-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz #13880064 #51234 üzenetére
Skertonhoz is van tuning, amivel alulról is megvezeti a tengelyt, illetve elég hozzá egy csavaranya, és hajtható motoros csavarbehajtóval, de ezek még akkor sem tudnak espresso minőségű őrleményt. Sajnos a CM702-es alatt nincs alternatíva. Kéziben a Lido, ami vállalható, de az meg közel duplája a Graefnek.
-
Bazsee71
őstag
válasz sz.zs. #51317 üzenetére
Milyen paraméterekkel húztad? A fényképezőgép/mobil rádob a kontrasztra, vagy élőben is ilyen vibráló?
Én most a PY Arichát nem tudom letenni, próbálgatom sokféle beállítással. Legutóbb 19g kávé -> 21g ital sikerült 40s alatt 98 °C-on, és valami bődületesen jó. Csak azért próbálok 1:1.5 arány felé mozdulni, mert tudom hogy extrém az 1:1, de nekem mégis így adja amit keresek. Na majd a Gaggia napon kivesézzük.
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #51345 üzenetére
Én csak az árak alapján tippelek, hogy a pörkölőmesterek nem onnan vásárolnak. Illetve úgy talán, ha közepes tételre már jelentős kedvezményt adnak.
-
Bazsee71
őstag
válasz gpbenedek #51366 üzenetére
Ha a képre alapozod, akkor szerintem az inkább egy LM kosár lesz, a Reneka kisebb.
Ugyan nem nekem szólt a kérdés, de egy gondolatot megosztanék a Renekával kapcsolatban. Mostanában én is elkezdtem hosszabbra engedni a lefolyásokat (35-40s) 1:1.5 körüli aránnyal. Az utóbbi időben LM Strada 17g-os szűrőt használtam, de mivel azzal ereszt a nyitott kar, így - szerencsémre - újra előkerült a Reneka.
A hosszabb csapolásoknál szerintem sokkal toleránsabb. A Stradánál jóval nagyobb felületen égett meg a pogácsa, mindig volt egy keserű mellékíz. Ha pedig annyira levittem a hőfokot, hogy ezt kiküszöböljem, akkor meg már nagyon alulkivonatolt, savanyú lett a végeredmény. A Reneka ilyen szempontból sokkal toleránsabb (itt legfeljebb a pogácsa alsó pereme sötétedik túlzottan), viszont ennek oltárán a testességből kellett feláldozni. Talán a fragola-féle átfolyási mennyiség szabályozással még ezt is lehet korrigálni, vagy a Stradát versenybe hozni (azért jó lenne az a testesség).
Szerk.: jól tudom, hogy a Pavoni és a Caravel szűrők formája arányaiban eltér az átlagtól, vertikálisan kicsit nyújtottabbak? A Renekával tapasztaltakon elgondolkodva lehet annak köszönhetően toleránsabbak.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz weinmaker #51438 üzenetére
Szerintem az őrleményt állítani kellett volna, mert nem túl valószínű, hogy a két pumpa munkapontja ugyanoda esik. Valószínűleg a GC-nek éppen jól feküdt az a beállítás, ami a Catlernek nem.
Szerk.: még nem értem a videó végére, de jól látom, hogy a hőfok is egyformán 90-90 °C? Szerintem nem túl esélyes, hogy ugyanaz lesz a kilépő hőmérséklet. Lehet egy Rocket is lebőgne ezzel a PID értékkel és beállítással, mert nem itt van az optimum pont.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz weinmaker #51441 üzenetére
Tudom, így utólag mindig könnyű okosnak lenni, és a tesztbe fektetett munkát és energiát sem kívánom becsmérelni. Csak kíváncsi lettem volna, hogy a legjobb produktumokat összehasonlítva mit mutatnak, viszont az is annyira szubjektív, hogy azt nem ilyen formában fogom megtudni.
-
Bazsee71
őstag
válasz Daffni2 #51459 üzenetére
Nem csak a mennyiség, hanem a minőség. Ugyanazon őrleményen két különböző rendszer, két különböző pumpával nem egyformán fogja átpréselni a vizet. Illetve a kijelzett PID értékre alapozni szerintem nem szabadna. Szummázva: nekem csak annyi a kifogásom, hogy teljesen különböző peremfeltételek mellett készült italok kerültek összehasonlításra. Valamelyik géppel kapcsolatban ez így nem "igazságos", jelen esetben úgy látszik a Catler került hátrányos helyzetbe. Szerintem ezért lenne jobb a lehető legjobb produktumokat összehasonlítani. Leszögezem, hogy nem áll szándékomban a Catlert védeni (ez a forgalmazó feladata lenne), főleg nem GC tulajként.
fragola: ha Te csináltad, akkor biztos így is van, de a cikkből ilyen finomságok nem derülnek ki.
Szerk.: valaki hozhatna egy Catlert 5-én a Macskakőbe.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz adriankoooo #51477 üzenetére
Ezt nem is vitatta senki.
-
Bazsee71
őstag
válasz weinmaker #51544 üzenetére
Szerintem többünknek az a nagy gondja, hogy amit megosztasz itt a fórumon, az a cikkből nem derül ki. Ha elolvasom, és megnézem a videót háttérinformáció nélkül, akkor csak annyit látok, hogy ez a tesztelési metodika nagyon nem jó, ezeket nem lehet így összehasonlítani. Na de többet én sem rugózok rajta, rallypix és Peti...(16v) már mindent leírt. A békesség kedvéért pedig kérlek ne kötözködésnek vedd, inkább építő jellegű kritikának.
-
Bazsee71
őstag
válasz #13880064 #51624 üzenetére
Vízpumpa: nem
Kazán: nem
Fej: nem
Vízterítő: csak ajánlott
Felső szűrő: csak ajánlottA Gaggia csak bővítve van, nem kibelezve. Egy új készüléket akár meglévő alkatrészekből összerakni, minden jogszabályi és műszaki előírásnak megfeleltetni, reklámozni, forgalmazni egy vagyon lenne.
-
Bazsee71
őstag
Nagyon jó, hogy lefotóztad!
Nemrég én is lőttem 1-2 gépet a GC-ről, de akkor még csak próbaképpen, mielőtt körbefotózom a lakást. PID 94 °C-on volt, és ha jól emlékszem már be is melegedett, de azért tessék az alábbi képeket fenntartással kezelni, csinálok majd biztos körülmények között is (igény szerinti beállítások mellett is, ha megállapodik valamiben a fórum népe ).
Szerk.:
kaligula: megpróbálom elvinni, de ígérni egyelőre nem tudom, így jobb ha többen rákészülünk az eszközzel.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz zoknee #51565 üzenetére
Korábban átsiklottam a válaszod felett, de köszi a részletes leírást! Tőlem - egyelőre - nagyon távol áll a programozás, viszont az arduinoval régóta szeretnék megismerkedni. Nem vagyok informatikai analfabéta, de ez eddig kimaradt az életemből. Neten találtam leírásokat, illetve 60 napos ingyenes online tanfolyamot. Szerinted elsajátítható lehet ilyen módon? Szakmám miatt is beleásnám magam, úgy lenne kerek.
Fikasz: grat, otthonra ennél nem is kell több! Na jó, talán még egy Keresztapper-féle őrlemény egyengető és egy fragola-féle maroktamper.
Szerk.:
Caravel: azért csak jó lehet az a PID, ha egy jó kis olaszos blend kerül a kosárba.[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz bajnokpityu #51758 üzenetére
Ne fáradj, októberben végigtelefonáltam az itthon elérhető forrásokat, sehol sincs, és nem is várható. Novemberben a Banggoodon volt a legolcsóbb, én onnan rendeltem, tökéletesen passzol.
-
Bazsee71
őstag
válasz Gravity1234 #51836 üzenetére
Szerintem meg nem kell elfogadni. A maga módján mindenki tehet ellene. Én ha tudom, akkor helyben is a nagy múltú, hagyományos pékséget támogatom. Tudom, hogy ezzel nem döntöm romba a multit, és nem fakad sírva.
Van ahol szubjektív, de ha valakinek nem jön be a savas újhullám, akkor nem Nespressora kell kárhoztatni, hanem húzni neki egy finoman sötét arabika blendet.
Meglepő dolog pedig nem történt, csak elkeserítő. Miért baj, ha ennek valaki hangot ad?
-
Bazsee71
őstag
válasz Gravity1234 #51839 üzenetére
Annyiból szerencsésebb helyzetben vagyok, hogy a környezetemet sikerült megfertőznöm. Akik automatáznak, azok persze nem fognak áttérni manuál üzemmódra, de már keresnek, hogy honnan és milyen kávét vegyenek. Illetve ha jönnek hozzánk, akkor már tudom ki az érdeklődő, annál próbálkozok a világossal, de volt akinek koffeinmentest adtam, mert tudtam hogy az ízbomba nem lesz nyerő.
De a legnagyobb büszkeségem, hogy párom is rákapott a kávéra (igaz pici cukor és tej kell bele). Régebben elutasította, utána a hatás kedvéért jött a Nescafé 3in1, mostanában meg már ragaszkodik a reggeli italhoz, és a vendégeket is buzdítja, hogy először tisztán próbálják.
Persze ez is olyan, hogy aki nem akar átmenni a zebrán, azt nem kísérem át, de akiben ott a szikra, arra nem kár áldozni.
-
Bazsee71
őstag
válasz Peti...(16v) #51919 üzenetére
Na én pont ma nyitok egy ilyet. Mi áll neki jól?
-
-
Bazsee71
őstag
válasz bikebutcher #51999 üzenetére
Vasárnap a Macskakőben kipróbálható! Maroktamperrel együtt bitang páros!
-
Bazsee71
őstag
válasz killerjohn #52009 üzenetére
Próbáld meg, nagyon könnyű félretamperolni, legalábbis nekem simán megy.
-
Bazsee71
őstag
válasz Peti...(16v) #51936 üzenetére
Na mostanra sikerült kettőt húzni belőle, mindkettőt 90 °C-on.
Renekával 17g-ból 40g jött le 30s alatt, rendben volt, tényleg 0 sav, amolyan hagyományos kávéíz. Ilyen hosszan nekem kicsit kevés volt a test.
Próbáltam 17g-os Stradával, 19g-ból 38g jött le 30s alatt, keserű lett. Test rendben, de próbálom majd a hétvége után lejjebb is.
PID:
én csatlakozom azokhoz, akinél alap eszköz ez a kis okosság. Szeretek pepecselni a kávéval, meg folyamatosan ügyködök a minőség javításán, de hogy azt figyelgessem mikor fűt, mikor van leszálló ágon a hőmérséklet, illetve stopper csipogásra ugorjak a géphez, na azt nem. Nem hiányzik egy "hisztis nő" a háztartásba.killerjohn: tudtommal már nem kell kimoderálni, én is "engedélyt kaptam" a Macskaköves tesztelésre, csak úgy sejtem, hogy ha minden összeállt, majd csak akkor tesz mindent közszemlére.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Holnapra lesz még egy hasznos tapasztalat. Mivel a gépet viszem a Macskakőbe, de a Majort nem akarom hurcolni, a vendéglátóink meg kíváncsiak, ezért most őröltem előre kávét mézes üvegbe. Éppen belefért 19g, két adag lesz nálam, kíváncsi leszek.
Most hogy mértem szétosztásnál, végre van infóm a Major pangóról: ~0,05g, valamiért mászkált pár századot a mérleg. Ráindítással, garatsöpréssel, cukrásztölcsérrel.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
Akkor pár sort én is írnék a találkozóról, már csak azért is, mert képtelen vagyok még az alvásra, az M7-esen is bagolyként suhantunk át, a szemeimet legalábbis mint ha kipeckelték volna.
Nagyon örülök, hogy ennyien voltunk, és ennyi közvetlen, lelkes home baristával együtt tesztelhettük a masinákat. Az sem rossz, hogy ha kell, akkor hirtelen előkerül egy szerszámosláda, két nyomásmérő kar, és két hőmérő.
Mivel a várakozáson felüli géppark állt rendelkezésre, ezért a teszt sem az optimum medrében folyt, a gyorsaság és a felhozatal kedvéért engedtünk a kompromisszumoknak. Ez annyit jelentett, hogy első körben igyekeztünk a PID-es gépeket 90 °C körül kilépő hőmérsékletre belőni, illetve a referencia baristánk hűtőcsapolt a gyári gépekkel. A tesztelés egy 17g-os Strada kosárral zajlott.
Összesen 3 kör volt, számomra inkább a nagyon rossz kávék tűntek ki, a többi nagyjából egy síkon mozgott. A harmadik körben még korrigáltak az őrleményen, az elég egyértelmű, jelentős javulást hozott.Ami számomra a legérdekesebb volt, az a tesztelés utáni szabad program, ahol kezelésbe vettük a GC-t, és belevágtunk a legjobb főzet keresésébe. Elkezdtünk lejjebb menni a hőfokkal (PID 99 volt a teszt altt, innen kettesével), és egyre jobbakat mutatott az LXR. Aztán a Stradát váltotta a Reneka, amivel hirtelen eltűntek a kellemetlen, keserű ízek az italból, a test rovására. Úgy érzem ebben mindenki egyet értett a helyszínen. Aztán 95 fokon mutatta meg a finoman édeskés, savas arcát a kávé, 97 fokon ez kicsit háttérbe húzodott, a test javára. Itt már nem volt egyöntetű a vélemény, az egyéni ízlések diktáltak. Próbáltuk még Benedek IMS kosarát is, nekem jelen helyzetben sokkal jobban tetszett, mint a Strada. Én arra tippelek, hogy a Stradának a szabvány, 25s körüli shot állhat jól, felette egyszerűen kesernyés lesz az ital, nekünk pedig minden húzásunk 30s feletti volt.
Az IMS-sel és a Renekával szépen mintázódott a kávé, a nyitott karral is igen szép lefolyást sikerült összehozni.
Ezen próbálkozások meggyőztek, hogy jó darabig marad még a GC, bőven van benne potenciál. Viszont a Stradával még nem tudom mit kezdek, talán ha opció lesz az előáztatás, ott még domboríthat, mert testben nagyon erős.Illetve volt még egy eszköz, ami teljesen a hatalmába kerített, és kétséget kizáróan meggyőzött, ez a Kinu M47-es. Már kézbe véve is lenyűgöző, továbbá sík felületek vízszintezésére is alkalmas (a tengely súrlódása nulla, egyből beáll a hajtókar a lejtés irányába). A végső "játszadozás" szinte csak ezzel ment, hibátlan eredménnyel. Kompakt, egyszerű, kényelmes, masszív. Ez volt a reklám helye.
Viszont be kell valljam, hogy nem mindenkit sikerült a fórumos nevével összehozni, így nagyon örülnék ha a képek alapján majd megírnátok, hogy ki ki volt.
Illetve még annyit, hogy egy 8 órás eseményt természetesen nem tudok most hirtelen összefoglalni, de megérte a párszáz kilómétert, nagyon tartalmas volt. Ha nem 3-4 heti rendszerességgel lesz, akkor igyekszek a javán ott lenni.
Szerk.: a kifolyó pedig tabu téma, ilyen csak az _elitnek jár, szándékos volt a mély hallgatás.
[ Szerkesztve ]
-
Bazsee71
őstag
válasz verti1 #52120 üzenetére
A mérések alapján kb. -10 °C fok az eltérés a PID-hez képest. A 88-ra állított mérésre emlékszem tisztán, ott két műszer is 79-80 °C között mért, a hőkamera pedig 80 °C-ot mutatott a vízterítőn.
A Stradába 18g-ot, míg a Renekába 17-et raktunk, a lefolyás 30-35s között (mondjuk volt amit engedtünk 45-ig), arány nagy átlagban 1:2.
-
-
Bazsee71
őstag
Emlékszem ezen rugóztam itt egy darabig, hogy biztos van ahol áll benne őrlemény, és kerül pangó a kiadott mennyiségbe, de 2-3 ráindítással és paskolással nekem is 0,1 grammra kijött minden a CM702-esből. A kijelzőn, és vele együtt a plusz hibaforráson kívül nekem sem adott volna semmivel sem többet a Catler a Graefnél. Ha valaki a babtartályban tartja a kávét, és bízik az időzítőben, akkor ott lehet előnye.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest