-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Wolfy999
tag
válasz vendingo #38383 üzenetére
A Mythos-nak azt szokták felróni, hogy mindig kell benne legyen egy nagyobb mennyiségű kávé, hogy egyenletesen daráljon. Ezzel te tudtál valamit csinálni? Illetve pangó örlemény terén mennyire lehet kisepergetni?
Én a K6 utódját keresem, mert az Expobar mellett már azt érzem szűk keresztmetszetnek.
A K6-tal nagyon elégedett vagyok, bár mazzert nem próbáltam, csak egy-két alkalommal ittam olyan kávét, amit azzal daráltak. Az elmondások és a saját tapasztalataim alapján nagyjából egy kategória az SJ meg a K6. Ascaso mini után hatalmas ugrás volt, viszont mostmár egyre inkább szeretnék feljebb lépni.Sokszor van olyan, hogy csak reggel iszom otthon kávét, így a következő húzás már csak következő reggel van, ezért a pangó örlemény nálam hatványozottan szempont. A doseres K6-ot elég jól ki tudom sepergetni ráindításokkal, de ez egy kicsit hosszú mutatvány, ami nagyon hülyén néz ki, ha épp vendégnek csinálok kávét, így ha egyszerűbb lenne a kiürítés, annak örülnék. És persze a legfontosabb, hogy legyen sokkal finomabb a kávé, ha már feljebb lépek.
Egyelőre teljesen tanácstalan vagyok, hogy mi legyen a kiszemelt célpont.
-
Wolfy999
tag
Korábban valaki linkelt itt a fórumban egy olyan fém tölcsért, amit lehet használni doser kiiktatasra némi faragás után. Sajnos nem találom, tudna valaki segíteni? :-)
-
Wolfy999
tag
válasz looser #38637 üzenetére
Nekem régen egy E50-es Jura-m volt, az pont belefér a keretbe. Azért szerettem, mert minden miatt szólt időben. Szólt, hogy töltsek bele vizet, nem csapolás közben fogyott ki, vagy ha üríteni kellett a zaccfiókot. Jelezte ha már ráfért egy tisztítás vagy vízkőtlenítés. Apámnak egy Saeco Vienna-ja van, az nem szól semmiért, ott neked kell figyelni, hogy mikor vízkőtlenítesz meg ilyenek. A Saecoval többször is volt, hogy senki nem ürítette a zaccot, ezért eldugult és szét kellett szedni a kisöpréshez. Ma már nem iszom meg egyikből sem a kávét, de engem az otthoni szett nagyon finnyássá tett.
Szóval én mindenkinek aki kényelmesen akar otthon a szarvasitól jobb kávét inni, annak ilyen E szériás Jura-t ajánlok. Az említett cégnél 50 körül adják garival. Ha betartod a tisztítást, akkor nem romlik el olyen könnyen. Ennél még a kapszula sem kényelmesebb. A többségnek az is jó, hogy időben szól a gép, hogy tisztítani kell, mert hajlamos elfelejteni. -
Wolfy999
tag
Kíváncsi leszek a Baratza Sette 270W darálóra, ha megjelenik. Nekem az álmom lenne egy olyan daráló, ami alá bedugom a kart, megnyomom a gombot, aztán pár másodperc múlva már a tamper után nyúlok. Ha nem kell nagyon méregetni, söprögetni, pofozgatni, ráindítani, megint söprögetni, akkor felgyorsul a kávékészítés.
Ez a daráló a külső kést forgatja, ha jól tudom Hifis ötlete is pont ez volt a saját konstrukciójában.[ Szerkesztve ]
-
-
Wolfy999
tag
válasz jveres #39880 üzenetére
Én a szép lefolyást úgy érem el, hogy egy kis papír pohárba őrlök, utána még a pohárban összekeverem egy fogpiszkálóval. Pohárból magasítós szűrőbe, ahol utána a tetejét még eligazgatom fogpiszkálóval. Tömörítés hasonlóan a tamper talpat nyomva nem a nyelét.
A papír helyett én a vizet pazarlom tisztán tartáshoz. Minden kikapcsolás előtt vakszűrőzök vízzel, egyet lazán körbeöblítve, egyet meg ráhúzva rendesen. -
Wolfy999
tag
Hú srácok, ma jött meg az IWAKI-m, egyből csináltunk is vele egyet az irodában. Nagyon jó cucc. Nagyon érdekes izgalmas ízeket adott, sokkal jobb lett, mint amire számítottam. Normális presszóra sajna nincs itt lehetőség, ezért inkább Aeropressezni szoktunk délutánonként, azt is csak egy kis Hario őrlővel.
50g-ot letekerni a Harion nem a legjobb buli, de sokkal teltebb íze volt mint az AP szokott lenni. Melegen ajánlom mindenkinek, akarom mondani HIDEGEN!!!
(Persze az otthoni reggeli presszót nem váltja ki.) -
Wolfy999
tag
válasz adriankoooo #40280 üzenetére
Én már meghallgattam a Szín Folt Cafe előd részekkel együtt. Sok szó esik benne filterezésről, különböző versenyekről, kávés rendezvényekről. Nekem nagyon tetszik, mert érdekes és szélesíti a kávés látóköröm. Az első Szín Folt Cafe részben még sok a nem kávés téma, ez ne riasszon el senkit, a többi már csak kávés.
-
Wolfy999
tag
válasz excalibur36 #40802 üzenetére
Nordával kevesebb lesz a vízkő, nem kell mellé a vízlágyító, sem a forralás. De azért időnként szerintem azzal is érdemes vízkőtleníteni. Mondjuk fél-egy évente. Gép és vérmérséklet határozza meg a gyakoriságot.
Egyesek szerint a kávé is finomabb vele. Eszpresszónál ezt szerintem nehéz letesztelni, de filterrel erről elég sokan beszámoltak, hogy mennyivel finomabb mint csapvízzel. -
Wolfy999
tag
A közeljövőben tervezek zöld kávét rendelni innen. Pest közelében érdekel valakit egy társulás, hogy többen osztozzunk a szállítási költségen?
-
Wolfy999
tag
válasz Gravity1234 #40943 üzenetére
Szerintem a tömörítést nem érdemes nagyon túlmisztifikálni. Inkább az egyenletes eloszlatásra érdemes fókuszálni. Ha az rendben van, akkor egy a szűrőhöz elég pontosan passzoló tamperrel egy gyors tömörítés után gyönyörű lefolyást tudsz produkáni.
Ezt a videót érdemes megnézni a témában.
Waxos, ha felraknál egy videót egy nyitott karos lefolyásról (vagy akár az egész előkészítésről is), akkor gyorsan kapnál tanácsot, hogy mit fejleszthetnél még. -
Wolfy999
tag
válasz Gravity1234 #40950 üzenetére
Én meg hozzátettem az én válaszomat a saját tapasztalataim alapján. Van ezzel valami baj?
-
Wolfy999
tag
válasz fragola.6035 #41108 üzenetére
Nekem csak a kocka Baby volt, de szerintem nem öregedett olyan vészesen. Egyedül a gőzgomb adta meg magát. A műanyag háznak semmi baja nem volt, pedig legalább 12-15 év körül lehetett a gép. Abban még rendes OPV volt tudtommal. Persze ettől még teljesen igazad van abban, hogy kevesebbet ér, mint egy ugyanolyan állapotú Classic. Viszont ha valaki el tudja fogadni, hogy műanyag gépe van, akkor a belépő gépén spórolhat egy kicsit, így szerintem a Baby továbbra is ajánlható kezdő gép. Egy PIDes beállított Baby semmivel sem fog rosszabb kávét csinálni, mint egy ugyanilyen Classic. Azonos áron persze én is a Classicot venném.
-
Wolfy999
tag
válasz fragola.6035 #41128 üzenetére
Hú ez elég menő gép és gyakorlatilag egy Rancilio Silvia árában van.
-
Wolfy999
tag
válasz Sinisi #41218 üzenetére
Nem az a kérdés, hogy hány fokos a víz, amikor a pogit éri, hanem az, hogy mikor finom a kávé. Az meg végképp mindegy, hogy hány fokos a kazán fala, ahol a szenzor van. Ne a számokkal foglalkozz. Ha hőhiányos emelj rajta, a megégett vegyél le belőle pár fokot. Az mindegy, hogy nálad épp ez 84 fok vagy 98.
-
Wolfy999
tag
válasz paljoc #41340 üzenetére
Ez a catleredhez nem jó?
(Mondjuk ilyen áron még az is korrektebb, ha késsel eléd ugrik egy sötét sikátorban és "elkéri" a pénzed.)[ Szerkesztve ]
-
Wolfy999
tag
válasz fragola.6035 #41279 üzenetére
Fragola, eladod a saját használatú GC-det is meg a magadnak tuningolt SB E61-et is. Valami nagyon nagy projektbe vágtad a fejszéd? Ha igen, elárulsz róla valamit nekünk?
-
Wolfy999
tag
válasz Kávé Kálmán #42416 üzenetére
En sajat porkolessel probaltam eloszor a Malabart. Ugyanezeket a tuneteket tapasztaltam, mar azt hittem valamit nagyon elrontok, pedig a tobbi kave egesz jol sikerult. Vegul kezdtem rajonni, hogy ez ilyen. Nekem az ize is tul keseru volt, de apam meg mondta, hogy vegre egy kave ami nem savanyu. Azert megnyugtato, hogy a profik keze alatt is ugy porkolodik mint nalam.
Bocs az ekezetek miatt. -
Wolfy999
tag
válasz Bazsee71 #43379 üzenetére
Én csak Ábinál próbáltam ki a Pharost, de nem a tekerés része az, ami esetleg tuningra szorul, mert az csak pár pillanat egy duplánál is. Aki már letekert akár csak 15 grammot egy hario mini millen, az örömmel tekeri majd a Pharost.
Ahol én használati macerát láttam, az az őrlemény kiszedése és a finomság állítás. Ezeken lehetne még fejleszteni, de gyárilag sem élhetetlen, főleg napi egy-két duplánál. -
Wolfy999
tag
Bár én nem értek nagyon a hifihez, de a daráló nem az ezüstkábel, hanem inkább az erősítő. Vettél egy csúcs hangfalszettet, de még nincs erősítőd hozzá. Rákötheted a lejátszóra mindenféle hákolással addig amíg nincs erősítőd, de nem fog megszólalni, így nincs is értelme. Az ezüstkábel szerintem inkább tized grammos mérleg lesz (a grammos meg a tescos tyűkbél). Őszintén szólva a daráló még fontosabb is mint a főző.
Ha a daráló is megvan már, akkor ezek biztosan kellenek még:
- tized grammos mérleg
- szűrőhöz pontosan illeszkedő tamper
- jó minőségű tejkiöntő (ha jól értem tejes italokat is csinálsz majd)
- friss, minőségi szemes kávéAz elején csak duplákat csinálj. Ezt nem szokták érteni miért kell, de hidd el így van. A szimpla csak bezavar, nem fogod tudni merre mozdulj. Vannak olyan kávézók, ahol csak duplát csinálnak, ha te egy szimplát kérsz, akkor a másik felét kiöntik (ellenőrzésre megkóstolja a barista).
Ha már az alapok megvannak, akkor tudod majd merre mozdulj. Még a nyitott kart ajánlanám, azzal sokat lehet tanulni, de a catlerhez sajnos csak 30e Ft-ért van. -
Wolfy999
tag
válasz Keresztapper #44550 üzenetére
Én kb két hete rendeltem meg az OCD kínai klónját. Ha tudom, hogy így áll a projekt akkor nem rendeltem volna. Így viszont bízom benne, hogy az is használható lesz.
-
Wolfy999
tag
válasz fragola.6035 #44573 üzenetére
Erről a megoldásról mi a véleményed? Nem a tamperre gondolok, hanem arra, hogy a tölcsérrel csinálja az oszlatást is.
-
Wolfy999
tag
válasz adriankoooo #44676 üzenetére
Ha nem felejtem el, akkor majd csinalok ha megjott.
-
Wolfy999
tag
válasz radi8tor #44915 üzenetére
Én is voltam a kávé napján a Teslaban. Csak nagyon világos pörkölésekkel találkoztam, klasszik vonal sehol nem volt. Black sheep nem csinált presszót, csak mutatóba hoztak egy régi Faema karost. Valami filtert ittam náluk, de nem volt maradandó. CasMo 3 kávét hozott, Kenya, Etióp, Honduras. Filterben mindhárom, presszóban utóbbi kettő. Nekem presszóban már túl savasak voltak, filterben mindhárom finom volt és nagyon más jellegük volt. 30 grammos termékmintát is lehetett kapni (nekem már csak Honduras maradt). A 42 ha jól emlékszem egy Red Honey feldolgozású Costa Rica-t hozott, nekem ez sem jött be. Steamhouse is volt Karma Kenyával, nyitott karral dolgoztak. Szóban nagyon riogattak mindenkit, hogy nagyon savas lesz, látszott is, hogy elég világos pöri, de mégsem éreztem túl savasnak. Ez a presszó ízlett talán a legjobban nekem, vettem is belőle 200g-ot otthonra. A Lucky Cap is presszóra egy Kenyait hozott, ez szintén finom volt. Amúgy egy DC Mina-t használtak (csak sajna a barista lány annyira nem ismerte a gépet). Filterbe egy Panama Geisha-t hoztak, mosott és száraz feldolgozással, sőt még cascara is volt belőle. Szóval 3 italt lehetett ugyanabból a fajtából összekóstolni. Nekem száraz feldolgozással ízlett jobban, de én amúgy is általában szeretem a száraz kávékat. A cascara-t kihagytam. Amúgy szerintem tök jó ötlet volt ilyen összehasonlítós kóstolót csinálni, ez még annak is érdekes, aki nem annyira szakértő.
Amúgy nagy piros pont a CasMo-nak, hogy hoztak üveg pohárkákat a presszóhoz. Volt ahol pici műanyag volt, az is jobb mint a papír. Nekem az is tetszett, hogy ők mint pörkölő nem voltak hajlandóak tejes italokat csinálni.
A többi standnál sajnos nem tudtam kóstolni, addigra hosszú volt a sor és mennem kellett. Nah meg így is kicsit sok volt már a koffein. -
Wolfy999
tag
válasz Kalandor #44967 üzenetére
Amikor E61 HX-et árultam, akkor jöttek hozzám is kávézgatni. Mindenkinek úgy mutattam meg, hogy elmagyaráztam mindent, hűtőcsapolást demóztam, mutogattam, hogy mikor hány fokot esik. Szép állapotban volt, mindenki mondta, hogy milyen szép, még jobban néz ki mint képeken. 170 volt az ára. Volt aki egy ilyen 30-40 perces show után közölte, hogy nagyon tetszik neki, de csak 120 ezer forintja van. Pislogtunk egymásra, szerintem azt várta, hogy jótékony kedvemben odaadom ingyen is. Szintén egy ilyen bemutató után volt aki azért nem vette meg, mert ez nyomógombbal indítja a pumpát és nem a kis karral. Ez a képen is látszott. Ő is azt mondta, hogy nagyon szép állapotban van (illetve a szakértője mondta, mert azt is hozott magával).
Végül aki megvette az megnézte, aludt rá egyet aztán másnap annyit kért, hogy pörköljek neki egy adag kávét mellé, mert nagyon ízlett amit nálam kóstolt.
Én eddig 3 kávéfőzőt 3 darálót és egy pörkölőgépet vettem. Ezeknek a felét ki se próbáltam élőben, de amit kipróbáltam azt is elhoztam rögtön. Olyan nem volt, amit megnéztem de nem vettem meg végül. Persze ha valami nem olyan mint a hirdetésben azt hagyja ott, de ha valaki nem akarja megvenni, akkor ne menjen el megnézni.
Mondjuk azt nem gondoltam, hogy egy Gaggia Baby is ilyen zarándok célpontá tud válni. -
Wolfy999
tag
válasz simi.esp.28 #45277 üzenetére
Egy 17g-s eredeti LM szűrőre én is beneveznék, ha valaki megszervezi és budapesti átvétel megoldható.
-
Wolfy999
tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Házimozi belépő szinten
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Stellar Blade
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- Vicces képek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest