-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Deadzone41
őstag
válasz Daneeka #35233 üzenetére
A kevert ágyas műgyanta nem tesz bele semmi mást a vízbe, csak vizet. Viszont 0nkra lágyíva ez is eltolja a ph-t.
Legjobb/legolcsóbb megoldás a ro víz megfelelően visszasózva.
Eddig ami vaktesztet láttam neten sehol nem a tiszta ásványmentes víz jött ki ízbajnokként, ha kávéról van szó.
-
Deadzone41
őstag
válasz Keresztapper #35306 üzenetére
A forralásnak csak akkor van értelme, ha utána leszűröd a kicsapódott cuccot.
Bazsee71: ne az űrtartalmát mérd az italnak, hanem a súlyát. Különben sosem tudod kizárni a változók közül a főzési arányt.
[ Szerkesztve ]
-
Deadzone41
őstag
válasz Bazsee71 #35318 üzenetére
Inkább úgy csinálld, hogy fix főzési arány pl 20g kávé(szűrőkosara válogatja mennyi fér bele) 40g ital, ez 1:2 főzési arányt ad. Az arányt ízlés és kávé válogatja, a töményebb oldat testesebb, viszont lehet túl koncentrált lesz az íz. Újhullámos kávéknál 1:2 ből szoktak kiindulni. Ha ez megvan, lődd be hozzá az őrleményt, ha keserű, égett akkor gyorsítsd a lefolyást, ha savanyú, gabonás akkor lassítsd. 20és40 másodperc körül keresgélj. Ezen felül még képbe jön a hőfok is, amivel szintén lehet játszani, de véleményem szerint csak akkor, ha a többi változó variálásával már tudsz jobb eredményt belőni.
-
Deadzone41
őstag
válasz mrrr74 #35854 üzenetére
Tök mind1 milyen kávéval etetik, ahol így állnak hozzá a kérdéshez, ott úgy sem lesz rendesen beállítva a gép meg a daráló, úgysem lesz rendesen tisztántartva a gép, és úgysem lesz megfelelő szakértelemmel elkészítve az ital. Innentől kezdve lehet azt bármilyen kávéval etetni a végeredmény nagy valószínűséggel mosogató lé lesz. Amúgy Pascucci?
-
Deadzone41
őstag
Nincs tuti recept, ahogy presszonál se. Ha keserű az ital akkor kevesebb hő, vagy főzési idő, vagy durvább örlemény, ha savanyú akkor fordítva. Ha vékony az ital akkor kevesebb víz, ha tömény akkor több. Fontos, hogy az örlemény egésze ázzon, ezért én először kevés vízzel felöntöm, majd rögtön keverem, utána mehet a többi víz. Mindig csak egy paraméteren változtass, a többivel legyél konzisztens, a kevergetések számával is.
-
Deadzone41
őstag
Van valami best buy tized gramm felbontású mérleg ami kellően lapos kávés felhasználásra? Örömmel vennék egy két tippet.
-
Deadzone41
őstag
Sosem értettem miért isznak az emberek koffein mentes kávét.
-
Deadzone41
őstag
válasz kk831228 #36728 üzenetére
Én kettő háromnál többet nem iszom egy nap. Nincs is rá idő, hisz ez nem egy rövid rituálé. Víz helyett azért nem ezt kéne inni szerintem. Amúgy a cupperek már kifejlesztettek egy módszert hogyan lehet kávét fogyasztani anélkül, hogy koffein mérgezésük lenne: ki kell köpni
-
Deadzone41
őstag
válasz Eyesis #37193 üzenetére
- hideg zsíroldó
- próbáld meg, hogy valóban forró vizes oldatban áztatod, tehát közben forrald a vizet tűzhelyen.
- nem biztos hogy jó ötlet ilyen sűrűn vízkőteleníteni, ha nem akarod a bojlert hazavágni. A sav feloldja a vízkövet, szóval semmit nem kell látnod, hacsak nem valami nagy darabkák válnak le valahonnan. -
Deadzone41
őstag
Hallottátok, hogy avx-en tilos lesz alu kazános gépet hirdetni áprilistól? Állítólag aggódnak az userek egészsége miatt.
-
Deadzone41
őstag
Továbbra is eladó a Gaggia Evolution-om, szép állapotban, tömítések épek. Röfi kar, gyári dupla és szimpla kosár. Személyes megtekintés Pécsett, de vállalom ingyenesen az utánvétes szállítást.
Fix ár: 25 000.-[ Szerkesztve ]
-
Deadzone41
őstag
válasz adriankoooo #37662 üzenetére
nem biztos, hogy jó ötlet a vákum, lehet még gyorsabban öregíti a kávét, mint amúgy.
-
Deadzone41
őstag
válasz adriankoooo #37830 üzenetére
muszáj odafigyelnie a baristának a helyes örlemény eloszlatásra, tamperelésre, ha nem akar takarítani, így a kávé is jó eséllyel finomabb lesz.
-
Deadzone41
őstag
Van tudomásotok olyan őrlő tesztekről, ahol mérik az őrlemény részecskéinek méretbeli eloszlását? Egy-kettőt találtam csak a neten, és elég tanulságosaknak tűnnek pl.: [link]
Itt pl a Mazzer SJ jobbnak bizonyult a 3x annyiba kerülő Robur-ral szemben.
-
Deadzone41
őstag
válasz soldier2 #38403 üzenetére
Minél egységesebb az őrlemény, annál egységesebben lehet kivonatolni, ez tény.
bajnokpityu: De tényleg mindegy, csak a megégett kifejezés olyan fals következtetésekhez vezethet, minthogy egy adott ital pusztán a túl forró víztől lett keserű, és nem egyéb tényezők együttesétől. Szerintem.
-
Deadzone41
őstag
-
-
Deadzone41
őstag
válasz soldier2 #38453 üzenetére
Ez számomra olyan kérdés, minthogy jó ötlet-e egységesre pörkölni a kávét, vagy jó lesz ha összevissza van benn alul és túlpörkölt kávészem.
Ez a felvetésem ugyan azt a problémát okozza: az alulpörkölt szem alulkivonatolt lesz, a túlpörkölt meg túlkivonatolt. (bár ez nem ilyen egyszerű de tömören ennyi)
Abban mégis mindenki egyetért, hogy a pörkölés legyen egységes. A gyümölcsöt szedjék vagy szelektálják egységes "éretten" stb. Tehát miért gondoljuk azt, hogy a nem egységes őrlemény bármi jóhoz vezet? -
Deadzone41
őstag
válasz adriankoooo #38750 üzenetére
Szóval még nem nézel ki így az alumíniumtól?
-
Deadzone41
őstag
válasz ronin s8 #38795 üzenetére
Szerencsére vannak akik kiméricskélték a különbségeket [link], úgyhogy nem biztos, hogy csupán filozófikus költeményről van szó.
Parci: igen, én csak arra próbáltam rávilágítani, hogy meg kell vizsgálni a dolgokat, aztán következtetni, és legyinteni, ha tényleg hülyeség.
[ Szerkesztve ]
-
Deadzone41
őstag
válasz Bazsee71 #38827 üzenetére
Nem biztos, hogy egy popcorn pörkölőre ugyan azok a hőfokok, idők érvényesek mint egy rendes dobos pörkölőre. Nekem a popcorn gépbe jól hallhatóak a reccsenések, bár nincs így megtuningolva. Próbáld meg, hogy az első reccsig, nagyobb hőt adsz. Sajnos neked kell kikísérletezni, cuppingolni, kidobni sok rosszul sikerültet, stb. Nem egyszerű történet, ez egy külön szakma, az itteni pörkölők biztos tudnak mesélni
-
Deadzone41
őstag
válasz fragola.6035 #38917 üzenetére
Pedig az 1:2 - 1:2.5 elég népszerű arány, kb újhullámra ez az ami általánosan ajánlott. Persze ízlése válogatja, filterkávé hosszúságra is el lehet menni espresso gépen: [link]
-
Deadzone41
őstag
válasz Bazsee71 #38973 üzenetére
Próbáld meg azt inkább, hogy az őrlemény szintbe hozása után valamihez nekiütöd a kar alját, persze moderáltan, a konyha munkapultját nem kell szétverni így az őrlemény szintje alapból lejjebbről indul tamperelés előtt.
Én így csinálom: tejfölös poharas perem magasító segítségével karba őrlök, őrleményt összerázom, tenyérrel finoma ütögetve szintbe hozom, kiveszem a peremmagasítót, lekoccintom a kart, így az őrlemény összébb megy, majd a kart finoman tenyérnek ütögetve, jó szögben mozgatva (ezt kicsit gyakorolni kell) szépen szintbe hozható, (nem kell ujjal simogatni a tetejét) majd tamperelés.
-
Deadzone41
őstag
Próbáltatok már espresso-t hideg cappuccino-s, vagy konyakos pohárból inni? Teória: a hideg pohár és a beleérkező forró ital kb testhőre hűl a pohárban, így az ízek könnyebben érzékelhetőek, a szélesebb pohár pedig jobban az orrba irányítja az illatokat.
Nekem bejött.
-
-
Deadzone41
őstag
válasz adriankoooo #39191 üzenetére
Egy idő után elérsz a nyomásban egy pontig, ahol már nem tömörödik össze jobban a kávé, itt érdemes megállni, mert ha erősebben nyomod csak annak az esélyét növeled, hogy ferde lesz az egész, tömörebb úgysem lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- XL vázas, újszerű Cannondale Kineto Men pedelec e-bike 170-190 cm/140 kg-ig (beszámítás)
- Nike Air Force-1 Photon Dust (ÚJ)
- BABOLAT AERO PRO TEAM 280 grammos teniszütő és labdaszedő
- Kerékpár matrica a legjobb minőségben azonnal! PH tagoknak 30% kedvezmény!
- AKCIÓ! Egészségmegőrzés, szépségápolás - BOLTI ÁR FELÉÉRT!
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs