. A soproni Kultúrpresszóban szándékoztam egy desszertet elfogyasztani a kávé után, de csak ilyenek voltak horror áron, így inkább kerestünk egy rendes cukrászdát.
Aztán meg hiába hőbörgünk itt rajta, amíg ennyire divat, és pörög, addig ez sajnos így marad. De nézzük a jó oldalát, így egyre inkább megtérülő dolog az otthoni kávézás. Nekem meg hazafelé egy minőségi cukrászda is útba esik, ahonnan egy hipszter süti árából kettőnknek kétfogásos desszert jut.
-
Bazsee71
őstag
válasz Alvarez81 #46053 üzenetére
Csak magamat tudom ismételni, tudtommal általánosságban a magasabb hőfok adja a kesernyésebb ízt, nyírja ki a savakat, és kölcsönöz olaszosabb, csokisabb ízvilágot egy kávénak (már ha olyan a pörkölés). Azon meg külön csodálkozom, hogy 6 °C eltéréssel mindkét kávé iható volt. Nálam vagy összerántja az arcom, annyira savanyú, vagy már rendesen keserű, ha ennyit eltérek az optimumtól. Kettő között félúton próbáltad? Mert ha éppen ott van a nirvána, akkor tudom csak elképzelni, hogy +/- 3 °C még nem vitte el az italt. Én rézcsöves, PID-es, réz vízterítős, ipari felsőszűrős GC-t használok, egyelőre Reneka szűrővel.
boba06: egy CM800-as is kb. Catler 8030 digi kijelző nélkül, szerintem ezekben mind hasonó/egyforma őrlőmű van. Én akkor már inkább a Graef-et venném 40-ért, 2 év gari van rá itthon. A Fred meg ráadásul fokozatmentes, és vizuálisan is nyomon követhető a beállítás.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz Alvarez81 #46056 üzenetére
Elsőre nálam is megy a nagyolás, de én azt tapasztaltam, hogy a csokis/gyümis vonal nem a hőfokon, hanem már a pörkölésen dől el. Onnantól lehet a hőmérséklettel játszani, hogy savanyúbb vagy keserűbb, de ugyanaz a kávé a hőfoktól nem lesz echte gyümis vagy csokis.
Mert rendben van amit írsz, hogy az újhullámos/gyümölcsös kávék kérnek magasabb hőfokot, a sötétebb pörkölések/olaszos blendek pedig alacsonyabbat, de akkor két különböző pörkölésről beszélünk (persze van kivétel, pl. ilyen lehet a Malabar). -
Bazsee71
őstag
válasz simi.esp.28 #45997 üzenetére
De jó újra ilyen képeket látni, nagyon jó, hogy alávetetted a mikroszkópnak! Rendeléskor kitaláltam, hogy makro objektívvel csinálok pár közelit, de így már nem releváns.
Ma próbáltam ki a 17g-os LM Strada szűrőt, és bizony finomabbra kellett venni az őrleményt a Renekához képest. Renekába 16,5-17g-ot töltöttem, ebbe most 18g ment, de el fog férni 19-20g is a jelenlegi kávéból. Ízekről még nem nyilatkoznék, de kimondottan bejött a végeredmény, pedig még nem volt a helyén sem a hőfok, sem a lefolyás.
Kézbe vettem a gyári duplát, és az LF szimplát, hát...legjobb indulattal is piszkozatnak lehet őket nevezni a Strada-hoz képest.
Csak érdekesség, hogy a mi rendelésünknél évjáratban elég nagy a szórás:
- 7g: 2016.03.22, 2015.07.24
- 14g: 2014.12.05, 2014.12.05
- 17g: 2016.07.26 -
Bazsee71
őstag
válasz Alvarez81 #46066 üzenetére
Azt hiszem értem, hogy mit nem értek. Nem kevered véletlenül a keserűt a savanyúval? Én így jártam, azért merek erre gondolni. Ha így van, akkor helyére kerül minden az írásodban.
adp: a gyors teszt alapján nálam is ez volt a konklúzió. Marad a Reneka, mert ha elkezdek a világos pörkölés felé mocorogni, akkor szerintem kihozhat új ízeket egy adott kávéból, de most egy időre átnyergelek a Strada-ra.
-
Bazsee71
őstag
válasz verti1 #46079 üzenetére
A gyors próba a 17g-os változattal volt. Amiből a Renekába 16,5g ment, abból ebbe 19g (mindkettőnél így hagyott nyomot csapolás után a felsőszűrő csavarja, amiben joltira való tekintettel most jobban ne merüljünk el ).
Párom a tejeskávéját kortyolgatva meg is jegyezte, hogy ez most még jobb, csokisabb, mint a reggeli, ami a Renekával készült (a tapasztalatok alapján inkább a csokis vonalat kedveli).Az alapanyag egyébként saját, popcorn gépes pörkölésű Columbia Ace National Winner/ Cundinamarca (Brando árlistából másolva, fejből nem tudom így ), második reccs kezdetéig tolva.
Szerk.: azt hozzátenném, hogy mindkét szűrővel sikerült jót húznom, és nem eget rengető a különbség, de hozzám az első benyomás alapján közelebb áll a Strada. Állítólag a sima La Marzocco szűrők is hozzák a Strada szintet, érdemes lehet azokból 14g-os és 17g-os változatot is rendelni.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Megosztanám tapasztalatomat a szegedi Kék Elefánt kávézóval kapcsolatban. CM Alfonso volt az őrlőben, az utóbbi idők (főként saját) tapasztalatai alapján kicsit félve kértem ki a duplát. Ami pedig a csészében landolt, azt csekély rutinom fényében is hibátlannak merem nevezni. Fantasztikus volt, de annyira, hogy ha otthon ilyet sikerülne húznom, akkor egy időre letennék az olasz vonalról, ezzel a kávéval biztosan. Extrém édesség, finom savak, és kellő test jellemezte az italt. Semmi bántó mellékízt, hibát nem tudtam benne felfedezni. Csak ajánlani tudom mindenkinek, ha Szegeden jár. Utána párommal még egy forró csokit is megkóstoltunk, szintén erősen ajánlott.
A gépparkot el is felejtettem felmérni, de mintha egy Rocket R58 és egy Fiorenzato F64 lett volna.Innentől kezdve a legnagyobb bánatom, hogy szerintem ezt otthon nem tudnám reprodukálni, hiába a tuning GC és a Major.
adp: Honnan van ez az információ? Pont most akartam egy kolléganővel rendelni...
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #46134 üzenetére
Na, akkor majd ezt is meglessük alkalomadtán.
Kék Elefántban ha jól emlékszem espresso 350,-; doppio 530,-; latte 520,-. Jól gondolom, hogy a jelenlegi gépparkom még alkalmas is lenne CM kávékhoz, csak a tudást kéne hozzá igazítani?
vicces: a közdarabot egyszerűen meg tudod oldani, egy csavaranyára van csak szükséged. Egyébként meglep, hogy mennyit szívsz a darálóddal, máshol nincs velük ennyi gond.
-
Bazsee71
őstag
válasz vicces #46144 üzenetére
Ácsi, én a közdarabot írtam, ami által a kézi csavarbehajtóval tudod hajtani, nem a központosítót. Fiorenzatoról pedig inkább fragolánál érdeklődj, jobban jársz. A Graef-et meg megnézetném valakivel, mert elég kicsi az esélye, hogy két hibás darabot fogj ki. Ha meg csak felhasználói hiba, akkor maradhat is.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz vicces #46150 üzenetére
Hadd védjem meg, mert azért elég erős a Graef-et espressora alkalmatlannak nevezni. Főleg, hogy ezt a fórumot sokan olvassák, és egy ilyen felelőtlen kijelentéssel teljesen félrevezeted őket. Pláne egy Skertonnal szemben, ami viszont tényleg alkalmatlan.
Több, mint fél évig használtam egy 702-est, ami már egy éve szolgált, mire hozzám került. Továbbá vannak itt is és Kávéológián is jópáran, akik megelégedéssel használják.
Szerintem nézesd meg egy hozzáértő személlyel is, mert nagyon kicsi az esélye, hogy kétszer is hibás terméket kapsz. -
Bazsee71
őstag
válasz Deadzone41 #46166 üzenetére
Azért amíg az alapok sem mennek, addig bátor dolog CM-val próbálkozni.
-
Bazsee71
őstag
Pacific koffeinmentessel van valakinek tapasztalata? Lassan fogy, de kipróbálnám rajta a fagyasztást.
Illetve még Costa Rica Tarrazút és Malabart tettem a kosárba, jókat olvasni róluk, és két különböző világ. Esetleg van még valami ami kimondottan ajánlott onnan? Bár többet nagyon nem kellene rendelni, mert elhal mire elfogyasztjuk...a fagyasztó meg kicsi.
-
Bazsee71
őstag
válasz Surda- #46231 üzenetére
Nekem Saeco Incanto de Luxe-om volt, ahhoz képest pl. a Jura E500 elég jól konfigurálható. Előbbin vízhőfok 3 fokozatban, őrlemény mennyisége 3 fokozatban, daráló ~15 fokozatban állítható. Jurán sokkal kisebb és több lépcsőben lehet az őrlemény mennyiségét, a hőfokot, sőt, a vízmennyiséget is belőni. Tisztító programok is sokkal jobbak rajta, azonban a központi egység nem kivehető. Ami viszont nem tetszik, hogy míg a Saecón két kávét kérve kétszer őröl, csapol, addig a Jura ezt egy műveletben, több őrleménnyel és vízzel oldja meg. A kettőből lehetne egy igazán jó kis automatát gyúrni, de így utólag inkább a Jurára voksolnék.
Ezt meg most nem is igazán neked, hanem a kérdezőnek írtam.
Amúgy ahol ennyire van igény, oda jó megoldás egy használt, leszervizelt, egyszerűbb darab. Én anno karácsonyra leptem meg magam az Incantóval, évekig teljesen boldog voltam vele, csak később kapott el a gépszíj. Szüleimnek pedig azóta is tökéletes, szívesen isznak nálam kávét, de reggelente megteszi az automata is, ők nem akarnak pepecselni.
-
Bazsee71
őstag
Én megpróbálkoznék az Expolygonnal, sőt a Cady Trade-del is. A képen látható elem szerintem ugyanaz, ami a szuperautomatám tartálya alatt van. Gondolom valami egyen alkatrész.
-
Bazsee71
őstag
válasz soldier2 #46275 üzenetére
Az utóbbi idők hozzászólásait olvasgatva, jelenlegi árfolyam mellett szerintem is egy Silvia lenne a nyerő, ebből a keretből pedig igencsak fel lehet tuningolni. Latte art pedig french press-szel is mehet.
-
Bazsee71
őstag
Fent van még a doser a Majoron, és automata révén elég problémás a garatot söprögetni, így beszereztem én is egy körtefecskendőt (11-es méret). Semmilyen személyes tapasztalatom és egyéb vizuális élményem nem volt még vele, így nálam nem vált ki undort sem. Viszont így nem illeszkedik a tartály helyére.
Aztán tegnap lett egy fragola-féle 58-as tölcsérem, ma pedig jött az ötlet, hogy hátha...és passzol.
Gábor írta korábban, hogy a 13-as méret a nyerő, nálam egyelőre működőképes a 11-es is. Csak azért döntöttem utóbbi mellett, mert majd azért szeretném esztétikusan eltakarni, de egy darabig most így fog üzemelni.
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #46286 üzenetére
Bocsi, pontatlan voltam, sima 500-as.
-
Bazsee71
őstag
válasz coqito #46295 üzenetére
Jó kis kezdő masina ez.
Itt meg 35e-ért egy elég robosztusnak tűnő daráló, bár nem ismerem a Wega márkát.
Barkácsoló kedvűeknek meg egy félkész ECM Michelangelo 50e-ért.
-
Bazsee71
őstag
válasz mester6 #46302 üzenetére
Ha timer kellene, én inkább ezt az arduino alapú megoldást raknám össze. Az enyémben nem lesz, mert adagonként darálok, a kávé pedig sűrűn cserélődik, magamat ismerve pedig hamar megunnám az időzítő folyamatos beállítását. Illetve ha fent van a babtartály, akkor bárminemű pumpálgatás kilőve, marad a garatseprés. Eddig nagyon tetszik a körtefecskendős megoldás, öröm nézni ahogy egy nyomásra kiköpi a pangó őrleményt.
Szerk.: így az átalakításhoz meg tudtam rendelni a Major E motortakaró lemezét, Danettinél ~5e Ft.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Segítségre lenne szükségem. Most fogom először citromsavazni a GC-t. 1 evőkanál citromsavat feloldok 2 dl vízben, majd a félig teli tartályba töltöm. Felsőszűrőt leszerelem, külön áztatom.
Mikor elindítom a csapolást, akkor hány fokon álljon a PID? Hagyjam kicsit állni az oldatot a kazánban? Gőzcsapon is átfolyassak egy keveset?
-
Bazsee71
őstag
adp, soldier2: Köszönöm a segítséget! Megtörtént a vízkőmentesítés, reggel meglátjuk tapasztalok-e bármi változást.
Holnaptól nálam is indul a fagyasztás, saját megközelítésben. Kemény 440,- forintért vettem 40 db simitózáras tasakot, azok mennek egy befőttes üvegbe. Helyszűke van, nem volt jobb ötletem.
Ex és jelenlegi Mazzer tulajok:
Az őrlő érkezésekor írtam, hogy jól meg volt kenve az állítógyűrű menete, ami rendesen tele is rakódott őrleménnyel. Amennyire tudtam kipucoltam, de mindet nem tudtam lehozni. Espresso tartományban boldogan használtam a gépet, a finom állítgatások közepes erővel mentek. Ma ki akartam próbálni filterhez, hát megértem a megcélzott pozícióba tekerni (1.4->3.5). És ez még hagyján...visszafele konkrétan eszközt kellett keresnem, hogy a kellő nyomatékhoz meglegyen az erőkar, és úgy is szenvedés volt. Egy tiszta menet is ilyen szinten megszorul az őrleménytől, vagy még a kenőanyag kísért? Nekimehetek egy multicsiszoló (aka Dremel) szőrös keféjével? Külföldi fórumokon úgy olvastam, hogy elég sérülékeny a menet, nem szeretném tönkre tenni.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Biztosan nagyot lépsz előre, már csak a kávé frissessége miatt is. A kinézett daráló pedig később akár egy komolyabb gépet is kiszolgál.
Szerk.: edigital-nál még olcsóbb is, ingyen szállítással.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #46414 üzenetére
Köszi, akkor az lesz! Gyorsan szétkaptam és fogkefével lesöpörtem, illetve felső késtartó nélkül párszor ki-be hajtottam a gyűrűt, így a tisztításig most megint állítható.
-
Bazsee71
őstag
Sajnos az előző tulaj úgy megkente, hogy sima fogkefével képtelenség levakarni. Gondolom ez a féktisztítós művelet úgy zajlik, hogy lemaszkolom az alsó kést folpackkal, a menet alatt leragasztva, hogy véletlenül se jusson le az oldószer, aztán befújom és hagyom kicsit hatni, majd törlés.
Ahogy ki-be hajtottam mindig volt 1-2 rész, ahol összeállt a kenőanyag, és makacsul ott is maradt. Az őrlemény kb. érintésre kihullott a menetből, csak nem azzal lesz a gond.
Köszi neked is a tippet, mázli, hogy van pár szaki a fórumon.
-
Bazsee71
őstag
válasz Mano66 #46459 üzenetére
Igaz fokozatos, de kezdőnek tökéletes lesz a CM702-es, 2 év itthoni garanciával.
Szemes kávét átküldeni a darálón, hát...én nem tenném. Ha már egyszer felszerelésbe áldozol ennyi pénzt, akkor minek szenvedsz bolti téglával? El lehet ajándékozni, illetve kotyogóson is le lehet főzni. Szemes kávéval is jártam úgy, hogy nagyon nem jött be, odaadtam szüleimnek az automatához, az elsimította a hibákat.
Szerk.: CM800-as szériára többen panaszkodtak mostanában, így azt nem merem nyugodt szívvel ajánlani, de a CM702-est én is több, mint fél évig nyúztam.
Toobee: kár a gőzért, ez ment akkor is, mikor alkatrészt keresett, falra hányt borsó. Én csak azon csodálkozom, hogy vajon azóta így használja?
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Kedves Major tulajok, nektek adagonként darálva mennyi idő alatt jön ki 18g a gépből? Gondolok itt arra, amíg az utolsó szemet is berántja. Nálam 9-10s. A kés csak akkor hagyott nyomot a körmömön, mikor kissé rányomva húztam rajta végig.
Az első próba mától nálam is a fagyasztóban. Végül nem befőttes üveg lett, mert alig fért bele pár zacsi. Két lapos műanyag dobozba fért ~700g kávé. A decaf még így is külön tasak lett. Párom még nem tudja, hogy a fagyasztó harmadát kisajátítottam...
-
Bazsee71
őstag
válasz meander #46498 üzenetére
Köszi a választ! 5-10 kg nálam sem hamar fog átmenni, de ha csomagból kivéve üzemkész, akkor nincs is gond. Nálam a tölcsér belső felülete miatt merült fel a teflon bevonat, de ha az anti-sztatikus rács és a polír bejön, akkor az még egyszerűbb. Várom már az alkatrészeket, rossz nézni a dózer alján a sok pangó őrleményt (tudom, lehetne azt is adagonként seperni).
vendingo: ha lesz nagyobb tétel, engem is érdekelne egy próbára.
zolnagy: a daráló tölcsér gyári, vagy a cukrász-féle? Ha utóbbi, akkor mivel fedted le?
-
Bazsee71
őstag
válasz ronin s8 #46542 üzenetére
És milyen kávéval eteted?
Egyik barátom megvette a hirdetett Wegát (Compak K6), és mivel semmije nincs még, azt javasoltam neki, hogy őröljön vele kotyogóshoz, azzal is nagy előrelépés lesz.
Más: ha netán kellene, akkor honnan lehet gyári kést szerezni ehhez az őrlőhöz?
-
Bazsee71
őstag
válasz Mano66 #46550 üzenetére
Én biztos nem adnék 70 ezret egy kis kúposért, ami őrlemény minőségben nem ad többet, mint a 30 ezres CM702-es. Ennyiért már ki lehet fogni használtan elég komoly síktárcsás gépeket. Egy Kávéológiás fórumtárs egy Fiorenzato F5-öt vett ebayen, ami szállítással és késcserével is 70 alatt volt.
Illetve volt itt 55-ért Compak K6, valamint a múltkor linkeltem is egy Wega Max 6.4-est, 32-ért volt postával.demars: azt a Wegát vette meg ismerősöm 32-ért postával (jófogáson annyiért hirdette).
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz SierraFox #46601 üzenetére
Én még küzdök a Pacific Malabarral, elég hamar szőkül, így ha nem állítom le időben, akkor kicsit keserű. Ma már sikerült majdnem időben elcsípnem (sajnos elméláztam), megvolt a test, kis finom sav, de sajnos egy kis keserűség is. Reggelre maradnak a beállítások (PID 86 °C), 3-4 másodperccel hamarabb (28-29s körül, majd ahogy a színe adja) állítom majd le.
Tegnap este másodjára került elő a fagyasztóból a Decaf, de másodjára is csak egy híg löttyöt sikerült hozni, pedig nem zubogott át a víz. Halovány és semmi test (és így persze semmi bántó mellékíz). Páromnak lett belőle tejeskávé, oda volt érte, mert ott kakaós tejbe csapott át a jellemtelensége. Ma megpróbálom 2 °C-kal magasabb hőmérsékleten (88), de ha valakinek van tippje az ízek előcsalogatására, az ne tartsa magában.
Viszont megérett a döntés, hogy a december eleji budapesti utam alkalmával hozok egy CM Alfonso-t is, a Kék Elefánt óta kísért.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz fragola.6035 #46614 üzenetére
Nagyon jól sikerültek! A bal alsó sarokban csak nem egy prototípust láthatunk?
-
Bazsee71
őstag
válasz sz.zs. #46667 üzenetére
Adj neki nyugodtan, én legutóbb 94-en húztam, úgy már mondhatni, hogy mutatott valamit. A crema meg gyorsan elillan, akárhogy is próbálkozom.
Rison77: nem tudom mikori ez a Cunill, de nem tűnik mai darabnak, így kérdéses, hogy a kést cserélni kellene-e vagy sem. Adatlap alapján amúgy nem lenne rossz. Illetve ez dózeres, a CM702 meg nem. Utóbbi talán még akciós az edigitalnál, 29-ért 2 év garival szerintem jó kis kezdő masina, innen még bármerre indulhatsz, és eladni is könnyű.
-
Bazsee71
őstag
válasz Mano66 #46680 üzenetére
Kicsit sarkos leszek: ha újban kellene gondolkoznom, akkor vagy egy Fiorenzato F4-et vennék, vagy egy CM702-est (ezt használtam is). Közte nyugodt szívvel semmit, pláne nem 100-ért egy 50mm-es síktárcsás őrlőt. Egyik barátomnak kerestem kezdő gépet, és ráfordulva a témára csak erre a következtetésre tudtam jutni.
Éppen ezért nálam egy használt Mazzer Major lett a befutó, most jöttek meg az alkatrészek a karba őrlős átalakításhoz, ezzel léptem át a 100 ezres határt.Szűrő esetében pedig ha lennétek páran, akkor megfontolandó összehozni egy rendelést a coffeehitről, LM szűrőkbe érdemes beruházni, akár többre is, mert kávéja válogatja, hogy melyik lesz a befutó. Reneka is jó, de annak az árából a teljes LM felhozatal megvan (7g-14g-17g-20g).
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest